#MeToo

Oscar-nomineret verdensstjerne: Weinstein truede med at slå mig ihjel

Skuespilleren Salma Hayek står nu frem og fortæller om sine oplevelser med den skandaleombruste producer Harvey Weinstein.

Salma Hayek er den seneste i en lang række af skuespillerinder, der anklager Harvey Weinstein for sexchikane. (Foto: CHRIS DELMAS © sCANPIX)

Hun blev nomineret til filmbranchens fornemste pris, en Oscar, for sin indsats i filmen 'Frida' fra 2002 om den mexicanske maler Frida Kahlo.

En film, som i årevis havde været hendes helt store drøm at lave.

Men indspilningerne af filmen udviklede sig til et sandt mareridt.

Det skriver skuespillerinden, der spillede Frida Kahlo, mexicanske Salma Hayek, selv i et indlæg i The New York Times.

Årsagen til mareridtet? Filmens producer Harvey Weinstein.

- Med den viden jeg har i dag, tænker jeg, at det var mit venskab med dem (instruktøren Robert Rodriguez og produceren Elizabeth Avellan, red.) – og Quentin Tarantino og George Clooney – der reddede mig fra at blive voldtaget, skriver den 51-årige skuespillerinde.

Weinsteins hadeord var 'nej'

I sit indlæg beskriver Salma Hayek, hvordan hun selv kæmpede for at få Weinstein til at producere filmen, fordi hun beundrede hans tidligere film.

Men hendes respekt for den dengang anerkendte producer forsvandt i takt med, at hun gang på gang måtte afvise hans seksuelle tilnærmelser, skriver hun.

- Jeg tror ikke, der var noget, han hadede mere end ordet 'nej', skriver Hayek og begynder så at remse en række situationer op, hvor hun måtte sige nej.

- Jeg måtte sige nej til at åbne døren for ham på alle tider af døgnet, hotel efter hotel, location efter location, hvor han ville dukke op uanmeldt – inklusiv på en location, hvor jeg var i gang med en film, han slet ikke var involveret i.

- Nej til at tage et bad med ham.

- Nej til at lade ham se mig tage et bad.

- Nej til at lade ham give mig en massage.

- Nej til at lade en af hans venner give mig en massage nøgen.

- Nej til at lade ham give mig oralsex.

- Nej til at lade mig være nøgen sammen med en anden kvinde.

- Nej, nej, nej, nej, nej, remser Salma Hayek op.

Salma Hayeks afvisninger og samtidige uoverensstemmelser om filmen fik i et raseri Harvey Weinstein til at true med, at han ville slå hende ihjel.

- Jeg dræber dig. Tro ikke, at jeg ikke gør det, skulle Weinstein have sagt ifølge Hayek.

Salma Hayek i rollen som den mexicanske maler Frida Kahlo i filmen 'Frida' fra 2002. Rollen sikrede Hayek en Oscar-nominering som 'Bedste kvindelige skuespiller'. (Foto: REUTERS © sCANPIX)

Krævede sexscene med kvindelig medskuespiller

Under indspilningerne af 'Frida' fremsatte Harvey Weinstein gang på gang nye krav til Hayek.

Blandt andet stillede han som et ultimativt krav for filmens tilblivelse, at Salma Hayek skulle indspille en sexscene med sin kvindelige medskuespiller Ashley Judd.

Et krav som Salma Hayek endte med at bukke under for.

- Det var ikke fordi, jeg skulle være nøgen med en anden kvinde. Det var fordi, jeg skulle være nøgen med hende for Harvey Weinsteins skyld, skriver Hayek og fortsætter:

- Mit hoved forstod, at jeg var nødt til at gøre det, men min krop ville ikke. Jeg græd, og jeg begyndte at kaste op, mens alle ventede på at filme. Jeg var nødt til at tage noget beroligende, som godt nok stoppede gråden, men gjorde opkastningen værre.

- Som du kan forestille dig, var det ikke særligt sexet, men det var den eneste måde, jeg kunne komme igennem den scene på.

Salma Hayek fotograferet ved en prisuddeling i 2003 sammen med Harvey Weinstein og hans daværende hustru, Eve Chilton. (Foto: KMazur © Getty Images)

Weinstein afviser anklagerne

Da indspilningerne af filmen var færdige, var Weinstein ikke tilfreds med resultatet og nægtede i første omgang overhovedet at sende filmen ud i de amerikanske biografer. Men en testvisning af filmen i en biograf i New York viste, at publikum var vilde med den.

'Frida' endte med at blive nomineret til seks Oscars, hvoraf den vandt de to.

I en udtalelse via sin talskvinde afviser Harvey Weinstein de anklager, Salma Hayek fremsætter mod ham.

- Hr. Weinstein mindes ikke at have presset Salma til at lave en sexscene med en kvindelig medskuespiller, og han var ikke til stede under optagelserne af scenen.

- Alle de beskyldninger om sexchikane, Salma fremsætter, er ikke nøjagtige, og andre, som var til stede, har en anden opfattelse af, hvad der skete, lyder det i udtalelsen.

Knap 100 kvindelige skuespillere er de seneste måneder stået frem og har anklaget Harvey Weinstein for sexchikane eller decideret voldtægt. Blandt dem er Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Eva Green og Connie Nielsen.

Facebook
Twitter