Omdiskuteret klip i Gift ved første blik er blevet fjernet - nu forklarer DR-chef hvorfor

- DR opdagede fejlen sent og rettede med det samme, siger programchef på DR1.

28-årige Pernille Lundsgaard og 36-årige Michael Lundberg oplever deres første uenighed i episode fem af 'Gift ved første blik'. (© DR)

I ugens episode af 'Gift ved første blik' har DR valgt at klippe en sekvens ud kort før sendetid med det nygifte par Michael Lundberg og Pernille Lundsgaard.

I sekvensen ligger ægteparret, der er langt fra hinanden rent politisk, i sengen og debatterer politik, og som flere medier i dag beskriver, er det især ét navn, der får uenighederne frem. Det drejer sig om partileder for Nye Borgerlige, Pernille Vermund, og diskussionen går på, om man kan tillade sig at kalde hende racist eller ej.

Men inden aftenens udsendelse er det pågældende klip nu blevet fjernet i klipperummet, så udtalelserne om den navngivne politiker ikke længere er at finde i afsnittet - dog efter at afsnittet var blevet sendt rundt til flere medier på forhånd.

Nu forklarer Anne Garlichs, programchef for fællesskaber på DR1, at beslutningen om at klippe programmet om blev taget, fordi der var sket en fejl.

- DR sendte i starten af ugen et afsnit af 'Gift ved første blik' til pressen. I afsnittet indgik en kritisk udtalelse om Pernille Vermund, som ikke var forelagt for hende. Derfor er denne udtalelse klippet ud i det færdige program, der bliver publiceret i dag på DRTV. DR opdagede fejlen sent og rettede med det samme, siger hun i en skriftlig udtalelse.

Pernille og Michael har rigtig meget tilfælles på mange punkter, men rent politisk er de langt fra hinanden, har det vist sig. (© DR)

Ifølge programchefen var den omtalte sekvens ikke afgørende i forhold til fortællingen om Pernille og Michaels forløb og udfordringer, da seerne for længst har fået indblik i, at parret har to meget forskellige standpunkter rent politisk.

- Programmet handler om parforhold, kærlighed, og hvordan man som par udvikler sig. Det er ikke et program, hvor man skal konfronteres eller stå på mål for diverse overbevisninger, lyder det fra Anne Garlichs.

Hun forklarer dog, at det ikke er i strid med nogen procedurer at ændre i afsnittet lige til op deadline.

- Af og til bliver der klippet helt op til sendetidspunktet, og det var det, der skete i går. Vi ser frem til at dele afsnit fem med alle seerne i dag.

Pernille Vermund: 'Det er groft injurierende'

Selvom den omtalte sekvens nu er klippet ud, er Nye Borgerliges Pernille Vermund oprørt over, at klippet, hvor ægteparret taler specifikt om hende, overhovedet blev bragt i første version.

- Jeg tror, at de fleste danskere kan forestille sig, hvordan det måtte være at blive udråbt som racist i bedste sendetid på en statsfinansieret tv-kanal. Jeg tvivler på, at andre ville synes, det ville være okay. Jeg mener, det er groft injurierende, siger Pernille Vermund til dr.dk.

Selvom hun er en offentlig politiker, som går ind for ytringsfrihed, mener hun ikke, at diskussioner på tv om, hvorvidt hun er racistisk eller ej, er noget, der følger med jobbet.

- Nej, det er det absolut ikke. Man har ikke udvidet ret til at injuriere, bare fordi man gør det mod folketingspolitikere. Demokratiet er på vej til et skidt sted, hvis man på statsfinansieret tv kan slippe af sted med at komme med sådanne udtalelser, uden at DR stopper det.

Nye Borgerliges Pernille Vermund mener, der er tale om grove injurier, når DR i deres oprindelige version af aftenens 'Gift ved første blik'-afsnit valgte at tage et klip med, hvor der diskuteres, om hun er racist. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

I aftenens udsendelse er klippet væk, så er alt ikke i skønneste orden nu?

- Nej, for det er sendt ud til en bredere kreds af medier, som har siddet derhjemme og set det, så det nok er kommet endnu bredere ud. Og nu sidder du og skriver om det. I går aftes måtte jeg informere mine børn om, at mit navn i dag ville blive koblet sammen med ordet "racist".

Pernille Vermund bebrejder dog ikke 'Gift ved første blik'-deltager Michael Lundberg personligt.

- Det er 100 procent DR, der hænger på ansvaret her. Han bliver måske fanget i udtalelsen uden at vide, det kommer ud på tv, så DR har ansvaret.

Vil du gå videre med sagen?

- Jeg har tænkt mig at tage en snak med min advokat for at høre, hvordan vi skal forholde os til det. For injurier er ulovlige, fordi de kan have store konsekvenser for ens fremtidige renommé og virker, og det ser jeg som meget groft.

Det omtalte femte afsnit af sæsonens 'Gift ved første blik' er tilgængeligt på DRTV nu og bliver desuden vist på DR1 i aften klokken 20.