På 'dybt vand' og 'et scoop': Lars Løkkes reality-debut deler anmeldere

Den tidligere statsminister er blandt deltagerne i realityprogrammet 'Over Atlanten'.

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen tilbragte blandt andet sin rejse over Atlanterhavet i selskab med kokken Umut Sakarya. (© (c) Discovery Networks Danmark)

Det overraskede nok de fleste, da Discovery Network i slutningen af sidste år præsenterede deltagerne til tredje sæson af realityprogrammet 'Over Atlanten'.

For blandt deltagerne fandt man nemlig Lars Løkke Rasmussen, den tidligere statsminister og formand for Venstre.

Han havde sagt ja til at skulle krydse Atlanterhavet på 21 dage i selskab med tv-vært Felix Smith, kok Umut Sakarya, OL-svømmer Sarah Bro, bageskribent Ditte Julie Jensen og skuespiller Johannes Nymark i den tredje sæson af det populære Kanal 5-program.

I søndags fik 'Over Atlanten' så endelig premiere, og dermed har tv-anmelderne på landets store aviser også fældet dom over Løkkes reality-debut.

Under overskriften "Lars Løkke på dybt vand" giver Ekstra Bladet de to første afsnit tre stjerner, hvor avisen samtidig skriver, at "den tidligere statsminister er den altdominerende deltager i tredje sæson."

Lars Løkke krydser i 'Over Atlanten Atlanterhavet på 21 dage i selskab med tv-vært Felix Smith, kok Umut Sakarya, OL-svømmer Sarah Bro, bageskribent Ditte Julie Jensen og skuespiller Johannes Nymark. (© (c) Discovery Networks Danmark)

- Han har noget, han skal sælge: Sig selv. Og det gør han umanerligt godt.

- For det første får han masser af taletid (de andre deltagere er stort set reduceret til biroller), men han fremstår faktisk også som en person, man ikke havde noget imod at værre spærret inde sammen med på få kvadratmeter på åbent hav.

- Problemet - rent tv-mæssigt - med de to første udsendelser, som jeg har haft adgang til – er, at der ikke sker det store, skriver Ekstra Bladets anmelder Henrik Queitsch.

Reality-debut og nyt parti på samme weekend

Da Lars Løkke Rasmussen i slutningen af sidste år returnerede fra atlanterhavseventyret, tog den garvede politiker kort efter en af sine største politiske beslutninger.

Den 1. januar i år annoncerede 56-årige Løkke nemlig, at han var færdig i Venstre. Et parti, han havde været medlem af i 40 år og været formand for i et årti. Og som han af to omgange har repræsenteret som statsminister.

I 2021 har Lars Løkke Rasmussen derfor været løsgænger i Folketinget, og der har han blandt andet brugt tiden på at forme netværket 'Det Politiske Mødested'.

Et netværk, som Lars Løkke på sin blog på B.T. i weekenden endegyldigt bekræftede, bliver til et nyt politisk parti.

Lars Løkke Rasmussen ved Venstres landsmøde i Herning Kongrescenter i november 2019 - få måneder tidligere havde han forladt formandsposten efter længere tids uro. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Og Lars Løkke Rasmussens timing er nok ikke helt tilfældig, hvis man spørger Sigge Winther, som har skrevet bogen 'Projekt Løkke' om Lars Løkke Rasmussen, og som har en ph.d. i politisk marketing.

- Lars Løkke har altid gjort meget ud af at time sine politiske budskaber. Det har han også gjort her, når han på den måde samler nyheden om sit nye politiske parti med sin debut i et nyt reality-program.

- Jeg ved ikke, om jeg syntes, det var den mest oplagte timing, men Lars Løkke kunne ikke vente mere med den endelige bekræftelse. Det var ved at blive komisk. Derfor har det noget naturlighed, at han gør det – også selvom det sker samtidig med, at reality-skibet tager fra land, siger Sigge Winther.

Danmarks tidligere statsminister lancerer et nyt politisk parti den samme weekend, som hans nye reality-program får premiere. Hvad tænker du, når du læser det?

- Når historikere om 20 år skal skrive om nutiden, vil de nok fælde en helt særlig dom over vores samtid, og hvad der er sket med politik. Der er kommet en tivolisering, som er opstået på godt og ondt.

- Jeg ville ikke blive overrasket, hvis Lars Løkke giver en ny luns af sit politiske projekt, hver gang der kommer et nyt afsnit af 'Over Atlanten'. På den måde kan han kombinere politik og tivoli for at få skabt noget opmærksomhed, siger Sigge Winther, der også er vicedirektør i Djøf.

Tættere på 'privat-Lars'

Ekstra Bladet er ikke det eneste medie, der har fulgt nøje med i den tidligere statsministers tv-eventyr.

Politikens anmelder skriver, at "Lars Løkke endelig står ved sin livskrise", og at "man kommer tættere på privat-Lars."

- Jeg skal ærligt indrømme, at jeg nok ikke ville være særlig interesseret i at se kendte menneske have kvalme sammen på en båd, hvis ikke det var for Løkke-faktoren, skriver Lucia Odoom og fortsætter:

- Lars Løkke står på den anden side af en lang politisk karriere i Venstre. At miste et job kan føles som at miste sin identitet, og tiden efter et sådant skifte er præget af fraværet af den, man er vant til at blive set som. Hver gang Lars Løkke fortæller, hvor hurtigt han skrev en bog eller fik et godt andet job, er det med en erkendelse af, at noget stort er tabt, og det havde jeg som seer et behov for at se.

B.T. kalder "Lars Løkke et scoop som realitystjerne", men mener derudover, at realityprogrammet kommer "kedeligt fra land". Derfor bliver de første to afsnit kun hædret med to ud af seks stjerner.

- Lars Løkke er et scoop, og det er nok ikke et tilfælde, at tredje sæson sættes i gang med hans stemme og et billede af den tidligere statsminister med høj cigarføring stående ved roret.

- Men ud fra de første to afsnit at dømme var stemningen ombord på det lille skib lidt for hyggelig til at skabe spændende tv, skriver B.T.'s anmelder Kristian Dam Nygaard.

Sæson tre af 'Over Atlanten' består udover Lars Løkke Rasmussen af tv-vært Felix Smith, kok Umut Sakarya, OL-svømmer Sarah Bro, bageskribent Ditte Julie Jensen og skuespiller Johannes Nymark. (© (c) Discovery Networks Danmark)

Hos Berlingske kalder man Lars Løkke for "kongen af nyt realityprogram".

- At se Løkke sejle over Atlanten viser, hvor professionelt og maskinelt vores politikere normalt optræder. Det udstiller også, hvor indstuderet og maskinelt det bliver, når politikere forsøger at signalere folkelighed ved hjælp med dåsemakrel og vinduespudsning.

- Folkelighed er ikke en rugbrødsmad eller en jovial jargon. Det er at tale med folk i øjenhøjde. Og uanset hvad man måtte mene om vores forhenværende statsminister, så er det svært at tage det fra ham i 'Over Atlanten', skriver Berlingskes anmelder Sarah Iben Almbjerg.

Afgørende for Løkke at ændre image

Men selvom Lars Løkke Rasmussens medvirken i 'Over Atlanten' vækker opsigt, så er han langt fra den første politiker, der er gået realityvejen.

Den tidligere udenrigsminister Kristian Jensen (V), Rasmus Jarlov (K) Astrid Krag (S) med flere har deltaget i 'Vild med dans', mens DF-politikerne Kim Christiansen og Morten Messerschmidt henholdsvis har stillet op i 'X-Factor' og 'Big Brother'.

- Der kan man spørge sig selv om, hvor godt det er gået for dem efterfølgende, siger Sigge Winther.

- Da jeg første gang hørte om hans 'Over Atlanten'-deltagelse, tænke jeg, at det var en risiko for Lars Løkke. Hvorfor skal han være på en båd over Atlanten, mens vi andre sidder hjemme under tæppet og ikke må noget som helst?

- Juryen er stadig ude, men han har så meget at vinde på deltagelsen, fordi den potentielt kan genskabe forbindelsen mellem Lars Løkke og den brede danske befolkning, siger Sigge Winther.

Lars Løkkes deltagelse i 'Over Atlanten' har allerede inden første afsnit blev sendt fået en del kritik - blandt andet fra Ekstra Bladet - for at modtage løn fra Folketinget, mens den tre uger lange sejlads stod på.

Sigge Winther tror dog ikke, at det bliver den sag, man kommer til at huske fra Løkkes forsøg med reality-tv.

Han mener i stedet, at det er altafgørende for Lars Løkke, at han bliver placeret i nogle sekvenser, som kommer til at gå viralt. Nogle sjove og skøre episoder, hvor han får vist sin lune frem.

- Det har han brug for, fordi de sidste par år, hvor folk kan huske ham som rigtig politiker, var lidt noget skidt. Det var en vranten Lars Løkke, der stod i spidsen for en dysfunktionel regering.

- Jeg tror, han har lavet en kælderkold analyse af, at hvis han skal genstarte projekt Løkke, og få folk til at lytte til politiker-Lars, skal de først møde reality-Lars, med alt hvad det indebærer af historier fra de syv verdenshave, lyder det fra Sigge Winther.

Dr.dk har siden fredag forsøgt at få en kommentar fra Lars Løkke Rasmussen til denne artikel, men det har på nuværende tidspunkt ikke været muligt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk