Peter Belli er død: 'Ulven har takket af for sidste gang'

Sangeren Peter Belli er gået bort.

Sangeren Peter Belli fik også stor succes som skuespiler. Her er han fotograferet i 2018. Foto: Lars E Andreasen/Ritzau Scanpix

Den danske sanger Peter Belli er død. Han blev 79 år.

Det skriver hans pladeselskab Target Group i en pressemeddelelse.

- Det er med stor sorg, vi må meddele, at vores elskede mand, pappa, dadi og svigerfar, Peter Belli er gået bort, skriver selskabet.

Man oplyser, at Peter Belli i går er sovet stille ind efter længere tids sygdom.

- Familien ønsker ro til at bearbejde deres store tab. Ulven har takket af for sidste gang, skriver Target.

Peter Belli, født Georg Peter Brandt, var med i nogle af de første danske pigtrådsband, og i 1960'erne var han et dansk teenageidol, der skabte både begejstring og forargelse med sit lange hår.

Hits gennem årtier

Han havde hits gennem flere årtier. Blandt andet sangen 'Ulven Peter', der var dansk version af sangen 'Lil' Red Ridin' Hood', men som blev en slags signatursang for Peter Belli.

  • Peter Belli, da han fyldte 70 år. Sangeren og skuespillerens karriere strakte sig over årtier.(arkivfoto). (Foto: © Betina Garcia, Scanpix Denmark)
  • June Belli og Peter Belli i forbindelse med 70-årsfødselsdagen.(arkivfoto). (Foto: © Betina Garcia, Scanpix Denmark)
  • Vera June Dennow og sanger Peter Belli, da de annoncerede deres bryllup. Allerede fra 1960'erne var Peter Belli et kendt ansigt for mange danskere. (arkivfoto). (Foto: © Henning Brink, Scanpix Denmark)
  • Peter Belli på scenen i 2003. Adskillige gange gjorde han comeback og blev spillet i radioen for nye generationer. (arkivfoto). (Foto: © Henning Bagger, Scanpix Danmark)
1 / 4

Af andre kendte Belli-sange kan nævnes: 'Hvis Jeg Var Arbejdsløs', 'Helt Igennem Respektabel', 'Bliv Væk Fra Vores Kvarter', 'København (Fra en DC-9)' og hyldestsangen til 'Holbæk - for enden af motorvejen' fra Wikke og Rasmussens tv-serie 'Tonny Toupe Show"'.

I 1992 modtog han en Grammy som 'årets sanger', og i 2003 modtog han IFPI’s ærespris ved Danish Music Award.

Mange danskere stiftede også bekendtskab med Peter Belli på tv-skærmen. Sammen med sin kone, June Belli, var han i ti år vært for 'Tv-bingo' på Kanal 2, og han optrådte som skuespiller i DR-serien 'Ugeavisen' og i film som 'Den dobbelte mand'.

Han lånte også sin markante stemme til flere tegnefilm. Blandt andet er han stemmen bag blæksprutten i 'Bennys badekar' og Rafiki i 'Løvernes Konge'.

Mødte June, da han kørte dødsdrom

Cirkuslivet var desuden en stor del af Peter og June Bellis liv.

Peter Belli optrådte blandt andet som sprechstallmeister i Cirkus Arena, og han har fortalt, hvordan han mødte June, "sit livs kærlighed", da han kørte dødsdrom i et tivoli i 1965.

Sammen fik parret tre børn blandt andet sangeren Michel Belli. Far og søn udgav for to måneder siden, sammen med bandet Den syvende søn, dueten 'En sidste sang'.

Peter Belli lagde ellers - efter årtier på landets scener og landeveje - mikrofonen på hylden i 2017 med en afskedsturne og et livealbum.

I den forbindelse sagde han, at han nok aldrig ville stoppe helt med musikken:

- Det tror jeg aldrig kommer til at ske, sagde han i en pressemeddelelse.

- For mig er det ligeså naturligt at synge som at trække vejret – og begge dele holder jeg nødigt op med… Men altid at være klar til at rykke ud – eller skulle sætte mig op til at indspille fulde albums, det siger jeg farvel til nu, sagde han.

'June reddede mig'

Peter Belli lærte aldrig sin far at kende. Og han har fortalt om en barndom med flere tæsk end penge.

– Det var de eneste rolige øjeblikke i min barndom, når den ækle mand, der blev min stedfar, sad i spjældet. I mange år gik jeg og drømte, at min rigtige far kom og reddede mig. Det gjorde han aldrig. Det var June, der kom og reddede mig, har han fortalt til ugebladet Ude og Hjemme.

Alligevel så han tilbage på sit liv med taknemmelighed. På sin hjemmeside indleder han således sin omfattende biografi med dette citat:

- Mit liv har været smukt, sejt, varmt og dejligt. Og én ting er sikker: Jeg kommer ikke herfra nysgerrig!