Peter var en af Danmarks største realitystjerner. I dag lever han for sig selv - og har ét stort ønske

Da Peter Birch meldte sig til 'Paradise Hotel', havde han aldrig forestillet sig, hvor stor betydning det skulle få for resten af hans liv.

(Foto: Olivia Celeste Kyed Kenvig © dr)

Tre måneders badeferie i Mexico. Mere skulle der ikke til.

Fra at være en helt almindelig ung fyr blev den dengang 26-årige realitydeltager Peter Birch på ingen tid kendt i hele Danmark som "Ulven Peter".

I årevis var han ikke til at komme udenom i de tabloide medier, han blev tilbudt at medvirke i det ene tv-program efter det andet, og han brugte omtalen til at starte både en bar, en sandwichshop og en natklub.

Selvom det nu er 11 år siden, Peter Birch deltog i 'Paradise Hotel', kan han stadig ikke løbe fra, at han for et årti siden var én af de mest omtalte personer herhjemme.

Ja, selv en politibetjent, vi går forbi på gåturen rundt om Søerne i København en kold februardag her i 2021, siger pænt: "Hav en god dag, Peter".

I dag er det ellers ikke meget, Peter Birch fylder i mediebilledet, men i disse uger er han så igen aktuel. Det er han med sin medvirken i DR2+-programmet 'Vi spiller spillet - realityen der formede dig', der ser tilbage på ikoniske øjeblikke i realityprogrammet 'Paradise Hotel'.

Scroller man Peter Birchs Instagram-konto igennem, kan det dog godt se ud, som om hans liv stadig er fyldt med fest, farver og dyre vaner, hvor billeder af Ferrari'er, luksuriøse hotelværelser og dyr champagne springer i øjnene.

Men det er ikke tilfældet, fortæller han.

- Det er slet ikke sådan, mit liv er. Jeg arbejder rigtig meget, bruger tid på mig selv, og så er jeg også bare blevet ældre. Men det er jo ikke særlig populært at være almindelig på Instagram. Et billede af en leverpostejmad trækker ikke særlig mange likes - desværre.

I dag lever Peter Birch tværtimod et roligt og normalt leverpostejliv alene i sin lejlighed på Frederiksberg, hvorfra han passer sit låsesmedsfirma og dagligt følger med i aktiekurserne, hvor han køber og sælger aktier - nogle dage med mere held end andre.

Vilde byture er blevet erstattet af weekender på den hvide sofa med øjnene rettet mod fjernsynet og en kop sort kaffe i hånden.

Peter Birch ser tilbage på livet efter 'Paradise Hotel'. Han husker det som en skøn tid og noget, han aldrig har fortrudt, selvom det har haft store konsekvenser for hans liv. (Foto: Olivia Celeste Kyed Kenvig © dr)

Da vi møder ham i lejligheden på Frederiksberg, er det tydeligt, at det ikke er "Ulven Peter", som vi kender ham bedst, der tager imod. Han har fået mere sul på kroppen, han er iført en hættetrøje med sit firmalogo på brystet - og håret på hovedet er langt og stritter i mange retninger efter flere måneder uden frisørvisit. Alligevel er han ikke bleg for at vise sin corona-frisure frem foran kameraet.

Noget, der havde været helt utænkeligt, da han som 26-årig tv-kendis altid fremstod veltrænet, velklippet og velklædt, når kameraet var i nærheden.

Men man skal ikke lade sig narre. Smilet er stadig præcis det samme, som dengang han erobrede unge kvindehjerter i hobetal - charmen er stadig intakt.

'Jeg var i en boble, hvor alting var godt'

Charmen har han altid haft med sig - og det var også dén, der gav ham en billet til sjette sæson af 'Paradise Hotel' i 2010, og som ikke mindst gjorde ham særledes populær, først blandt kvinderne på hotellet og siden også blandt kvinder herhjemme i Danmark.

Som 26-årig levede Peter Birch et typisk ungkarleliv i overhalingsbanen. Mens mange af hans venner begyndte at slå sig ned med kone og børn, tilbragte han de fleste af sine weekender i byen, som han ofte forlod med en ny pige i hånden, når solen begyndte at vise sig udenfor.

Peter Birch har haft mange kærester gennem årene - men han har endnu ikke fundet en at slå sig ned med. (Foto: MOGENS FLINDT © Ritzau Scanpix)

- Jeg var en fri fugl og fløj fra pige til pige. Jeg havde svært ved at finde ro, og jeg havde ikke travlt med at blive voksen. Jeg ville hele tiden opleve noget nyt og se noget nyt på den halve tid - og det må man sige, at jeg kom til. Er du sindssyg, jeg har oplevet mange vilde ting, siger Peter Birch.

Efter han havde tilbragt tre måneder i Mexico med gratis drinks, smukke kvinder og venner, han troede var for livet, vendte han hjem til Danmark med et nyt ulvekælenavn og som vinder af 'Paradise Hotel' til en horde af kvinder, der ville have ham, og medier, der ville interviewe ham.

- Det stak helt af med pressen. Vi lå mest læste over alt. Det var fedt at være i bladene og feste med de kendte og få al den opmærksomhed, fortæller han.

Ja, jobtilbuddene strømmede ind. Hvis ikke han var på optagelser til 'Dagens mand' eller 'Til middag hos', så stod han på én af landets natklubber og langede eksotiske drinks over bardisken med sine realitykolleger.

- Det var en surrealistisk tid. Jeg var i en boble, hvor alting var godt. Jeg kunne godt lide at være i en verden, hvor jeg ikke skulle bestemme - jeg fulgte bare med. Der var ingen forpligtigelser: Pengene fløj ind på kontoen, jeg gik i byen, hyggede mig med mine venner, og jeg skulle ikke bekymre mig om noget som helst, siger Peter Birch.

Peter Birch vandt mange kvinders hjerte, da han deltog - og vandt - sjette sæson af 'Paradise Hotel' i 2010. (Foto: Klavs Bo Christensen © Ritzau Scanpix)

En stjerne uden at kunne noget

Vi springer for en kort stund frem til optagelserne af det aktuelle DR2+-program. Peter Birch står alene i et stort rum. Pludselig begynder tonerne af Peter Bellis sang 'Ulven Peter'.

"Peter kan li' nam nam, men du kan stole trygt på ham," lyder det.

Han har svært ved at holde tårerne tilbage.

Peter Bellis sang fra 1968 betyder nemlig meget for Peter Birch, da det var den sang, der blev spillet i 'Paradise Hotel', når han - helt i rovdyrstil - jagtede kvinder på hotellet.

- Når jeg ramte klubberne, blev det nummer altid spillet. Jeg blev behandlet som en stjerne dengang, men jeg kunne jo ikke noget. Da jeg stod i det lokale, kom det hele pludselig tilbage til mig. Der gik det op for mig: Er det et endeligt farvel til alt det? Det har jeg ikke lyst til, men er det der, vi er nu?

Hør Peter Bellis sang 'Ulven Peter', mens du læser videre.

0:00
Peter Birch har tilbragt meget af sin ungdom både foran og bag bardisken på de danske natklubber. (Foto: Henning Hjorth © Ritzau Scanpix)

Interessen omkring hans person var dog ikke altid ren lykke.

Den ekstreme opmærksomhed begyndte nemlig at tage over - selv for Peter Birch.

Særligt én oplevelse glemmer han aldrig.

En sen aften på vej hjem fra byen sad Peter Birch i en taxa med Pernille Nygaard, som også begyndte sin karriere som 'Paradise Hotel'-deltager. Kort forinden var han og ekskæresten Amalie Szigethy gået fra hinanden, men det vidste kun få mennesker omkring ham. De steg ud af taxaen og gik op i Peter Birchs lejlighed. Men på de få meter hen til opgangen var de ikke alene.

Et par dage efter kom forsiden ud med billeder af dem gående sammen den nat.

- Jeg var i chok, da jeg så det. Jeg havde ikke engang set fotografen, jeg anede ikke, at jeg blev overvåget på den måde. Det var meget voldsomt for mig, husker Peter Birch.

Men fotografer var ikke de eneste, der fulgte efter ham. Det gjorde folk på gaden også. Og helt som vi kender det fra celebrity-kulturen i USA, skulle Peter Birch af og til have vagter med sig for at holde de ivrige fans i skak.

- Der skulle nogle gange fire vagter til at holde folk væk, hvis jeg skulle i storcenter. Folk gik helt amok og ville have billeder og autografer. Når jeg gik ind på natklubber, havde jeg hættetrøje på for ikke at blive genkendt, fortæller Peter Birch og fortsætter:

- Det var en hektisk tid, og jeg havde tit brug for at drikke mig ekstremt fuld for at være gearet til alle de mennesker, der kom hen og ville sige hej.

- Jeg er egentlig ekstrem nørdet, når det kommer til stykket. Folk ser mig måske som en festidiot, men der er også en anden side, som nørder aktier og samler på modelbiler, fortæller Peter Birch. ​ (Foto: Olivia Celeste Kyed Kenvig © dr)

En ulv i lænke

Efterhånden begyndte bagsiden af medaljen for alvor at vise sig. Og den var selvfølgelig også til at få øje på i mediernes overskrifter.

For Peter Birch var ikke bare "Peter". Under sit ophold i Mexico blev han nemlig kæreste med en af de andre deltagere, Amalie Szigethy, og de mange op- og nedture i deres forhold var i dén grad guf for medier og fans af programmet.

- Jeg var ikke meget anderledes, end de andre drenge, der også var med i 'Paradise Hotel' - men jeg var kærester med Amalie, som blev landskendt for at levere godt tv og rode rundt i ordene. Jeg stod helt sikkert i skyggen af hende i lang tid. Dengang havde jeg svært ved at se, hvorfor folk syntes, at hun var så interessant. Jeg var bare forelsket i den her pige, fortæller Peter Birch.

I september 2011 blev Peter Birch dømt for at have taget halsgreb på Amalie Szigethy, hvilket resulterede i 40 dage med fodlænke.

- Det var en forfærdelig tid, men vi holdt sammen. Vi lukkede os inde i os selv. Alle dem, vi kendte, delte sig: Nogle ville have, vi var sammen, og nogle holdt enten med Amalie eller mig, siger Peter Birch og fortsætter:

- Det var bagsiden af medaljen. Alle havde en holdning til det. Jeg fik tusind beskeder om dagen, min telefon ringede hele tiden - og det var ikke mine venner, det var alle mulige andre.

Han hører stadig for det i dag, og der gik også lang tid før, han kunne slippe forholdet til Amalie Szigethy helt. Og det har hans efterfølgende kærester også haft svært ved, hvor han har skullet bruge lang tid på at overbevise dem om, at kærligheden til hende altså var fortid.

I december mistede Peter Birch sin mor, som han havde et nært forhold til. Den seneste tid har derfor været svær at komme igennem. - Det er jo aldrig nemt at miste sin mor. Hun blev kun 60 år. Det var og er stadig hårdt med alt det lort, man skal igennem. Vi har fået tømt lejligheden og gjort det, der skal gøres, men jeg har haft virkelig svært ved det, fortæller han. (Foto: Olivia Celeste Kyed Kenvig © dr)

Pludselig var der ikke noget at stå op til

Forholdet til Amalie Szigethy havde en ende, og det samme havde Peter Birchs tid i rampelyset.

- Det var en syg oplevelse. Fra den dag du kom hjem, var du et kendt ansigt. Det er noget andet med musikere, der stille og roligt bygger deres karrierer op. Men her startede jeg på toppen, og så gik det langsomt ned ad bakke. Der kom hele tiden nogle realitydeltagere til: En ny fyr, der så godt ud og kunne det samme som mig. Jeg var bare heldig, at min tid på toppen varede længere end mange andres.

- En morgen vågnede jeg, og der gik det op for mig, at jeg ikke havde noget at stå op til. Jeg var vant til, at tingene blev serveret på et sølvfad - og pludselig havde jeg ikke noget mere, fortæller Peter Birch.

Men stille og roligt kom han på benene igen. Han byttede natklubben ud med en byggeplads og begyndte som tømrerlærling. Men den frie fugl sad stadig i ham, og kort efter startede han sit låsesmedsfirma, som han stadig driver den dag i dag.

Han er gået den sikre vej i livet, men han tager samtidig hatten af for nogle af de realitykolleger, der stadig i dag lever af Instagram og tv - det ville han ikke kunne, forklarer han:

- Jeg kan selvfølgelig stadig savne at få det hele serveret, men det var sundt for mig at skulle klare mig selv. Engang blev jeg bombarderet med tøj og sko, som forskellige mennesker ville have, jeg skulle gå i. Nu er der ikke noget, der er gratis længere.

- Livet bliver heldigvis lettere, jo ældre man bliver. Jeg er 37 år nu, men jeg tror aldrig, jeg bliver færdig med at lege og udforske verden, siger Peter Birch. (Foto: Olivia Celeste Kyed Kenvig © dr)

Et stort ønske

I dag mærker han ikke meget til sin tidligere karriere som realitydeltager og som fast inventar i medierne, men som han selv siger: "Det har også taget 11 år".

Og Peter Birch er glad for den vej, han er gået.

- Jeg har haft brug for at opleve alle de her ting, før jeg var parat til at slå mig ned. For ti år siden havde jeg ikke kunnet holde ud at være alene - men nu jeg blevet ældre. Jeg bliver forarget over børn, der ryger, min politiske holdning er blevet kraftigere, og så sætter jeg stor pris på en god kop kaffe og en lang gåtur, siger Peter Birch og fortsætter:

- Det er sjovt, som man ændrer sig i livet. Og jeg kan godt lide at blive ældre.

Der er dog stadig ét ønske, der står højt på hans liste over ting, han gerne vil opnå. Og det har reality-tv været med til at sætte en stopper for, mener han.

- Jeg har stadig ikke fundet min plads helt endnu. Jeg er ikke specielt god til at holde på forhold. Jeg giver hurtigt op, fordi jeg ved, hvor nemt det er at finde en ny. Jeg kunne rigtig godt tænke mig at finde en dejlig kone og få nogle dejlige børn, siger Peter Birch.

- Og hvis ikke jeg havde meldt mig til 'Paradise Hotel' dengang, tror jeg, jeg havde haft to børn og et hus i Nordsjælland i dag. Jeg tror, mit liv havde været meget anderledes. Men det er jo bare et gæt.

FacebookTwitter