Og så ringede Jack White til Margrethe

Jack White manglede en steel guitarist. Han valgte Margrethe Björklund fra Roskilde, så nu turnerer hun med rockstjernen. Fredag stod hun så på Orange Scene i sin egen hjemby.

Der er ingen grund til at være alvorlig, for Margrethe Björklund fra Roskilde har både en pladekontrakt med et amerikanske selskab og turnerer med festivalhovednavnet Jack White.

Da amerikanske Jack White gav koncert fredag aften på festivalen var han omringet af dygtige, kjoleklædte, kvindelige musikere.

Og der, lige bag hovednavnet Jack White, stod Margrethe Björklund fra Roskilde og gav den gas på sin pedal steel guitar. Det instrument vil de fleste nok bedst kende fra countrymusikken, og det er af samme grund ikke noget, som ret mange danskere kaster sig over.

Hendes første professionelle band var country-gruppen Darleens, der nåede at udgive tre albums med Margrethe Björklund som både guitarist og sangskriver. Bagefter har hun spillet guitar i en masse forskellige bands.

Men det var først senere, hun besluttede sig for at give steel guitaren et forsøg - og det var netop den, der bragte hende ind i Jack Whites band.

"Jeg troede det var løgn"

Og det går i det hele taget godt for Margrethe Björklund. Faktisk udkom hendes seneste plade både i Europa og USA på et amerikansk pladeselskab, og hendes arbejde i USA er ikke gået ubemærket hen hos Mr. White.

- Han kendte til min musik og dermed også til mig, og så stod han og manglede sådan en som mig i sit band. Han henvendte sig en aften i februar og jeg troede først, at det var løgn, men det var det ikke, siger hun og griner.

Har altid beundret White

Selvom Margrethe Björklund har travlt med sin egen musik, så var der plads til at tage med den tidligere The White Stripes-frontmand rundt på alverdens scener. For ham siger man jo ikke nej til.

- Jeg havde faktisk tid til at tage af sted med ham, så selvfølgelig sagde jeg ja. Og det har været virkelig sjovt, siger hun glad.

- Jeg har altid beundret hans musik og hans måde at være musiker på. Han er jo meget nyskabende inden for en gammel genre - Jack White er jo på mange måder en bluesmusiker.

- Han kan bare noget helt særligt, og mig og mine to sønner har hørt meget af hans musik derhjemme.

Det har kostet tid og flybilletter

Hun er selv for tiden optaget af arbejdet med sin næste plade, der udkommer i 2013.

Björklund skal også spille på nogle festivaler med sine egne sange - men lige nu laver hun altså lige "den her sideting med at spille pedal steel guitar i Jack Whites band", som hun selv siger det.

- Jeg vidste godt, at hvis jeg ville noget med pedal steel guitaren, så var det ikke i Danmark, for danskere er ikke vant til at spille den slags. Så jeg gik også benhårdt efter at komme ind i amerikanske kredse og netværke i Nashville. Jeg har investeret i meget tid og mange flybilletter for at skabe min karriere, siger hun.

Men det har tydeligvis virket. På hendes første soloalbum, "Coming Home" under kunstnernavnet Maggie Björklund, fik hun da også hjælp fra de kendte Mark Lanegan og bandet Calexico.

Skifter mellem kvinde- og mandeband

Og fredag tog et jublende publikum imod hende med klapsalver, da White præsenterede hende på Orange Scene.

Ved siden af det rene kvindeband, som Margrethe Björklund altså er en del af, så har Jack White i øvrigt også et mandeband - og det er altid White selv, der på selve koncertdagen bestemmer sig for, hvem han vil bruge, siger Björklund.

Heldigvis var det bysbarnet, der fik lov til at træde ind på Orange Scene fredag.

Se mere til Margrethe Björklund i DR2's temaaften om Roskilde lørdag den 14. juli.