P2 hædrer klassisk musikliv

Marianna Shirinyan ikke bare spillede ved uddelingen af årets P2-priser. Hun sikrede sig også to af de seks hædersbevisninger, mens Nightingale String Quartet fik P2's Talentpris.

Marianna Shirinyan ikke bare spillede ved uddelingen af årets P2-priser. Hun sikrede sig også to af de seks hædersbevisninger, mens Nightingale String Quartet fik P2's Talentpris.

Da P2 for halvandet år siden holdt sin kammermusikkonkurrence sikrede kvartetten Nightingale String Quartet sig andenprisen.

Men det skulle vise sig at blive endnu finere, da DR og P2 fredag aften fejrede det klassiske musikliv og det seneste års musikhøst med uddelingen af P2 Prisen - eller rettere seks priser, i Koncerthuset i DR Byen.

Violinkvartet fik talentprisHer var det nemlig én af førstepriserne - P2's Talentpris, som Nightingale String Quartet fik. Kvartetten består af violinisterne Gunvor Sihm og Josefine Dalsgaard, Marie Louise Broholt Jensen på bratsch og Louisa Schwab på cello.

P2 Talentprisen blev indstiftet sidste år, og den bliver givet til talenter under 30 år, der har markeret sig i den forgangne koncertsæson.

I motiveringen for at give de fire unge kvinder prisen hed det blandt andet, at "Nightingale String Quartet med brændende passion, uimodståelig gejst og smittende indbyrdes lydhørhed spræller af liv, så musikken taler direkte og stærkt til både nye og gamle lyttere".

Vinder kvitterede med RavelDet var Celine Haastrup, der var vært ved prisuddelingen, hvor DR Underholdningsorkestret stod for musikken. Og det samme gjorde modtageren af den nyindstiftede kunstnerpris, P2 Prisen, pianisten Marianna Shirinyan, der kvitterede med at spille Ravels Klaverkoncert i G-dur sammen med orkestret.

Allerede for en måned tid siden blev det kendt, at den armenskfødte pianist, der nu bor i Danmark, og de seneste år har været medlem af Esbjerg Ensemblet, skulle have prisen.

Marianna Shirinyan tildeles P2 Prisen 2010 "for sit dybt passionerede og samtidig topprofessionelle musikerskab. Marianna Shirinyan besidder et højt teknisk niveau, en musikalsk nysgerrighed og en formidabel indlevelse og udtrykskraft, som i sjælden grad får hendes spil til at tale direkte til publikums følelser."

Chopin på årets kammermusik-cdHvad der derimod ikke var kendt på forhånd, var, at Marianna Shirinyan også havde andel i P2 Prisen til "Årets Danske Kammermusik-/Soloudgivelse". Den gik nemlig til cd'en 'Chopin: Kammerværker' med Andreas Brantelid på cello, Marianna Shirinyan på klaver og Vilde Frang på cello.

Det er juryer, der har fundet modtagerne af P2 Prisen og P2 Talentprisen, men ved prisuddelingen blev der også uddelt fire priser til det seneste års høst af danske, klassiske cd-udgivelser.

Henover sommeren har en fagjury lyttet til cd'er udgivet fra den 1. juni 2009 til den 31. maj i år. Herefter nominerede de 12 danske cd-udgivelser inden for fire kategorier, og frem til natten mellem torsdag og fredag har lytterne kunnet stemme om, hvem modtagerne skulle være, via sms og dr.dk/p2prisen.

Modtagerne af årets lytterbestemte P2-priser blev:

*Årets danske orkesterudgivelse: 'Franske klaverkoncerter - af Ravel, Debussy og Cesar Franck' - med Oleg Marsjev, klaver, Sønderjyllands Symfoniorkester og dirigent Vladimir Ziva (udgivet på Danacord)

*Årets danske kammermusik-/soloudgivelse: 'Chopin: Kammerværker' med Andreas Brantelid på cello, Marianna Shirinyan på klaver og Vilde Frang på cello (udgivet på EMI Classics)

*Årets danske vokaludgivelse: 'Carl Nielsen: Kantater' med Aarhus Symfoniorkester, Den Jyske Operas Kor, Århus Domkirkes kantori, Vox Aros, dirigent: Bo Holten (udgivet af Dacapo)

*Årets danske Lyt til Nyt-udgivelse: 'David Lang: The Little Match Girl Passion' - med Theatre of Voices og Ars Nova Copenhagen, dirigent: Paul Hillier (udgivet af Harmonia Mundi) P2-priserne består - udover æren - af en statuette af ibenholt og aluminium, fremstillet af sølvsmeden Michael Weihe.

Ildsjæle frem på P2

Kanalchefen for P2, P3, P4 og DRs digitale kanaler, Ole Mølgaard, siger om P2-prisuddelingen:

- P2 er den eneste radiokanal i Danmark der hver eneste dag året spiller og formidler den klassiske musik. P2 Prisen er en god lejlighed til at stoppe op en gang om året og fejre de bedste danske, klassiske udgivelser. Samtidig får vi sat fokus på nogle af de mange ildsjæle i Danmark, der spiller, skaber, formidler og udgiver musikken, og det er en af P2's vigtige funktioner.

Prisfesten kan genhøres på mandag klokken 16.00 på DAB- og netkanalen DR Klassisk. Samtidig ligger det også allerede nu fast, at modtagerne af P2 Talentprisen kan høres i P2 Koncerten den 2. december - direkte fra Nationalmuseet, hvor de har Haydn, Langgaard og Schubert på repertoiret.

FacebookTwitter