Op til 50 års-dødsdag: Konspirationsteorierne om Marilyn lever stadig

Søndag er det 50 år siden, at den amerikanske superblondine Marilyn Monroe blev fundet død i sit hjem, bare 36 år gammel. Og mystikken breder sig.

Søndag er det 50 år siden, at den amerikanske superblondine Marilyn Monroe blev fundet død i sit hjem, bare 36 år gammel. Og mystikken breder sig. (© Scanpix)

Alt tydede på selvmord, da den kun 36-årige Marilyn Monroe blev fundet død i sit hjem for 50 år siden.

Siden har det ikke skortet på konspirationsteorier om, at blondinen over dem alle blev myrdet af enten CIA, mafiaen eller et medlem af Kennedy-familien (hun havde en affære med både Robert og John F. Kennedy).

Nu breder mystikken sig så endnu en gang, for da nyhedsbureauet AP ville undersøge Monroes død via aktindsigt fik de at vide fra både FBI og Nationalarkiverne, at det var umuligt - de originale, ucensurerede sagsmapper er blevet væk.

Blev overvåget

Det står dog fast, at både FBI og CIA overvågede Monroe på grund af hendes forhold til USA's mægtigste mænd - Kennedy-brødrene Robert og John F.

I den forbindelse frygtede man, at hun var i forbindelse med kommunisterne, og under natlige eventyr med to af klodens mægtigste mænd kunne skaffe informationer, som kommunist-fjenderne kunne bruge.

Hemmelige bånd

Nogle mener, at overvågningen af hende blandt andet skete ved hjælp af aflytning.

Aflytningsbåndene skulle være en del af det nu forsvundne materiale, og ifølge konspirationsteorierne kan det med båndene bevises, at hendes elsker Robert Kennedy besøgte Monroe dagen før, hun blev fundet død, altså den 4. august.

Overstregede sagsakter

Hvem, der sidst har haft adgang til mapperne, vides ikke, og AP skal endnu engang søge aktindsigt for at få dette at vide.

FBI's hjemmeside er der adgang til sagsmapperne, men de stort set umulige at læse, fordi der er sorte streger mange steder i teksten.

HER ER TEORIERNE:

Men hvad går konspirationsteorierne så ud på? Her er fem bud på, hvad der skete med Marilyn Monroe den nat for 50 år siden.

Dårlige undersøgelser

1. Marilyn Monroe blev fundet 5. august klokken 3 om natten af sin læge, efter at hushjælpen havde ringet efter hjælp. Alt tydede på selvmord, da hun blev fundet med flere pilleglas på natbordet.

På grund af selvmordsmistankerne var de efterfølgende undersøgelser og vidneafhøringer kun overfladiske - og dermed overså man tegnene på, at dødsfaldet i virkeligheden var mord Hendes veninder forklarede politiet om en trist Monroe, der ringede og klagede sin nød over behandlingen fra Kennedyerne.

Betjent afviste selvmord

2. Den første betjent på stedet, Jack Clemmons, blev efterfølgende fyret, fordi han mente, at der var tale om drab.

Stikpille som mordvåben

3. Der blev aldrig fundet rester af sovepillerne - brugt til selvmordet - i hendes mavesæk. Til gengæld var hendes endetarm irriteret, hvilket kunne være et tegn på, at hun fik den dræbende dosis via en stikpille, der skulle være sat op af mafiaen.

Mafiaen havde flere grunde til at myrde Marilyn Monroe. Via sine affærer til John F. Kennedy og Robert Kennedy skulle hun have fået oplysninger om et samarbejde mellem mafiaen og CIA.

Desuden ville mafiaen have skovlen under justitsminister Robert Kennedy, fordi hans mærkesag var at bekæmpe mafiaen - hans forhold til den smukke blondine skulle derfor afsløres.

Regeringen bag

4. Marilyn Monroe havde truet med at afsløre sine seksuelle forhold til Kennedy-brødrene, som derfor stod bag drabet eller fik andre til at gøre det for sig.

Hushjælpen gjorde det

5. Få mener, at Monroes hushjælp Eunice Murray dræbte sin arbejdsgiver, fordi hun var blevet fyret. Murray skulle således have ændret forklaring om sit fund af liget - og hun skulle have vasket lagener midt om natten, da politiet kom.

Det er 30 år siden, at amerikansk sidste åbnede sagen for at finde dødsårsagen en gang for alle, men dengang som nu lever konspirationsterierne fortsat.

FacebookTwitter