Planetens bedste lytter er ved at blive døv

The Sound Tracker har brugt et helt liv på at samle lyde fra steder, hvor ingen mennesker kan høres. Nu er han næsten døv.

Gordon Hempton har været kloden rundt tre gange for at finde og optage lyde fra verdens stille steder - steder uden menneskestøj. (Foto: PRIVAT © Gordon Hempton)

Forestil dig en verden uden mennesker og alt, hvad der er menneskeskabt. Prøv så at forestille dig, hvordan der ville lyde i sådan en verden.

For 62-årige Gordon Hempton har de seneste 30 år handlet om netop dét: At finde de steder på kloden, hvor mennesket ikke kan høres, hverken kvinder, mænd eller al den larm, det menneskeskabte producerer.

- Mit arbejde har været at lytte til verden, optage den og forstå stedernes sprog. Jeg har lavet et arkiv over ’stille steder’, som jeg kalder dem, for de er ved at forsvinde. Her er musik fra planeten, fortæller han i P1-featuren ’Den tavse planet’.

Kalder sig akustisk økolog

Gordon Hempton kalder sig selv ”The Sound Tracker” – han er en slags ”akustisk økolog”, forklarer han.

Hør Den tavse planet

Hør The Sound Trackers historie og nogle af hans optagelser i P1 featuren 'Den tavse planet' her.

Tre gange har han rejst kloden rundt for at finde og indfange naturens mest sjældne lyde. Han vil have os til at lytte på isbjerge, jungler, skove og søer. Selvom lyden kan være høj, fx når sneen smelter på et stort bjerg, så kalder han det for ”stille steder".

- Så snart støjforurening – al menneskeskabt lyd – kan undgås i 15 minutter, så har vi et ’stille sted’. I USA findes der i dag kun 12 stille steder, siger han.

Støj påvirker fuglenes sang

For støjforureningen tager til. Alene transportstøj er tredoblet siden 80’erne, og den anslås at blive fordoblet igen i 2025.

I dag kan vi høre på fuglens sang, om den er vokset op i et støjfyldt område eller ej. Sangen bliver mindre nuanceret hos den støjplagede fugl.

Gordon hempton, the sound tracker

Og støjforurening griber ind i menneskers og dyrs liv. The Sound Tracker forklarer, hvad der sker med fx sangfuglene, der falder markant i antal:

- For at lære en sang, skal man kunne høre den. Sådan er det også for sangfugle. I dag kan vi høre på fuglens sang, om den er vokset op i et støjfyldt område eller ej. Sangen bliver mindre nuanceret hos den støjplagede fugl, siger han.

Trafikstøj udrydder arter

Der er lavet eksperimenter med lyd i naturområder for at se, hvordan dyr reagerer på trafikstøj uden indblanding af anden forurening, som knytter sig til transport.

Ved at sætte højtalere op med trafikstøj i naturparker har man fået nogle sigende resultater, fortæller han. Nogle dyrearter blev helt udryddet, hos andre arter faldt bestanden:

The Sound Tracker

The Sound Tracker, Gordon Hempton, står bag Safe Silence. I projektet arbejder han på at opretholde de sidste eksisterende steder i USA, hvor mennesker og maskiner ikke kan høres.

Hans optagelser af sjældne såvel som simple naturfænomener og rene dyrelyde er blevet brugt på film, og hans arbejde er bl.a. blevet belønnet med en Emmy.

Manden, der har brugt hele sit 62-årige liv på at lytte på og viderebringe planetens lyde, er i dag blevet næsten døv.

- Det er sørgeligt. Støjen ødelægger også menneskers mulighed for at forstå et område. Det menneskelige øre er lavet til at lytte efter fugle. Hvis der er fugle, kan vi høre, om det er et frodigt og sundt sted.

Vågnede og var næsten døv

For tre år siden forandrede Gordon Hemptons liv sig. Hans arbejde med at lytte på stille steder, havde gjort hans hørelse og lytteteknik så fintfølende, og derfor også sårbar, at byens larm blev for meget.

Jeg lænede mig over mod min kone Kate og sagde: Kan du høre fuglesang? Og hun sagde ja.

the sound tracker Om at vågne og ikke kunne høre

En morgen vågnede han op og oplevede, at verden var blevet stille.

- Jeg lænede mig over mod min kone Kate og sagde: Kan du høre fuglesang? Og hun sagde ja.

- Jeg er The Sound Tracker. Mit liv har været at lytte. Min største udfordring er at miste min hørelse. Jeg er næsten døv, siger han.

Det visuelle dominerer

Der findes dyr, som ikke kan se, men næsten alle arter kan høre.

At miste hørelsen har fået The Sound Tracker til at kigge på den auditive sans i et historisk perspektiv.

- I vores moderne verden er høresansen kommet i skyggen af synet. Den visuelle verden har fået tilkendt større betydning, og lydforureningen har fået lov til at fylde. Nu, hvor jeg ikke længere kan høre, er jeg blevet mindet om, hvor meget længere vi skal kigge, før vi kan få de oplysninger, som vi gør, når vi lytter. Just listen, siger han.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve