Odense-festival er ikke den første: Warner vil have ændret navn på flere Harry Potter-festivaler

Aktiviteter på festivaler må heller ikke længere hedde noget, der kan forbindes med Potter-universet.

Harry Potter Festivalen i Odense skal skifte navn. Det har mediegiganten Warner pålagt festivalen. (Foto: Fotograf Sonny Munk Carlsen © Scanpix)

En Harry Potter-festival i Odense må ikke længere hedde Harry Potter festival. Hvad den så skal hedde, vides ikke endnu – men gode bud kunne være ”Magiske dage” eller måske "Festivalen, hvis navn ikke må nævnes”.

Det siger projektleder Søren Dahl Mortensen.

Men måske kan Odense se mod USA, når det nye navn skal vælges. For i staterne har andre Harry Potter-festivaler allerede skiftet navn, efter at Warner Bros, der ejer rettighederne til det magiske univers, har slået ned på dem som med en – i hvert fald ifølge fans – ond tryllebesværgelse.

Heksefestivalen

Chestnut Hill Harry Potter Festival i Philadelphia er omdøbt til ”Wands and Wizards”. Ifølge Phillyvoice har titusindvis af Potter-fans draget til festivalen i oktober i de sidste syv år.

Det samme er sket i Jefferson i Missouri, hvor Potter-festivalen med op mod 50.000 besøgende over tre dage nu skrifter navn til "Warriors and Wizards Festival."

Årsagen er ganske enkelt, at Warner har begrænset brugen af navne, billeder og andet fra bøgerne til kommerciel brug på festivalerne. Filmstudiet vil nemlig sætte en stopper for det, de kalder ”uautoriseret kommerciel aktivitet”, skriver The Guardian.

Det betyder, at aktiviteter på festivalerne ikke længere må have navne, der kan relateres direkte til Harry Potters univers.

Skuffede fans

Også i Aurora i Illinois og i Ithaca i New York har festivalledelsen fået besked på, at de nye retningslinjer vil forbyde aktiviteter, der er opkaldt efter Harry Potter-universet.

- Der er så mange skuffede mennesker, der kontakter mig, fordi der er visse aspekter af festivalen, jeg ikke længere kan udføre, siger Darlynne Overbaugh, der chef for festivalen i Ithaca til nyhedsbureauet AP.

Hun forudser, at festivalen er nødt til at droppe Sorting Hat-eventet. Det handler om, at deltagerne får en fordelingshat på, der fortæller, hvilket kollegium på Hogwarts-trylleskolen de tilhører.

Ingen Voldemort i gågaden

I Odense oplyser den snart forhenværende Harry Potter-festival, at årets festival skam bliver en realitet, men der vil ud over navneændringen også komme andre ændringer. De vil primært blive i form af nye navne på de aktiviteter, som festivalen selv har udviklet.

Der vil stadigt blive drejet tryllestave og skrevet historier, oplyser festivalen på sin hjemmeside, og toget skal også blive ved med at køre. Karaktererne Voldemort og Bellatrix kommer dog ikke længere til at gå rundt i gaderne.

Harry Potter fans i London (Foto: EDDIE KEOGH © Scanpix)

I Storbritannien skriver en anden Harry Potter-inspireret festival ved navn Chestertown HP Festival på sin hjemmeside:

"Warner Bros. Entertainment og JK Rowling er ikke forbundet med eller ansvarlige for festivalen på nogen måde - og vi håber, at de ikke vil sende os til Azkaban for at udtrykke vores entusiasme!"

Intet svar fra Warner eller Rowling

Warner Brothers har ikke svaret på DR Nyheders henvendelse, men i en tidligere skriftlig meddelelse har giganten sagt, at de altid er glade for at opdage Harry Potter-fans' entusiasme, men er bekymrede for, "at fansamlinger bliver en motor for uautoriseret kommerciel aktivitet".

Forfatteren til Harry Potter-bøgerne, J.K. Rowling, har heller ikke svaret DR Nyheder. En talsperson for forfatteren sagde i sidste måned til nyhedsbureauet AP, at hun ikke har nogen kommentarer.

Facebook
Twitter