Playboy hyrer sin første transkønnede playmate

Det ikoniske magasin Playboy bryder med det stereotype kvindebillede ved at have en transkvinde som månedens Playmate.

Modellen Ines Rau. (© Getty Images)

Når november-nummeret af det amerikanske magasin Playboy rammer hylderne inden længe, bliver det med den 26-årige franske model Ines Rau som månedens Playmate.

Valget af modellen har fået stor opmærksomhed, og det skyldes, at det med Ines Rau er første gang, at magasinet har en transkønnet model helt i front som Playmate.

For mange af magasinets læsere er det et provokerende statement, som rusker op i de stereotype kønsbilleder.

Chris Pedersen

Og det er lidt af et statement for magasinet, fortæller modeekspert og vært på DR K, Chris Pedersen.

- Playboy handler jo om at fejre ’den perfekte kvinde’ og har igennem årene arbejdet med ikoniske pinups som Pamela Anderson og Farrah Fawcett, siger han.

- Ines Rau lever fuldt op til disse klassiske eller stereotype kvindebilleder, men hun får også muligheden for at tale om transrettigheder og sine erfaringer som transkvinde. Det er for mange af magasinets læsere et provokerende statement, som rusker op i de stereotype kønsbilleder.

Om valget af Ines Rau siger Playboys kreatives direktør, Cooper Hefner, selv til New York Times, at det ’er det rigtige at gøre i en tid, hvor kønsrollerne udvikles’.

’Alle transkvinder fortjener at blive set som kvinder’

Selvom valget af Ines Rau som Playmate altså vækker opsigt, er det faktisk ikke første gang, at en transkønnet model optræder i bladet.

I 1981 var den engelske transkønnede model Caroline (Tula) Cossey med i en billedserie i magasinet, men blev efterfølgende ’outet’ som transkvinde af et britisk tabloidmedie.

Modellen, der hidtil havde skjult sin historie, vendte tilbage til Playboy i 1991 og blev hermed officielt den første transperson i magasinet.

En hel række af det, man måske oftest forbinder Playboy og magasinets stifter, Hugh Hefner, med, nemlig de såkaldte 'bunny girls' (Foto: FPG © 2007 Getty Images)

Ines Rau har faktisk også været i Playboy en gang før.

Det var i 2014, hvor hun var med i det såkaldte A-Z nummer og repræsenterede bogstavet ’E’ for Evolution. Det blev første gang, hun fortalte sin historie og lod omverdenen vide, at hun var transperson.

Og det var ikke uden en vis frygt.

Chris Pedersen mødte Ines Rau sidste år, hvor hun var med i hans DR K-dokumentarserie ’Skønhedens magt’.

Fra den dag ændrede mit liv sig. Min kæreste gik fra mig. Mit hjerte var knust, men jeg fortrød ingenting.

Ines Rau i 'Skønhedens magt'

Her fortalte hun om episoden og om, hvordan hun havde været bange for, at folk ville se hende som et misfoster.

- Fra den dag ændrede mit liv sig. Min kæreste gik fra mig. Mit hjerte var knust, men jeg fortrød ingenting, siger Ines Rau i programmet.

For samtidig begyndte hun at tænke, at hvis hun sprang ud som transkønnet, ville hun få en stemme til at tage et opgør med kønssterotyperne og vise, at transpersoner kan være lige så rigtige kvinder.

- Alle transkvinder fortjener at blive set som kvinder.

En stor ære

At være månedens Playmate anses som noget ganske særligt og en stor ære. Den udvalgte model får en stor serie billeder og et interview i magasinet og får dermed en vis eksponering.

Normalt får modellen også bladets forside, men da Playboys stifter, Hugh Hefner, døde kort før november-nummeret gik i trykken, er forsiden i denne omgang dedikeret til den ikoniske playboy.

Det var et stort øjeblik for den 26-årige model, da hun fik beskeden om, at hun skulle være november måneds Playmate.

- Det var den største kompliment, jeg kunne få, siger hun til New York Times.

- Jeg har fået mange smukke komplimenter fra mænd før, men denne her fik mig til at føle mig som noget helt særligt, smuk og feminin. Jeg var tom for ord.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve