OVERBLIK Her er de danske Golden Globe-film gennem tiderne

Selvom Danmark ikke er med ved årets prisræs, så kan vi fejre, at det er 60 år siden, vi vandt for første gang

Vi kan takke Gabriel, Bent, Susanne, Carl, Bille og Thomas for dansk repræsentation ved Golden Globe-prisuddelingen de sidste 60 år (Foto: Scanpix) (Foto: Lars Høgsted)

De gulvlange kjoler og de stiveste smokings skal igen findes frem, når Golden Globe for 73. gang uddeler priser til årets bedste film og tv.

Ricky Gervais vender tilbage som vært for showet d. 10. januar, der har mere end 19 millioner seere verden over. Golden Globe har netop offentliggjort de nominerede til årets show. Danmark er ikke repræsenteret ved årets show - ud over på indholdssiden med filmen 'The Danish Girl - men her er en oversigt over de danske film, som har været med i det fine selskab:

'Ordet' (1955)

'Ordet' regnes for at være en af Carl Th. Dreyers bedste film. Den er baseret på skuespillet af Kaj Munk og vandt flere priser end resten af hans film tilsammen. 'Ordet' handler om familien Borgen. Den troende fader, Morten, og hans tre sønner Anders, Johannes og Mikkel. Mikkel er gift med Inger, som føder en dødfødt og selv dør i barselssengen. Johannes beder til Gud, om at Inger må blive vækket fra de døde, og miraklet sker. Det gjorde det også til Golden Globe Awards, hvor filmen vandt i 1956.

'Harry og kammertjeneren' (1961)

Osvald Helmuth spiller den gamle ungkarl, Harry, der arbejder på en skrotplads, hvor han også bor i et lille, faldefærdigt skur. Da han uventet arver en lille sum penge, beslutter han at ansætte en kammertjener. Den fine butler Fabricius er skeptisk, da han først møder Harry, men oplever hos Harry for første gang en, der virkelig værdsætter hans job. Filmen er instrueret af Bent Christensen og skrevet sammen Leif Panduro. Den blev nomineret til den daværende Golden Globe-pris, Samuel Goldwyn International Award.

'Pelle Erobreren' (1987)

En ung Pelle Hvenegaard spillede Pelle Erobreren i Bille Augusts storfilm fra 1987. Filmen foregår i slutningen af 1800-tallet, hvor Lassefar (Max von Sydow) rejser med sin søn Pelle fra Sverige til Danmark for at finde arbejde. Lasse får arbejde på en gård, hvor de må bo i kostalden og har absolut laveste rang. Pelle vokser op, bliver udlært skomager og flytter til København, hvor han kæmper for retfærdighed og for at gøre verden bedre for de fattigste. Filmen er baseret på Martin Andersen Nexøs roman af samme navn og vandt i 1988 en Golden Globe, en Oscar og Den Gyldne Palme i Cannes.

'Babettes Gæstebud' (1987)

Babettes Gæstebud er instrueret af Gabriel Axel ud fra Karen Blixens novelle om Babette Hersant, der er fransk mesterkok. Hun måtte flygte fra Frankrig efter Pariserkommunen i 1871 og ender i Vestjylland som husholderske for to ugifte søstre. Miljøet omkring søstrene er fåmælt, tungsindigt og strengt religiøst, men Babette vinder de tillukkede vestjydere, da hun beslutter sig for at lave et overdådigt festmåltid for landsbyen. En middag, der får en forløsende virkning for alle. Filmen var nomineret til en Golden Globe, men måtte se sig slået af ”Pelle Erobreren”. Til gengæld blev Babettes Gæstebud den første danske film nogensinde til at vinde en Oscar for bedste udenlandske film.

Festen (1998)

Thomas Vinterbergs dogmefilm fra 1998 blev året efter nomineret til en Golden Globe for bedste ikke engelsk-sprogede film. Filmen handler om Christian, spillet af Ulrich Thomsen, der kommer hjem for at fejre sin fars stort anlagte 60 års fødselsdag på familiens gods. Under middagens slår Christian på glasset for at holde tale. Han har skrevet to. En grøn og en gul. Faren vælger den grønne tale, sandhedstalen, og skeletterne vælter ud af skabet. Thomas Vinterberg var også sidste år nomineret til en Golden Globe for filmen ”Jagten”.

Hævnen (2010)

Susanne Biers film fra 2010 er en film om at takle vrede og sorg. Skal man vende den anden kind til, eller slå fra sig? Elias’ forældre er ved at blive skilt, han bliver mobbet i skolen, og hans far er fraværende på grund af sit arbejde i en flygtningelejr i Darfur. Christian bliver også mobbet. Hans mor er død af kræft, og Christian vender sin vrede mod sin tilknyttet far. Christian redder med vold Elias fra skolens plageånd, og et farligt venskab opstår med store følelser og lysten til hævn. Ulrich Thomsen, Trine Dyrholm og Mikael Persbrandt er på plakaten, og filmen sikrede Bier både en Oscar og en Golden Globe Award.

Derudover har der også været dansk islæt i Jan Troells 'Maria Larssons evige øjeblik' fra 2008, hvor Jesper Christensen havde en af hovedrollerne. Den blev nomineret til en Golden Globe, men vandt ikke.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk