Olafur giver dig følelsen af at være faret vild

Olafur Eliasson er aktuel med en 90 meter lang lys- og røginstallation på Arken, hvis ypperste formål er at få museumsgæsterne til at miste orienteringen.

Olafur Eliasson er netop blevet udnævnt til landets mest magtfulde kunstpersonlighed i avisen Information. På lørdag åbnes hans installation "Din blinde passager" for offentligheden på Arken. Og den er ikke for sarte sjæle. Installationen, der er tredje og sidste del af Arkens Utopia-serie, består af en 90 meter lang tunnel fyldt med røg, lys og - ikke mindst - mørke.

- Inde i tunnelen er man tvunget til at mærke sig selv, og forholde sig til, at man står i forbindelse med sine omgivelser. Man kan kun se ca. 1,5 meter frem, så man må famle sig frem og forsøge at orientere sig, fortæller Olafur Eliasson om sit eget værk.

Tab af indre kompas

At det er en udfordring for ens sanser oplever denne skribent selv, da han med blandet fornøjelse entrerer installationen. Lider man af klaustrofobi skal man nok ikke besøge dette værk. Med Olafur Eliassons ord:

- De grundlæggende principper, som man orienterer sig med bliver fjernet. Man får følelsen af at være faret vild og har tabt sit indre kompas.

Inhalere værket

Kunstneren kan dog forsikre om, at sikkerheden er i orden. Der er fem nødudgange i løbet af de 90 meter, og røgen i tunnelen er certificeret til at trække ned i lungerne.

- Røgen er ikke farlig, men som betragter af værket, når man lige at tænke: Kan jeg inhalere værket? Igen så må man genforhandle sin verdensopfattelse og forsikre sig om, at den luft, man trækker ned, er i orden. Det kræver både tillid til museet og selvtillid. Man skal turde sige til sig selv: Jeg inhalerer værket og går hele vejen igennem, siger Olafur Eliasson.

"Din blinde passager" vil være at finde på arken fremtil den 27. november 2011.

News Subscribe: kunstklub

Facebook
Twitter