Palle Huld er død

Skuespilleren Palle Huld er død, 98 år gammel. Huld er kendt fra både teaterstykker og film, og så har han givet inspiration til tegneseriereporteren Tintin.

Han blev kendt som drengen, der rejste jorden rundt som 15-årig. Siden har Palle Huld vundet danskernes hjerter med sin medvirken i adskillige film, tv-serier og teater.

Fredag aften sov den 98-årige skuespiller ind på plejecentret Sølund i København.

Kendt for jordomrejse

Palle Huld slog for alvor sit navn fast, da han i 1928 vandt en konkurrence i dagbladet Politiken. Præmien var en rejse Jorden rundt med skib, jernbane og bil. Da Palle Huld kom tilbage til København efter 44 dage på farten, blev han hyldet af 20.000 mennesker.

Inspiration til Tintin

Rejsen skrev han om i bogen "Jorden rundt i 44 dage af Palle" - en bog, som blev oversat til 11 sprog, og jordomrejsen lagde grobund for tegneserien om eventyreren Tintin.

Den belgiske tegner Hergé hørte nemlig om Hulds fantastiske tur og skabte der ud fra den kække journalist og opdagelsesrejsende Tintin.

Film og teater

Palle Huld gjort sig bemærket med sin deltagelse i mere end 30 film og tv-serier, heriblandt "Olsen Banden ser rødt", "Min søsters børn vælter byen" og "Poeten og Lillemor i forårshumør".

Han startede sin skuespillerkarriere i 1934, hvor han fik sin første rolle i "Helligtrekongersaften" på Det Kongelige Teater. To år senere blev han fastansat på teatret, hvor han var ansat i næsten 50 år.

Facebook
Twitter