Oscar-nomineret skuespiller står frem som transkønnet: 'Det betyder virkelig meget'

Skuespilleren, der tidligere var kendt som Ellen Page, har blandt andet medvirket i 'Inception' og 'X-Men'-filmserien.

Elliot Page blev født som Ellen Page i 1987. I februar 2014 sprang han ud som lesbisk. Nu er han kommet ud som transkønnet. (Foto: GEOFF ROBINS © Scanpix)

- Hej venner. Jeg vil dele med jer, at jeg er trans, at mine pronominer er han/de, og at mit navn er Elliot. Jeg føler mig heldig over at kunne skrive det her. Over at være her. Over at være landet dette sted i mit liv.

Sådan begynder et langt opslag fra den Oscar-nominerede skuespiller, Elliot Page, som han har delt på flere af sine sociale medier, herunder Twitter.

I opslaget fortæller skuespilleren, der tidligere var kendt som Ellen Page, om sin rejse mod at erkende sin transkønnethed og takker de "fantastiske mennesker, som har støttet mig på rejsen".

- Jeg kan slet ikke beskrive, hvor utroligt det føles endelig at elske mig selv nok til at kunne stå ved mit autentiske jeg.

Sprang først ud som lesbisk

Rejsen, Elliot Page har foretaget, startede for alvor i 2005, hvor han under navnet Ellen Page slog igennem i teenage-dramaet 'Juno', hvor han spillede rollen som Juno MacGuff, der bliver gravid som 16-årig.

Page blev Oscar-nomineret for rollen og har siden spillet med i et væld af store Hollywood-film. Han har blandt andet spillet med i filmen 'Inception' og serien 'Umbrella Academy', ligesom han også spiller rollen som Kitty Pryde i 'X-Men'-filmserien.

I 2014 sprang han ud som lesbisk i en tale på valentinsdag, og to år senere beskyldte han filmskaber Brett Ratner for at have outet ham på settet til 'X-Men: The Last Stand', da han var 18 år gammel. Den historie er siden blevet bekræftet af medspiller Anna Paquin, skriver The Guardian.

Nu er Elliot Page nået til en erkendelse af, at han ikke er en lesbisk kvinde, men en transkønnet mand.

- Jeg elsker, at jeg er trans. Og jeg elsker, at jeg er queer. Og jo mere, jeg holder fast i mig selv og virkelig omfavner, hvem jeg er, jo mere jeg drømmer, desto mere vokser mit hjerte, og desto mere trives jeg, fortsætter han i opslaget, han har delt på sociale medier.

- Til alle transpersoner, der hver dag kæmper med chikane, selvhad, misbrug og truslen om vold: Jeg ser jer, jeg elsker jer, og jeg vil gøre alt, hvad jeg overhovedet kan, for at ændre denne verden til det bedre.

På Elliot Pages Instagram-opslag har et hav af kendisser allerede vist deres støtte. Sanger Miley Cyrus har kommenteret opslaget med ordene: "Elliot styrer!", skuespiller Julianne Moore skriver: "Jeg elsker dig, Elliot, og jeg er så glad på dine vegne," mens skuespiler Lena Dunham skriver: "Du er så elsket og beundret, Elliot."

Udover sin medvirken i diverse film medvirker Elliot Page også i serierne 'The Umbrella Academy' og 'Tales of the City'. Skaberne af 'The Umbrella Academy' har allerede meldt ud, at Pages kvindelige karakter i serien ikke bliver ændret. Her ses Elliot Page til Toronto International Film Festival i 2017. (Foto: MARK BLINCH © Scanpix)

LGBT+ Danmark: Kan rykke ved stereotype opfattelser

Susanne Branner Jespersen, der er sekretariatschef i LGBT+ Danmark, håber, at nyheden om Elliot Pages udspring "kan være med til at rykke på nogle af de stereotype opfattelser, der stadig er om transkønnede".

- Det betyder virkelig meget, når en person af Elliot Pages kaliber springer ud. Det betyder både meget i forhold til repræsentation og synlighed. Mange transpersoner vokser op uden nogen at spejle sig i og med nogle forvrøvlede billeder af, hvad det vil sige at være trans, siger hun og uddyber:

- Transpersoner bliver ofte portrætteret som afvigere – både i popkulturen og samfundet generelt – og det er svært at finde positive forbilleder.

Og Elliot Page kan netop komme til at spille en stor rolle i forhold til at være en positiv rollemodel, mener Susanne Branner Jespersen.

- Jeg tror, Elliot Pages udspring giver mange unge bekræftelse i, at transkønnethed findes, og at man både kan være succesfuld, berømt og have et godt liv, selvom man er trans.

Der er dog lang vej endnu – både i popkulturen og kulturen som helhed – før vi er stereotyperne til livs, slutter hun:

- Men vi må gå ud fra, at vi lige så stille er på vej derhen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter