Peter Aalbæk Jensen opgiver daglig ledelse

Grundlæggeren af Zentropa Peter Aalbæk Jensen opgiver den daglige ledelse og vil fremover arbejde for fra udlandet. Selskabet vil nedlægge 40 af 80 stillinger herhjemme over

Dansk film er rig på talent, men selvfedme, dårlig ledelse og urimelige lønkrav har kastet filmproducenter ud i en alvorlig økonomisk krise, mener Zentropa-grundlæggeren Peter Aalbæk Jensen.

Hans eget selskab producerer for dyrt, og da biograf8publikum især i 2009 er blevet væk fra danske forestillinger, hænger økonomien ikke sammen. Zentropa må over det næste år nedlægge 40 af sine nuværende 80 stillinger i Danmark, skriver Jyllands-Posten.

Hjemslået ludobrik

Peter Aalbæk Jensen tager konsekvensen og overdrager kommandoen i Zentropa til et trekløver af yngre kræfter.

- Jeg har det som en ludobrik, der er slået hjem. Jeg føler, at cirklen er sluttet, og at dansk film står lige så skidt, som da vi startede Zentropa for 17 år siden. Vores historier er for selvfede og dårlige. Zentropa får bedst ny energi, hvis jeg forlader matriklen, siger Peter Aalbæk Jensen.

- Jeg var for dårlig til at styre en overophedet succes. Jeg så passivt til, mens omkostningsniveauet steg.

20.000 for en dygtig fotograf

Peter Aalbæk Jensen vil i fremtiden arbejde fra udlandet, hvor nye Zentropa-selskaber optrapper aktiviteterne med dansk og lokalt talent.

- Vi har ikke råd til at være romantiske. I Polen kan jeg få en dygtig fotograf for 20.000 kr. om måneden, og så arbejder han 10 timer om dagen. I Danmark udvandrede en fotograf forleden fra et møde med mig, fordi jeg ikke ville betale ham 32.000 kr. om ugen.