Peter Øvigs kilder kritiserer 'Hippie 2'

Flere centrale kilder i Peter Øvig Knudsens bog 'Hippie 2' har trukket sig fra samarbejdet, fordi de mener forfatteren fordrejer historien.

Flere centrale kilder i Peter Øvig Knudsens bog 'Hippie 2' har trukket sig fra samarbejdet, fordi de mener forfatteren fordrejer historien. (Foto: Christian Als © Scanpix)

Anden og sidste del af Peter Øvig Knudsens værk 'Hippie' er netop udkommet, og selvom bogen modtager pæne anmeldelser i landets aviser, så overskygges det af en diskussion om Øvigs behandling af en 42 år gammel besættelse.

Det skriver Dagbladet Information.

Flere af de centrale kilder i Peter Øvigs bog 'Hippie 2' har nemlig trukket sig. Blandt andre Bodil Marie Nielsen, som mener, at Peter Øvig Knudsen sætter »et stort fedt lighedstegn« mellem besættelsen af Hjardemål Kirke og Blekingegadebanden.

Ingen indflydelse på hovedsporet

Det kan man ikke gøre, skriver hun i et debatindlæg i Politiken, hvor hun argumenterer for, hvorfor hun har valgt at droppe samarbejdet med Øvig i forbindelse med den aktuelle bog Hippie 2.

- I løbet af det kommende år fik jeg løbende sendt citater til godkendelse og fik også korrigeret hist og her, men havde ikke indflydelse på Peter Øvigs hovedspor om Peter som den store fører og os kirkebesættere som Blekingegadebanden Light, skriver Bodil Marie Nielsen i et debatindlæg i Politiken tirsdag.

Øvig selv mener ikke, at han sætter lighedstegn mellem kirkebesætterne og Blekingegadebanden, som han selv har behandlet i to bøger:

- Det mener jeg overhovedet ikke, at jeg gør. Men det er interessant, at de to grupper - som startede med vidt forskellige udgangspunkter, kommer så tæt på hinanden i sommeren 1970, siger han til Information.

Besættelse ændrede alt

Hjardemål-gruppen udsprang af et kunstnermiljø i Thylejren og blev anført af Bodil Marie Nielsens tidligere mand, Peter Louis-Jensen.

Gruppen blev berømt og berygtet for besættelsen af Hjardemål Kirke lidt tidligere på sommeren, en begivenhed, som ifølge Øvig kan ses som dagen, hvor hippiebevægelsen mistede sin uskyld.

Blekingegadebanden udsprang derimod af et maoistisk miljø, som ifølge Øvig var »benhårdt og militant«.

To grupper med samme sprog

Derfor er det interessant, at de to vidt forskellige grupper kæmpede sammen ved den store demonstration mod Verdensbanken i september 1970, mener han:

- Op til demonstrationen benytter de to grupper samme retorik. Man skal "smadre kapitalisterne" og "nakke svinene", som er politiet. De forbereder sig også på samme måde. De laver molotovcocktails og træner i, hvordan man kan slås med politiet,« siger Peter Øvig Knudsen.

Øvig fortæller, at det har været svært at afgøre, hvorvidt det var Peter Louis-Jensen fra Hjardemål-gruppen eller Holger Jensen, som senere blev en del af Blekingegadebanden, der kastede den molotovcocktail, som satte ild til nogle politimotorcykler. De brændende motorcykler kom til at stå som billedet på den voldelige demonstration. Øvig mener ikke selv, at han går længere end det - altså at bemærke det pudsige sammenfald:

Kilde: Jeg blev en nyttig idiot

- Der skete noget den sommer. De to grupper kom tæt på hinanden. Men jeg er fuldt ud klar over, at de både før og efter var vidt forskellige, siger han.

Hvor Hippie 1 var den lyse historie om bevægelsen, er Hippie 2 noget mørkere. Bodil Marie Nielsen mener, at hun blev en »nyttig idiot« i Øvigs ambition om at lave en negativ skildring af hippietiden.

- Det er jo en god historie, Peter Øvig Knudsen. Den starter med ren kærlighed og slutter med mord. Du har ikke ladet dig rive med i jagten på den gode historie?

- Det mener jeg bestemt ikke. Jeg blev faktisk deprimeret, da jeg fandt ud af, at der var så stor en skyggeside ved hippiebevægelsen. Jeg ville som udgangspunkt lave en glad bog. Desuden elsker jeg, når tingene bliver paradoksale. Jeg har ikke noget ønske om, at de er sort/hvide.

Øvig: De mest vanskelige kilder jeg har prøvet

Bodil Marie Nielsen havde godkendt de afsnit, hvori hun optræder, inden hun trak sig, og hun er derfor med i bogen. Også flere andre kilder har trukket sig fra samarbejdet, og Peter Øvig Knudsen fortæller, at det har været meget svært at arbejde i miljøet:

- De har været de mest vanskelige kilder, jeg nogensinde har arbejdet sammen med. Blekingegadebanden var en flinkeskole sammenlignet med. Det er muligvis fordi, at en stor del af deres identitet er bundet op på dengang, de var oprørere. De har bygget deres identitet på at være frihedskæmpere i egne øjne. Derfor har de svært ved at acceptere, at der er mørke sider også, siger Peter Øvig Knudsen.

Facebook
Twitter