Øvig-Gate ligner en uendelig historie

ANALYSE: EU behandler nu sagen om Apples afvsning af at sælge Peter Øvigs danske "Hippie" e-bog. Forhåbentlig ender Æble-sagen ikke i en syltekrukke.

EU behandler nu sagen om Apples afvsning af at sælge Peter Øvigs danske "Hippie" e-bog. Forhåbentlig ender Æble-sagen ikke i en syltekrukke. (© Hippie Selskabet)

Sagen om det amerikanske verdensfirma Apples afvisning af at sælge Peter Øvig Knudsens danske "Hippie" e-bøger er ved at udvikle sig til en endeløs historie.

Når forfatteren Peter Øvig Knudsen i dag møder den radikale danske kulturminister Uffe Elbæk i en debat på Canadisk radio, er der næppe udsigt til en løsning af problemet. Øvig opfatter afvisningen som censur, så længe Apple dominerer salget af e-bøger i Danmark.

Æbler på de ædlere dele

Den 1. november kom det frem, at Apple - der selv er født i hippiemiljøet omkring San Fransisco - har afvist at sælge Peter Øvig Knudsens to bøger om den danske hippiebevægelse, angiveligt fordi de indeholder nøgenfotos af danske hippier. Øvig forsøgte at imødegå censuren ved at påføre de nøgne mennesker æble-mærkater over de ædlere dele. Men heller ikke det formildede de tidligere hippier i Californien.

Lige siden har Øvig og Elbæk flittigt diskuteret sagen på især Facebook, men uden at det bragte den videre. Kulturministeren har trådt vande i sagen med henvisning til, at han ikke kan eller vil "forholde sig til en konkret sag" mellem forfatter og distributør. Nu tyder det dog på, at Uffe Elbæk har indset, at denne holdning er uholdbar.

Digitale spilleregler

Fredag informerede Elbæk Europaudvalget om, at jo mere han tænker over sagen, jo mere indser han, at den "løfter principielle problemer" om "fælles digitale spilleregler i Europa".

Derfor har Uffe Elbæk sendt et brev til sine kulturminister-kolleger i EU. Her giver han udtryk for, at Apple-sagen er "vigtig at holde fast i", fordi den er "toppen af et isbjerg", der handler om "digital infrastruktur, etik og kulturpolitik". Fredag diskuterede han ligeledes sagen med den hollandske EU-kommissær Nellie Kroos.

Øvig-Gate i en syltekrukke

Ender "Hippie"-sagen i en syltekrukke i EU, ligner det "Den uendelige historie". Som et traume, der passende vil kunne rubriceres som Øvig-Gate i historiebøgerne. Udfordringen for den danske kulturminister bliver at respektere principperne om fri handel samtidig med, at danskere sikres retten til at læse danske bøger. Lykkes det, vil sagen ende som et vigtigt skridt frem mod ytringsfrihed på nettet.

Facebook
Twitter