P3-vært truet i direkte radio: 'Det viser desværre, at homofobi stadig lever i bedste velgående'

Sigmund Trondheim er blevet truet med tæsk i et P3-program, men tager selv optrinnet med ro.

"Okay, det gider jeg simpelthen ikke høre på", lød det kontante svar fra P3-vært Sara Bro, da en lytter gav sig til at true hendes medvært Sigmund Trondheim i Grillfesten & Gæsten. (© dr)

'Hej Sigmund. Jeg hamrer dig kraftedeme én på hovedet, mand. Fucking lille luder, mand. Fucking svans!'

Sådan lød de ubehagelige ord, der strømmede ud af din radio, hvis du tændte for Grillfesten & Gæsten på P3 i tirsdags.

Ordene er en lytters, og truslen er henvendt direkte til programmets medvært, Sigmund Trondheim, der blev landskendt i 'X Factor' tidligere på året.

I programmet kobler han sammen med vært Sara Bro gæster og fester, ved at lytterne ringer ind. Og det var altså i denne forbindelse, at Sigmund Trondheim blev truet med tæsk.

'Det var dødubehageligt'

Det startede ellers positivt, da en lytter ringede ind og fortalte, at han arbejdede på et byggeri i Gigantium, og at han kun hørte programmet, fordi Sigmund var med.

Pludselig tager en anden person dog telefonen og giver sig til at true Sigmund Trondheim.

- Hej Sigmund. Jeg hamrer dig kraftedeme én på hovedet, mand. Fucking lille luder, mand. Fucking svans, når lytteren at sige, inden Sara Bro hurtigt tager ordet:

- Okay, det gider jeg simpelthen ikke at høre på, det var farvel til...

- Hold da fast, dejligt liv, afbryder Sigmund Trondheim.

- Det forstår jeg simpelthen slet ikke, det der, fortsætter Sara Bro.

P3-chef: Fuldstændig uacceptabelt

P3's redaktionschef, Tine Maria Borresø, kalder episoden for 'fuldstændig uacceptabel'.

- Det her er en fuldstændig uacceptabel måde at agere på. Ikke bare på P3, men generelt som menneske, lyder det fra P3-chefen.

Hun fortæller, at alle folk, der kommer igennem til P3, først kommer i kontakt med programmets producer og taler med ham/hende, inden de bliver stillet videre til det egentlige program.

- Og produceren talte med lytteren ad flere omgange, inden han blev stillet igennem, men man kan jo ikke sikre sig 100 procent og slet imod, at en anden griber hans telefon. Der findes ikke noget sikkerhedsnet mod idioter, lyder det fra Tine Maria Borresø.

Hun roser Sara Bro og Sigmund Trondheim for deres håndtering af den ubehagelige situation.

- Jeg synes, Sara og Sigmund håndterede situationen rigtig fint, roligt og ærligt. Sigmund er heldigvis parret op med én af vores mest erfarne og dygtigste radioværter, som gør det helt rigtige: Giver lytteren ren besked, lægger på og tager afstand.

Sara Bro var da heller ikke sen til at give Sigmund en uforbeholden undskyldning for lytterens adfærd.

- Det vil vi selvfølgelig undskylde overfor Sigmund, at P3's lyttere opfører sig på den måde. Og undskyld til alle jer andre lyttere, at I var nødt til at være vidne til det. Hold da op, mand, lyder det fra en tydeligt påvirket radiovært.

Lytterne støtter Sigmund

Efterfølgende skyndte mange af programmets lyttere sig til tasterne for at støtte op om Sigmund Trondheim.

- Jeg synes, det er skønt, at lytterne sender en så massiv mængde af støttende sms'er ind til Sigmund. De søde og rare mennesker er i klart flertal både hos P3 og generelt, og larmende idioter er heldigvis et meget lille fåtal, mener Tine Maria Borresø.

Hun fortæller, at man har besluttet ikke at politianmelde det, som situationen er nu. Hvis det er trusler på livet, politianmelder man altid, men i dette tilfælde er det op til Sigmund, og han har ikke ønsket at anmelde.

- Hvis vi ikke politianmelder, så noterer vi som minimum altid henvendelsen i vores egne sikkerhedssystemer, og så kan det også ske, at jeg tager en alvorssnak med vedkommende, forklarer Tine Maria Borresø.

- Men vi kan jo ikke sikre os imod, at en anden griber telefonen, når en gruppe lyttere ringer ind. Det bliver aldrig noget, vi kan styre 100 procent. Heldigvis er det heller ikke noget, vi oplever ofte - tværtimod er det yderst sjældent.

Sigmund: Det gør ikke noget

Sigmund Trondheim tager selv hele situationen med ophøjet ro.

- Sådan er det. Det gør ikke noget. Det gør ikke spor, lød det fra ham i radioprogrammet lige efter det ubehagelige lytteropkald.

Og da vi ringer til ham efter torsdagens udsendelse, er han stadig fattet.

- Det rammer mig overhovedet ikke. Jeg er så fucking ligeglad med, hvad andre synes om mig. Jeg ved, at jeg er fuldstændig okay lige præcis, som jeg er, siger han.

Sigmund Trondheim er stadig usikker på, om han skal melde personen bag det verbale overgreb til politiet.

- Det er jo en trussel, han kommer med. Men jeg kan ikke finde ud af, hvad jeg vil. For mentalt er jeg helt ligeglad med hans ord. Men jeg har omvendt også lyst til at anmelde det, fordi den slags jo bare ikke er i orden på nogen måde, lyder det fra Sigmund Trondheim.

Radioværten mener, at episoden viser, hvordan der stadig er meget at gøre i forhold til homofobi i Danmark, men understreger, at episoden er den første ubehagelige hændelse efter sin medvirken i 'X Factor'.

- Der er noget inde i hans hoved, hjerte eller sjæl, der er helt forskruet, når han har sådan et stort behov for at svine et andet menneske til. Det siger noget om, hvor smalt et sind han har. Og det viser desværre bare, at homofobi stadig lever i bedste velgående, siger Sigmund Trondheim, der tager kampen op, når han i næste måned skal optræde på Rådhuspladsen i København til Copenhagen Pride.

- Det har jo været min største drøm i hele mit liv. Det betyder meget, fordi andre også har oplevet de her ting, og vi kan stå sammen og hylde mangfoldigheden, siger Sigmund Trondheim og tilføjer selvsikkert:

- Og tænk, at jeg en måned efter denne her triste episode skal optræde for en fyldt Rådhusplads. Hvem er det så lige, der har vundet?

Programmet sender sidste gang fredag, så hvis man vil lytte med er det fra 12 til 14 på P3. Alle afsnit findes efterfølgende i DR’s radio-app.

FacebookTwitter