Plummer klar til at svinge sparekniven

Den kommende medieaftale betyder, at DR er klar med sparekniven. Der bliver tale om massefyringer. DR skal spare 80 miollioner allerede næste år.

Ifølge forligspartierne med kulturminister Per Stig Møller spidsen bevarer DR sin styrke med den nye medieaftale, mens oppositionen mener, at regeringens medieaftale med Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er et sandt blodbad for DR.

Man skulle ikke tro det, men de to parter læser de samme tal. Til gengæld er det ikke politikerne, men DR der mærker konsekvenserne. Og sandheden for DR findes et sted midt imellem.

Spareplan meldt ud

DRs ledelse har på flere møder informeret DRs medarbejdere om fremtiden med det kommende medieforlig, og den ser ikke ubetinget lys ud, forklarer DRs generaldirektør Kenneth Plummer.

- DR bliver svækket. Vi går fra fire til tre radiokanaler, og vi skal effektuere en spareplan. Det vil få indflydelse på indholdet fra DR, siger Kenneth Plummer til DR Kultur.

DR skal spare de 50 millioner kroner, som forligspartierne har fortalt, at de tager fra DR og giver til den nye, kommende radiokanal, fordi P2 lukker.

P2s indhold koster stadig uden P2

Men selv uden P2 skal DR fortsat producere det samme indhold. Og det er ikke gratis. Det koster 30 millioner, og de penge skal findes andre steder i DR. Det giver tilsammen 80 millioner kroner, som DR skal spare allerede i 2011, forklarer Kenneth Plummer.

De 80 millioner kroner er selvfølgelig varige besparelser i hel forligsperioden.

Derudover følger licensbetalingen ikke den normale inflation - det politikere og økonomer kalder en såkaldt pris- og lønregulering. I stedet følger licensen forbrugerprisindekset, og det betyder kort og godt, at DR skal spare 0,7 procent af budgettet.

- Det er rigtig, at vi skal effektivisere for 13 millioner kroner i både 2012, 2013 og 2014, forklarer Kenneth Plummer.

120 millioner kroner i alt

Lægger man de tal sammen, betyder det, at DR i 2014 har skal have sparet godt 120 millioner kroner.

Besparelserne betyder fyringer, og selv om DRs ledelse stadig mener, det er for tidligt at sige, hvilke konsekvenser det konkret får, er budskabet klart.

DR skal fyre medarbejdere i et omfang, der betyder, at reglen om massefyringer træder i kraft. Kenneth Plummer forventer ikke, at det kan ende anderledes.

Ledelsen fremlægger sit forslag til besparelser for bestyrelsen omkring begyndelsen af juli, og hvis bestyrelsesformand Michael Christiansen og de andre medlemmer godkender det, forventer DR, at de første fyringer og konkretet besparelser begynder til september.