'Paven af fransk køkken' Paul Bocuse er død

Bocuse er blevet tildelt adskillige michelinstjerner og har lagt navn til den prestigefyldte kokkepris Bocuse d'Or.

Paul Bocuse, den verdensberømte franske kok, er død 91 år gammel.

Det skriver flere franske medier, heriblandt France 24.

Bocuse har igennem tiden vundet et væld af priser og titler. Han er blevet tildelt adskillige michelinstjerner og udråbt som Århundredets Kok i 2011 af The Culinary Institute of America.

Den nu afdøde Bocuse har desuden lagt navn til den prestigefyldte kokkepris Bocuse d'Or. Prisen blev stiftet tilbage i 1983.

Bocuse ses som en af grundlæggerne bag det nye franske køkken, hvor den enkle tilberedning af årstidens friske råvarer er i fokus.

Han er ofte blevet refereret som paven af det franske køkken. Og ifølge den franske kendis-kok Alain Ducasse har han været en helt for mange.

- Han har været en leder. Han tog kokken ud af køkkenet, sagde han i en tale til Bocuse, da han blev 87 år, skriver AP.

Overtog sin fars restaurant

Kun 16 år gammel debuterede han som kok på en lille restaurant i Lyon, og i 1959 overtog han sin fars restaurant som syvende generation af restauratørslægt.

Blot to år efter fik han uddelt sin første michelinstjerne.

Kokke fra hele verden har haft ham som en stor inspirationskilde. Heriblandt køkkenchef på Noma Rene Redzepi, som på Twitter takker Paul Bocuse for stor inspiration:

Paul Bocuses restaurant, L'Auberge du Pont de Collonges, som ligger uden for Lyon i det sydlige Frankrig, har haft tre michelinstjerner siden 1965.

I 2005 gennemgik Bocuse en tredobbelt bypassoperation i hjertet, skriver AP. Og derudover led han af Parkinson.

/ritzau/DR Nyheder