Pacman er også kulturarv

Verdens største spilsamling står i Ikast - men ikke meget længere, hvis ikke staten anerkender, at arkadespil også er kulturarv, mener ekspert.

Der var en helt særlig spilkultur, der blev bygget op omkring de her arkademaskiner, siger spilekspert Thomas Vigild, der har spillet sin del af det klassiske Pacman. (Foto: Davide Guglielmo © Stock.xchng)

Der var engang en tid, hvor man ikke spillede Wordfeud og Angry Birds i bussen. Og ingen i kongeriget havde hørt om Facebook og andre sociale medier.

Det var dengang, Thomas Vigild tog med drengene hen for at spille Pacman på arkademaskiner og hænge ud.

I dag er han spilredaktør på Politiken, formand for Dansk Spilråd og spilkonsulent hos Det Danske Filminstitut - og han ærgrer sig.

For lige nu er verdens største spilsamling, der findes på Spilmuseet i Ikast, på vej til at blive splittet op. Museet er lavet af private og de har brugt ti år på at samle 10.000 spil og mere end 1100 arkademaskiner, som offentligheden kan se.

Ønsker statslig opbakning

Men Spilmuseet kan ikke løbe rundt på private hænder mere og derfor bejler Thomas Vigild til kulturministeren. For spilkonsoller og arkademaskiner er også dansk kulturarv, mener han:

- Det ærgrer mig, at der ikke er en statslig opbakning til et initiativ som Spilmuseet, der gør en stor indsats for at lave en fyldestgørende bevaring af computerspilmedier, siger Thomas Vigild til DR Kultur.

Software kommer med hardware

Det Kongelige Bibliotek arbejder ellers for at bevare spilmedier, men det er ikke nok at overføre spillene til andre formater, ifølge Thomas Vigild.

- Det er rigtig fint, at de gør det og det skal de fortsætte med. Men jeg synes, det er synd, at de ikke fokuserer på hardware også, for det giver ikke så meget mening kun at bevare softwaren til spillet. Derfor skal der være et samarbejde, lyder ønsket fra spileksperten.

Nedtælling til ukomplet samling

Museet i Ikast har ikke længere kapacitet til at holde det åbent for offentligheden, og derfor må politikerne træde til:

- Spilmuseet er nok nødt til enten at lukke ned eller gøre samlingen mindre komplet end den er nu. Måske må de sælge en hel del af maskinerne, og så bliver de spredt rundt hos samlere, hvor offentligheden ikke kan se med, siger Vigild.

Tiden før Facebook

I et læserbrev i Politiken onsdag skriver han da også, at han håber, Uffe Elbæk vil arbejde med at få Spilmuseets samling over i statslig regi.

- Der var jo en tid før mobiltelefoner, Facebook og andre sociale medier. Jeg brugte i høj grad spillene som et socialt samlingspunkt dengang. Der var en helt særlig spilkultur, der blev bygget op omkring de her arkademaskiner. Det er en stor del af min fortid, og spillene viser jo hvordan man har lavet spil tidligere og hvordan man skaber interaktion, siger Thomas Vigild.

Han startede i marts en underskriftindsamling for bevarelse af Spilmuseet. Indtil videre er der samlet godt 1700 underskrifter ind.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk