OVERSIGT Her er alle modtagerne af Nordisk Råds priser

Nordisk Råds priser blev her til aften uddelt i DR Koncerthuset. To af de i alt fem priser gik til danskere. Se samtlige prismodtagere her.

Nordisk Råds priser blev i aften uddelt i DR Koncerthuset. Blandt andet fik dansk mad-app og musiker priser. (© PR-billeder og Nordisk Råd)

Det bedste indenfor nordisk kultur og miljø blev i aften hædret i DR Koncerthuset, da Nordisk Råd uddelte sine fem priser.

Prisuddelingen sker hvert år, og som sædvanlig blev der givet priser i kategorierne børne- og ungdomslitteratur, film, litteratur, miljø og musik.

Her kan du se, hvem der fik de eftertragtede priser og præmiesummen på 350.000 kroner.

Nordmænd fik filmprisen

Nordisk Råds filmpris gik i år til Joachim Trier, Eskil Vogt og Thomas Robsahn for filmen ’Louder Than Bombs’.

Filmen handler om en familie, der går i opløsning efter moderens død. Tre år efter dødsfaldet forsøger faderen og de to sønner igen at nå ind til hinanden ved at tale om sorgen og deres egen tilværelse.

- Joachim Trier og hans team har begået en kunstnerisk bedrift, som er et udtryk for fortællekunst på et helt nyt plan. Den komplekse opbygning, den følelsesmæssige dybde og evnen til at splitte klichéer ad burde gøre dette værk til fast pensum på filmskoler over hele verden, står der i motivationen.

Den danske nominerede til prisen var filmen ’Under sandet’, hvor unge tyskere efter Anden Verdenskrig bliver tvunget til at fjerne miner fra den jyske vestkyst.

Musikprisen gik til dansker

Danskeren Hans Abrahamsen fik Nordisk Råds musikpris for ’Let Me Tell You’. Værket blev anmeldt af blandt andet britiske The Guardian, som kaldte det ”en bjergtagende smuk sangcyklus” og gav det topkarakteren på fem stjerner.

- Det er indlysende for enhver, der hører Hans Abrahamsens sangcyklus ‘Let Me Tell You’, at det er et værk af meget høj kvalitet. Værket kan forstås på mange niveauer og udtrykker både substans og raffinement i alle sine skrøbelige, men samtidig håndfast håndterede teksturer.

- Den symfoniske opbygning kan virke traditionel, men er også ny og opfindsom, hvilket giver værket en meget nutidig karakter, lyder det blandt andet i motivationen.

Miljøprisen gik også til dansker

Danskerne Stian Olesen og Klaus Pedersen kunne også forlade Koncerthuset med en pris og 350.000 kroner.

De fik prisen for at have lavet appen ’Too Good To Go’, som er en mad-app, der bekæmper madspild.

Appen hjælper med at købe billig mad inden butikkernes og restauranternes lukketid, så madspild bliver reduceret. Allerede tre dage efter appen var kommet ud, var den blevet downloadet mere end 27.000 gange.

- Appen 'Too Good To Go' indstilles, fordi tjenesten på en innovativ digital, let og folkelig måde er med til at ændre forbrugere og forretningers holdninger til madspild og ressourceforbrug. Initiativet er helt i tråd med de nye verdensmål for bæredygtig udvikling, som bl.a. har fokus på at reducere madspild og ressourceforbrug i øvrigt, står der blandt andet i motivationen.

Børne- og ungdomslitteraturprisen blev islandsk

Arnar Már Arngrímsson fra Island fik børne- og ungdomslitteraturprisen for bogen ’Sølvi, sagaen om et ungt menneske’.

Bogen handler om Sølvi, der bliver sendt ud på landet til hendes farmor, da forældrene har bygget et alt for dyrt hus, og derfor skal arbejde gælden væk. Men bogen handler også om en moderne teenager og de udfordringer, de slås med.

- Læseren følger hovedpersonen igennem stormfulde eksistentielle kriser, som viser, hvor svært det er at navigere igennem puberteten uden at støde på grund. Forfatteren Arnar Már Arngrímsson formår at formidle historien oprigtigt og loyalt over for de unge mennesker, står der i motivationen.

Fra Danmark var de to bøger ’Magnolia af Skagerrak’ og ’Da Gud var dreng’, som var nominerede.

Litteraturprisen gik – som ventet – til svensker

Allerede til morgen kom en norsk avis til at røbe, hvem der fik Nordisk Råds litteraturpris, og vinderen blev – som ventet – svenskeren Katarina Frostenson for 'Sånger och formler', på dansk ’Sange og formler’.

Udgivelsen er Katarina Frostensons seneste digssamling, hvor man blandt andet bliver suget ind i en fortælling om livets mest fysiske og sjælelige åbenbaringer.

- I hendes digte – så tilsyneladende stramme, men i virkeligheden meget rummelige – sker der konstante forvandlinger, hvori livets mangefacetterede mærkværdighed gestaltes, står der i motivationen.

Bogen er ikke udgivet på dansk.

Danskerne Klaus Høeck og Bjørn Rasmussen var nomineret for henholdsvis ’Legacy’ og ’Ming’.