Operasangeren Ulrik Cold er død

Bassangeren Ulrik Cold er død, 71 år. Han havde engagementer på verdens førende operascener og var med i Ingmar Bergmans tv-opsætning af "Tryllefløjten".

Operasangeren Ulrik Cold er død, 71 år.

Den danske basbaryton kom fra en familie af advokater og tog juridisk embedseksamen samme år, som han debuterede på Den Jyske Opera i Mozarts "Tryllefløjten".

Cold sang partiet som Sarastro, der skulle blive én af hans glansroller gennem hele karrieren. Han gentog den bl.a. i 1974 i Ingmar Bergmans tv-version af operaen.

Førende operascener

Ulrik Cold havde engagementer på en række af verdens førende operascener, hvor hans af fremstilling af Mefisto i Gounods "Faust" blev en anden rolle, der fulgte ham gennem karrieren. Den danske sanger var også på hjemmebane i flere af Wagners operaer.

Han optrådte sammen med flere af tidens store stjerner, blandt dem den nyligt afdøde Joan Sutherland.

Ud over sine roller på operaen optrådte Cold også som lied- og oratoriesanger og indspillede en lang række af Carl Nielsens sange. Han medvirkede i Lars von Triers tv-klassiker "Riget", i filmkomedien "Walter og Carlo i Amerika", ligesom han lagde stemme til to tegnefilm i serien om Mulan.

Operachef

I perioden 1973-75 arbejdede han som operachef på Det Kongelige Teater. De seneste år optrådte han rundt omkring i landet sammen med harmonikaspilleren Bodil Heister.

Samtidig anmeldte han opera i dagbladet Børsen, men måtte indstille dette arbejde i 2008 på grund af sygdom. Han var gift to gange og efterlader to voksne børn.