Store amerikanske Tv-serier som "Mad Men"," The Wire" og "Boardwalk Empire" har i Danmark fyldt tv-nyhedsindslag og ryddet avisernes kulturforsider.
Alligevel har serierne kun formået at tiltrække et meget beskedent antal seere herhjemme.
For selvom 70.000 danskere eksempelvis har købt en "Mad Men" dvd-boks, og det vurderes, at en kvart million danskere har set serien på et tidspunkt, så formåede" Mad Men" kun at tiltrække 8.000 seere på TV3 Puls, hvor de første tre sæsoner indtil for nylig blev vist.
Serier på højde med film
Hos Rettighedsalliancen, der tidligere hed Antipiratgruppen, er man ikke i tvivl om, hvor de mange danskere finder deres Mad Men.
- Vi ved, at både de amerikansk og danske serier, vi holder øje med, er i lige så høj kurs som højtprofilerede film. Det vil sige, at de deles, uploades og downloades meget. Der er stor efterspørgsel efter de her serier. Der er rigtig mange, der lægger serierne ud, og der er rigtig mange, som henter dem ned, siger Rettighedsalliancen i en udtalelse til DR Kultur.
Markant ændrede medievaner
En undersøgelse som firmaet YouSee foretog tidligere i år viste, at 21 procent af alle danskere mellem 20 og 65 år downloader eller streamer tv-serier fra nettet, og medieforsker Kirsten Drotner er ikke i tvivl om, at internettet er årsagen til, at serierne ikke tiltrækker flere seere på tv.
Hun peger på, at seriens målgruppe har markant anderledes medievaner, end hvad man tidligere har været vant til.
- Folk, som den her serie henvender sig til, er den veluddannede middelklasse og folk, der er interesserede i at være med på noderne, når det drejer sig om ny teknologi. Deres medievaner er anderledes. De har ikke lyst til at vente på, at næste sæsons dvd-boks kommer i salg i Danmark eller bliver vist i fjernsynet, siger Kirsten Drotner.
Vi vil selv bestemme sendetiden
Keld Reinecke, der er programchef hos TV2, har tidligere været ansvarlig for at indkøbe populære amerikanske serie som "The Wire" og "Six feet Under". Begge serier floppede dog fælt selvom TV2 flere gange ændrede sendetidspunktet. Keld Reinecke mener, at netop serier spiller en helt speciel rolle i danskernes medieforbrug.
- Den digitalisering, man har talt om i mange år, er slået igennem for alvor med de amerikanske tv-serier. Folk synes, det er hyggeligt at følge med i serierne, men de vil ikke være bundet. Danskerne ser mere tv nu end nogensinde, men med serierne er der en tendens til, at man hellere vil hygge sig med dem, når man selv har lyst, siger TV2-programchefen.