Ordbog fra 1700-tallet er fyldt med 'kusse-ord'

Ordbog fra 1700-tallet viser, hvordan danskerne talte for 300 år siden.

300 år er gået siden den gamle, danske ordbog 'Moths ordbog' blev skrevet. Men måske er forskellen mellem vores daglige talesprog dengang og i dag ikke så stor: Den nutidige vending 'ild i røven' står i Moths udgave af en dansk ordbog opført som 'ild i rumpen'.

For første gang er Moths ordbog kommet på nettet, så danskerne kan læse den. Og den er værd at give sig i kast med, mener Marita Akhøj Nielsen fra Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, som står bag projektet med at gøre ordbogen tilgængelig på nettet.

- Den er fuldstændig enestående på verdensplan. Du dumper med begge fødder, hoved og hænder ned i Danmark år 1700. Det er et fuldstændig fantastisk vindue til datidens verden, siger hun til P1 Morgen.

Vulgært sprog fra 1700-tallet

Mathias Moth (1649-1719) var uddannet læge og topembedsmand under Christian V.

I cirka 1686 begyndte han sit arbejde med at lave en ordbog over danskernes dagligdagssprog: 'Man skal ubrugelige bønderord med flid samle' skrev han i et brev rundt til landets biskopper i 1697.

Sådan blev det. Klikker man sig ind på www.mothsordbog.dk kan man søge på 110.000 opslagsord - det er cirka halvdelen af opslagene i Gyldendals 'Den Store Danske Encyklopædi.

Bærmeso og kusse vinger

Ifølge Marita Akhøj Nielsen er det bemærkelsesværdigt, hvor mange forskelligartede ord, Moth har valgt at tage med i sin ordbog - ikke mindst knap så pæne ord om kvinder.

- Det er forbløffende, Moth har slet ikke nogen fornemmelse for, hvad der er bvadr, ikke fint nok og vulgært. Der er mange ord om kvinder, og de er ikke særlig pæne. For eksempel er der ordet bærmeso, som betyder en fordrukken kvinder, siger Marita Akhøj Nielsen.

For hvor man normalt går til Ludvig Holbergs ophøjede sprog, når man skal forstå 1700-tallet, så er Mathias Moths ordbog meget tættere på almindeligt talesprog, fortæller hun:

- Jeg vil for eksempel vædde med, at han kan flere kusseord, end du kan. Udover det jævnt almindelige ord 'kusse', så findes her også de mere ualmindelige 'kusse banke', 'kusse lapper', 'kusse fleb' og 'kusse vinger'.

Hvad de ord betyder, må du selv klikke ind på www.mothsordbog.dk for at opklare. Ordbogen er aldrig før blevet udgivet.

Se hele interviewet med Marita Akhøj Nielsen i videoen i toppen af artiklen.