Øvig til hippierne: I bliver aldrig tilfredse

Peter Øvig Knudsens bog "Hippie 2" modtager kritik fra dens kilder, men forfatteren er overbevist om, at ingen kan fortælle historien, så hippierne bliver tilfredse.

Peter Øvig Knudsens bog "Hippie 2" modtager kritik fra dens kilder, men forfatteren er overbevist om, at ingen kan fortælle historien, så hippierne bliver tilfredse. (Foto: Jacob Nielsen © Scanpix)

I anden og sidste del af Peter Øvig Knudsens "Hippie"-værk beskrives det, hvordan hippiernes kærlighedsrevolution endte i vold og misbrug.

Skildring kritiseres af bogens kilder, herunder lektor Tania Ørum, som i søndagens debat i programmet På Den 2. Side på DR2 klandrede forfatteren for at være gået unuanceret til værks, og ladet personlige beretninger overskygge tidens bevægelser.

Men kritikken overrasker ikke Peter Øvig Knudsen, som er overbevist om, at ingen kan fortælle historien om hippierne, så det er tilfredsstillende for 68-generationen.

Karakteristisk for generationen

- Det er karakteristisk for kritikken fra den generation, at de synes, jeg er gået helt ved siden af 60'erne (…) at jeg ikke fatter en brik, fordi jeg ikke har været der selv, siger Peter Øvig Knudsen i På Den 2. Side på DR2.

Et af Tania Ørums kritikpunker er, at "Hippie 2" undlader det historiske perspektiv.

- Der mangler det som historikere kan: Skrive om bevægelser. Det her er jo kun en historie om individer. 60'erne var jo sjov tid og en tid med bevægelser. Det her var den første globale tidsalder, hvor hulen kan man se det i Øvigs bog?, siger Tania Ørum.

"De kan kun se deres egen synsvinkel"

Men Peter Øvig Knudsen slår fast, at 68-generationen har en så subjektiv tilgang til hippie-perioden, at ingen beretning derom vil kunne stille dem tilfredse.

- Det er folk, der kun kan se deres egen synsvinkel. De tænker "Det jeg oplevede, det er jo ikke det, der står i den bog", og sådan vil alle hippier have det med min bog. Det vigtige skete der, hvor Tanja Ørum var, og ikke der, hvor mine begivenheder ruller sig ud. Jeg har talt med 300 mennesker, og så har jeg skrevet min historie, siger Peter Øvig Knudsen.

Det sorte skaber dybde

Tania Ørum kritiserer endvidere "Hippie 2" for at give begrænset plads til periodens varme, glæde og kærlighed.

Men forfatteren argumenterer, at skyggesiden er nødvendig for at give et fyldestgørende billede af hippie-bevægelsen.

- Det sorte er jo det, som laver dybderne i billedet - det er skyggesiderne og det er konturerne. Uden det sorte og uden skyggerne, der får man jo bare et meget fladt billede (…) Der er jo kommet et bind et, som var det hvide bind. Dengang blev jeg kritiseret for, at jeg var alt for rosenrød og romantisk, siger Peter Øvig Knudsen.

68-generation burde skrive

Udover kritikken af "Hippie 2", mener lektor Tania Ørum også, at sin generation burde have forfattet de gode fortællinger fra hippie-bevægelsen, som de nu kræver, ser dagens lys.

- Der er faktisk ikke så mange gode fortællinger. Vores generation har været rigtig dårlig til at få skrevet den historie, så den er egentlig først blevet skrevet for alvor bagefter. Og der er det store perspektiv ikke kommet med, slutter Tania Ørum.

Facebook
Twitter