For over 30 år siden opnåede han kultstatus: Nu er Picard tilbage som ikonisk rumkaptajn

Vi sætter kurs mod rummet for at se nærmere på Star Treks enorme og unikke univers.

(© Dr/ Grafik: Oliver Seppo)

Mærkelige væsner, pyjamas-lignende uniformer og mystiske planeter - alt sammen tilhører det Star Treks enorme univers, der har eksisteret i over 50 år og haft enorm indflydelse på populærkultur og science fiction som genre.

Star Trek har suget millioner af hardcore fans til sig, og de har viet deres liv til det kolossale og unikke univers.

Nu har Star Trek igen fået nyt liv med en ny og længe ventet serie - og det er faktisk en stor ting, for skuespilleren Patrick Stewart vender tilbage i rollen som en af de mest ikoniske karakterer, Jean-Luc Picard. Til stor glæde for fans verden over.

Og selvom du nu måske tænker, at du ikke selv er Star Trek-fan, og at navne som Jean-Luc Picard eller James T. Kirk absolut intet siger dig, så har du måske undret dig over referencer som 'Beam me up, Scotty!' eller er stødt på en spidsøret mand med sjovt hår, der kaster håndtegn.

Du har i hvert fald helt sikkert set flere legendariske Star Trek-memes i kommentarsporet på de sociale medier.

(© Dr/ Grafik: Oliver Seppo)

Den første tur i rummet og en unik filosofi

Vi starter med at spole tiden tilbage til 1966, hvor 'Star Trek: The Original Series' havde premiere.

Det var her, verden for første gang kunne se rumskibet USS Enterprise flyve ud i rummet for at undersøge fremmede planeter med den unge kaptajn James T. Kirk ved roret.

Siden er universet blevet udvidet med ikke mindre end 13 film og otte serier, og Star Trek har i dag opnået kultstatus.

Og det er der faktisk en helt særlig grund til. For mens Star Trek ved første øjekast for nogle kan ligne en skør serie med rumskibe og rumvæsener, der har mærkelige ting klistret i panden, så er der faktisk en helt særlig filosofi bag universet, der adskiller det fra andre store science fiction-succeser som Star Wars.

Det fortæller den 38-årige superfan Ejler Andersen, der som barn så serien på tysk, fordi den dengang ikke blev vist på dansk tv.

Ejler Andersen er passioneret Star Trek-fan. Han har været fan siden '89 og har set hele serien to-tre gange.

- Star Trek har en helt klar filosofi om et grundlæggende positivt menneskesyn, og det er omdrejningspunktet for serien. I Star Trek har mennesket lagt små forskelle og differencer til side og skabt sig en utopisk verden. Det er hjørnestenen i Star Trek: Et håb for en bedre fremtid, siger Ejler Andersen.

I Star Trek møder vi ofte en besætning, deres rumskib og en kaptajn, der drager ud for at udforske det uendelige univers, som de med samarbejde og fornuft skal forsøge at navigere i - og det er ikke altid lige nemt.

- I deres møde med andre kulturer, opstår der ofte moralske og etiske problemstillinger, og der findes ikke altid et nemt svar på, hvordan de løses bedst. Kernen af god science fiction har aldrig handlet om flotte laserstråler - det handler om, hvordan man kan skabe en debat i en fiktiv verden, og i Star Trek er vold aldrig det rigtige svar, og det er jo et smukt budskab, fortæller Ejler Andersen.

'Live long and prosper' er Spocks signatur-hilsen. Han er en central karakter i Star Trek og en stor fan-favorit. (© Dr/ Grafik: Oliver Seppo)

Star Treks univers er enormt og lider, ifølge nogle fans, ofte af, at de første sæsoner ikke er specielt gode, men hvis du giver serierne tid, så vil du højst sandsynligt opleve den helt specielle magi, som så mange Star Trek fans er faldet for. Den opstår nemlig først, når vi har lært alle karaktererne at kende.

For i Star Trek har hvért enkelt besætningsmedlem en betydningsfuld rolle, og det kræver tid for forfatterne at finde deres fodfæste og bygge karaktererne op. De skal alle have tid til at vokse, for de har alle en unik historie at fortælle, og det håber Ejler Andersen blandt andet, at den nye serie vil huske på.

- Man ved, at Patrick Stewart leverer varen hver gang, men det er jo ikke kun op til ham. Hvis det skal blive en succes, skal der rettes fokus på karaktererne, udforskning af universet og det positive menneskesyn. Hvis jeg pludselig ser Patrick Stewart løbe rundt i bar overkrop med våben i hver hånd og skyde fjender ned til højre og venstre, så bliver jeg rasende. Det er ikke i Star Treks ånd.

Henriette fik venner for livet på grund af Star Trek

Ejler Andersen er langtfra eneste person i Danmark, der er fan af Star Trek.

Hardcore-fans af det store univers er døbt 'trekkies', og de har over årene formået at skabe deres helt egen subkultur, der blandt andet byder på deres helt eget sprog 'klingon' og et unikt sammenhold.

Trekkie-miljøet er blevet så stort, at der er blevet afholdt utallige Star Trek-forsamlinger og konferencer verden over.

Sådan et miljø findes der også i Danmark.

I dag foregår det primært i Facebook-gruppen Trekkies.dk, men i flere år fandtes der en aktiv trekkie-forening herhjemme, som 42-årige Henriette Fox Maule var en fast del af indtil 2012.

Til trekkie-konferencen i Las Vegas var der bygget en tro kopi af 'broen' på rumskibet USS Enterprise, som Henriette Fox Maule selvfølgelig skulle opleve. I den danske trekkie-forening sad hun i arrangement-udvalget, og de stod for at arrangere alt fra skovture og debataftener til fremvisninger på nye afsnit og cafébesøg.

Da trekkie-foreningens popularitet var på sit højeste, stod de danske trekkies for at afholde Danmarksmesterskab i Star Trek, hvor du skulle dyste imod ligesindede fans om paratviden i universet.

Et sådant mesterskab har Henriette Fox Maule vundet tre gange, mens hun også har vundet den jyske udgave syv gange.

- Takket være foreningen har jeg fået de bedste venner i hele verden, blandt andet min sambo som jeg har boet med i ti år. Der var ligesindede mennesker fra alle samfundslag med forskellige aldre og job. Jeg mødte mennesker, jeg aldrig ville have lært at kende, hvis det ikke alene var for vores fælles interesse for Star Trek, og den dag i dag finder mange af os stadig sammen, siger hun.

Star Trek-karakter hjalp Henriette som teenager

Men trekkie-miljøet er trods alt stadig størst i USA, hvor serien stammer fra.

Det var Henriette Fox Maule heldig at opleve på egen hånd i 2008, da der blev holdt en stor trekkie-konference i Las Vegas. Sammen med otte andre danske trekkies tog de den lange tur fra Danmark til Nevadas ørken, hvor de tilbragte seks-syv dage på Hilton Hotel sammen med andre trekkies fra hele verden.

- Med det samme du trådte ind på hotellet, føltes det bare som at være hjemme, det var for vildt. Folk rendte rundt i Star Trek T-shirts og uniformer eller var klædt ud som aliens. Det var en stor Star Trek-fest, og det var paradis, fortæller Henriette Fox Maule.

Vulcans bliver fra barnsben opdraget til at tænke logisk og ikke handle efter deres følelser. (© Dr/ Grafik: Oliver Seppo)

Og når hun tænker tilbage, er der særligt én oplevelse, hun ikke glemmer. Hun fik nemlig mulighed for at møde skuespilleren Leonard Nimoy, der er hendes favoritkarakter i Star Trek. Her spiller han Spock, et trofast besætningsmedlem af rumskibet USS Enterprise.

- Jeg var selvfølgelig vildt nervøs, det må jeg indrømme, for tænk, hvis jeg lød som en lalleglad idiot? Da jeg var barn, var jeg jo dybt forelsket i ham, så man frygtede da lidt at skulle møde ham, men heldigvis gik det jo godt.

Karakteren Spock er halvt menneske, halv Vulcan. Vulcans er en race i Star Trek, der er kendt for deres spidse ører, specielle frisurer og deres logiske tankegang.

De lærer fra barnsben af, at de skal undertrykke deres følelser og i stedet tænke rationelt, og Spock har været med til at hjælpe Henriette Fox Maule igennem sin ungdom.

- Som mange andre teenagere havde jeg det hårdt i mine teenageår. Følelserne sad uden på tøjet, og man følte ofte, man var en fiasko, men Spock sagde altid: 'Tænk lige rationelt over det og løs problemerne med fornuft, lad ikke følelserne træffe dit valg.' Det hjalp mig helt vildt at tænke sådan, når jeg følte, det hele var noget møg. Han er en karakter, alle kan lære noget af, og han har været en stor inspiration for enormt mange mennesker, fortæller Henriette Fox Maule.

Med Spocks 'Live long and prosper'-hilsen følger altid den ikoniske håndhilsen, der også findes som emoji på din smartphone. (© Dr/ Grafik: Oliver Seppo)

Star Trek er blevet overhalet indenom af Star Wars

Star Trek har ikke kun haft stor betydning for millioner af fans, men har også været med til at bane vejen for science fiction, som vi kender genren i dag, fortæller ekspert i Star Trek, filmjournalist på Moovy.dk Johan Albrechtsen.

- Star Trek blødgjorde i sin tid indstillingen over for science fiction i underholdningsindustrien, og i USA har den efterfølgende gennemsyret den popkulturelle verdensforståelse, hvor rigtig mange store personligheder er kendte trekkies, siger han.

35-årige Johan Albrechtsen ejer både den gule uniform (James T. Kirks) og den røde (Jean-Luc Picards).

Men selvom vi kan takke Star Trek for at have været med til at forme science fiction som genre og for at inspirere store personligheder, er det lidt som om, universet altid har stået lidt i skyggen af Star Wars herhjemme i Danmark.

Vi har aldrig rigtig haft en kultur for at vise Star Trek i Danmark, der i stedet primært blev vist på udenlandske eller små kanaler, men det er ikke alene af den grund, at Star Wars er blevet mere populært, fortæller Johan Albrechtsen.

- Star Wars var i starten de her tre film, der var super overskuelige. Men Star Trek var i længere tid et enormt stort univers med flere serier og film i bagagen. Og når du giver folk rigtig meget, bliver det lidt mere uoverskueligt, fortæller han og tilføjer:

- Der findes et gammelt udtryk, som hedder: "Star Trek er for voksne, men kan ses af børn, mens Star Wars er for børn, men kan ses af voksne".

Men selvom bølgerne ofte kan gå højt, når de to grupper af fans diskuterer, hvilket univers der er det fedeste, så kan de faktisk takke hinanden for deres succes langt hen ad vejen, fortæller Johan Albrechtsen.

- Det kan godt være, at jeg træder nogle Star Trek-fans lidt over tæerne, men det er nok dem, der skylder lidt mere til Star Wars:

- Den oprindelige serie blev blandt andet aflivet på grund af dårlige seertal, men så kom Star Wars i 1977 og blev et kæmpe hit. Det fik folkene bag Star Trek til at lave en ny Star Trek-film, der ikke var særlig god, men den blev en stor kommerciel succes, og så var showet begyndt. Star Wars kickstartede Star Trek tilbage igen.

Johan Albrechtsen lægger ligesom de andre Star Trek-fans vægt på, at det, der gør Star Trek unik, er det grundlæggende fokus på håb og de forskellige karakterer, men han understreger også, at en stor del af succesen skal tilskrives de relevante historier og samfundsdebatter, der findes i de forskellige serier og film.

- Et godt eksempel er serien 'Star Trek: Discovery', der står i skyggen af Trumps periode som præsident. I serien møder vi igen de onde klingons, der er frembrusende, krigeriske og nervøse for, at der er andre racer, der kommer og ødelægger deres kultur og verden. De kunne lige så godt råbe 'We want to make Qo'noS (deres hjemplanet) great again'.

For Johan Albrechtsen er det utrolig spændende, at Patrick Stewart vender tilbage til universet, og selvom Star Trek i flere år har stået i skyggen af blandt andet Star Wars, så spår han Star Trek store muligheder for igen at blomstre op og blive populær.

- Jeg tror, at accepten af at være 'nørd' og dyrke noget, men også at se noget, der er lidt kulørt og anderledes, gør, at Star Trek kan blive stort igen – samtidigt har vi også den her binge-kultur, hvor vi kan streame alt, når vi har lyst, fortæller han.

James T. Kirk vs Jean-Luc Picard

James T. Kirk og Jean-Luc Picard er langt fra de eneste kaptajner, men de er klart de mest populære. (© Dr/ Grafik: Oliver Seppo)

Og nu skal vi til det - den store kamp mellem de to kaptajner James T. Kirk og Jean-Luc Picard.

For i Star Trek findes forskellige kaptajner, men de to største er uden tvivl James T. Kirk og Jean-Luc Picard, og de har været omdrejningspunkt for en stor fan-rivalisering om, hvem der er den fedeste kaptajn.

James T. Kirk er kaptajn for rumskibet USS Enterprise i den første og oprindelige udgave af Star Trek 'Star Trek: The originale series', mens Jean-Luc Picard er kaptajn på rumskibet USS Enterprise-D i Star Treks andet serie-udspil 'Star Trek: The Next Generation' - de to klart mest populære serier.

I årenes løb er rivaliseringen blevet mere venskabelig, men i starten var folk rasende over, at man kunne lave Star Trek uden James T. Kirk - i dag er der en større åbenhed over for det.

  • Ejler Andersen: James T. Kirk er cowboy og en action-man. Han er mere: "Hey, jeg vil knalde hende den grønne babe og stikke en knytnæve i fjæset på ham, der sagde noget dumt-typen". Men Jean-Luc Picard er den rolige, tålmodige og diplomatiske mand. Jeg ville til hver en tid vælge Jean-Luc Picard over James T. Kirk.

  • Henriette Fox Maule: Jeg kan bedst lide den mere afdæmpede og alvorlige Jean-Luc Picard, men af serierne kan jeg bedst lide den originale med James T. Kirk, for den fortæller de bedste historier. Hvis jeg har en skoddag, og jeg har mistet alt tiltro til menneskeheden, så ser jeg et afsnit af den originale serie, for når jeg ser den, så vender humøret.

  • Johan Albrechtsen: Jean-Luc Picard passede bedre til tidsånden, hvor vi var begyndt at blive venner med Sovjetunionen. Han afspejlede rolighed, var lyttende og havde altid det rigtige at sige. James T. Kirk var en helt anden type, men han er helt klart den mest kendte af de to set fra et popkulturelt perspektiv. Jeg ville forestille mig, at det ville være som at skulle vælge mellem ens børn, det kan jeg simpelthen ikke.

Det vil altså sige, at det i denne omgang bliver 2-0 til Picard, men diskussionen vil formentlig fortsætte flere lysår ud i fremtiden.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk