Nyt datingprogram fra Netflix deler vandene: Bliver kaldt pinligt og forældet

Netflix' 'Indian Matchmaking' er blevet et hit for streamingkæmpen, men deler vandene.

I den nye Netflix-serie 'Indian Matchmaking' følger vi den indiske Kirsten Giftekniv Sima Taparia, der forsøger at matche unge indere ud fra en lang række krav. (Foto: Yash Ruparelia © @Yash Ruparelia Photography)

Realityserier som 'Love Is Blind' og 'Too Hot To Handle' blev begge store hits på Netflix i år, og nu er man så taget til Indien, hvor en kvinde, der kalder sig "officiel matchmaker", skal parre mænd og kvinder med hinanden i forhold til deres baggrund og sociale status i programmet 'Indian Matchmaking'.

De indiske familier i programmet har meget at skulle have sagt, når deres børn og børnebørn skal finde deres nye ægtefælle - og kravene er høje.

- Han får mange gode tilbud fra kvinder, der vil giftes, men vi kan ikke beslutte os for, hvem der er den rette for ham. Nogle har en dårlig uddannelse, nogle har en forkert alder - nogle er for lave.

Dette er nogle af frustrationerne, en bekymret mor deler ud af i den nye tv-serie. Hun har opsøgt Sima Taparia, som kalder sig Mumbais "top matchmaker" for at få de rette tilbud og forhåbentlig finde den rette kone til sin søn.

Og som de andre af Netflix' datingprogrammer har 'Indian Matchmaking' trukket mange overskrifter. Programmet får nemlig kritik for ikke at forholde sig kritisk til arrangerede ægteskaber, religion, hudfarve og kastesystemet, hvor folks sociale baggrund i høj grad bestemmer, hvilke normer man er underlagt, og hvem man kan gifte sig med.

Berlingske skriver blandt andet:

- Netflix har dummet sig gevaldigt ved så ukritisk at glorificere forældede kulturelle fænomener, som burde fordømmes og efterlades i historiebøgerne.

Også i udlandet har tv-serien, der giver et indblik i indisk datingkultur, mødt meget kritik, siden den havde premiere den 16. juli.

I en anmeldelse i 'The Hindu' bliver serien kaldt "pinlig" og "en forældet udgave af ægteskab og tradition".

Den indiske journalist Kennith Rosario skriver:

- Under al glans og glamour viser serien de ældgamle stereotyper af indiske bryllupper, skikke og traditioner, som måske ikke er usande, men helt sikkert ufuldstændige.

Også på Twitter under #IndianMatchmaking er der stor debat.

Netflix har haft stor succes med deres datingprogrammer på det seneste, og 'Indian Matchmaking' er også blevet et stort hit på trods af kritikken. (Foto: Netflix © ©2020 NETFLIX)

Skaberen af Netflix-serien Smriti Mundhra siger til CNN, at hun byder debatten velkommen.

- Jeg forstår godt, at folk synes, at jeg viser nogle af problematikkerne, der er i vores samfund - men det er sådan, det er. Jeg vil ikke lave en serie, der skjuler sandheden.

- Og derudover har vi virkelig forsøgt at finde så forskellige mennesker som muligt - både geografisk og ideologisk - for at vise diversiteten på en autentisk måde.

Hun håber på, at tv-serien har sat gang i en debat, og at det gør, at folk tænker mere over sig selv, og at de skal tale mere åbent med deres familier.

Matchmaker på fuld tid

Den indiske version af "Kirsten Giftekniv" Sima Taparia tager i programmet hjem til familierne for at høre om deres kriterier og præferencer, og så kommer hun med hendes forslag til en potentiel kandidat. Med sig har hun to store hvide mapper, hvor der udenpå står "kvinde-kartotek" og "mande-kartotek".

Her er der lange lister med hendes klienter og alle nødvendige informationer der skal til, for at hun kan skabe det rette match.

"Mindst lige så høj løn", "lys hud", "mindst 170 centimeter", "det rette horoskop" er bare nogle af de krav, der stilles.

Og Sima Taparia siger da også selv, at det er uhyre svært at finde nogle, der lever op til alle de mange krav.

'Det skal ses som underholdning'

Men det nye Netflix-sats skal udelukkende ses som underholdning, mener Ravinder Kaur, der er lektor i moderne Indien- og sydasienstudier.

- Jeg tror ikke, serien er lavet for at oplyse - det er underholdning. I Indien er det den sociale elite, der styrer medierne - og de mennesker ser ikke den kultur som et problem. Derfor findes der programmer i Indien, der minder om 'Indian Matchmaking'.

- Det bliver ikke offentligt kritiseret, fordi det netop også er den sociale elite, der i høj grad benytter sig af matchmaking. Men selvfølgelig er der en debat om strukturerne.

Smriti Mundhra, der er skaberen bag den omtalte serie, siger til CNN, at hun bestemt håber på en sæson 2. Så måske bliver det ikke sidste gang, vi skal følge match-guruen Sima Taparia.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk