Plus size-model blev kaldt en hval af tabloidavis: Nu raser hun over deres kåring af bedste og værste strandkroppe

Tess Hollidays forargelse over National Enquirer bliver delt af to danske tykaktivister.

Tess Holliday langer ud efter National Enquirer i et Instagram-opslag, der har fået hundredtusindvis af likes. (Foto: Rob Latour/Shutterstock)

"Dette års 50 bedste og værste strandkroppe. Den gode, den onde og den grusomme".

Sådan lyder overskriften på forsiden af seneste udgave af den amerikanske tabloidavis National Enquirer, suppleret af paparazzibilleder af skuespillere som Jennifer Lopez, Kate Hudson og Gérard Depardieu.

Flere på Twitter er provokeret af forsiden:

Inde i artiklen kan man se badetøjsbilleder af skuespilparret Kurl Russel og Goldie Hawn, der begge er i 70'erne, ledsaget af teksten:

"Når han hælder lækker mad og alkohol ned i sin 180 centimeter høje klump af en krop, lander Kurt Russel, 70 år, på omkring 113 kilo, siger sundhedseksperter. Han pralede af sin ballon-mave på en yacht, mens partneren Goldie Hawn, 75 år, viste sin slaskede mave og klumpede lår".

Også den 42-årige skuespillerinde Katie Holmes bliver hængt ud for at have folder på maven, da hun sidder ned iført en bikini, mens den 66-årige model Janice Dickinson bliver udskammet for at have rynket hud på maven, armene og benene.

Alle de kendte figurerer under overskriften "for meget at håndtere?", ligesom det er tilfældet for Tess Holliday, der er plus size-model og blogger, og som i National Enquirer beskrives som "en hval" i teksten til hendes badedragtsbillede.

Det har fået Tess Holliday til at reagere på Instagram, hvor hun blandt andet skriver:

- LOL, jeg er blevet kåret som den værste strandkrop i år, og det gør mig vred, fordi det er 2021, og vi publicerer stadigvæk lort som det her?!!!

- Medierne bliver altid chokeret, når kendte bryder sammen mentalt, men de fastholder urealistiske kropsidealer og påtvinger os alle en giftig slankekurs-kultur.

Opslaget, hvor hun kritiserer medierne for fortsat at forfølge et urealistisk kropsideal, har fået knap 250.000 likes.

'Fatshaming i sin renste form'

Forsidehistorien om strandkroppene falder heller ikke i god jord hos Maja Madsen, der er tykaktivist og foredragsholder:

- Det er fatshaming i sin reneste form, og det er skadende for mennesker i alle størrelser. Hvis selv de smukkeste i Hollywood bliver udskammet for at have helt naturlige folder på maven, så er der godt nok langt for os andre, siger hun med henvisning til billedet af Katie Holmes.

Maja Madsen holder foredrag og workshops om det at være tyk. På Instagram hedder hun En fed feminist. (Foto: PRIVAT)

Samme toner lyder fra tykaktivist, foredragsholder og en af de medvirkende i dokumentarfilmen 'Fat Front' fra 2019, Helene Thyrsted.

- Det bliver ekstremt stillet op i National Enquirer, og det virker tonedøvt i forhold til, hvor debatten har været de seneste par år. Vi burde være kommet længere, men vi er ikke stoppet med at udpege folks fejl, siger hun.

Helene Thyrsted påpeger i øvrigt det ironiske i, at netop Tess Holliday bliver hængt ud af National Enquirer for sin størrelse, når det netop er den, der har gjort, at hun har fået en succesfuld karriere som plus-size model.

Medføder et stort pres

Helene Thyrsted, der på Instagram går under navnet Chubby Dane (buttet dansker, red.), er dog ikke overrasket over forsiden på National Enquirer.

- Det ser måske ekstremt ud, fordi det er en tabloidavis, men danske medier gør det jo også. Bare mere subtilt, som når de netop nu viser billeder af kronprinsesse Mary i badetøj, siger hun.

Helene Thyrsted fra Aarhus får også kommentarer fra folk, når hun "går ned ad gaden i shorts eller går på stranden i bikini". (Foto: (Privat foto))

I sidste uge havde ugebladet Her & Nu billeder af kronprinssesen i badetøj på forsiden.

- Vi dømmer stadig kendte mennesker, også når vi fremhæver folks tyndhed – se her, hvor flot og slank Mary er, siger Helene Thyrsted.

Ifølge Maja Madsen er forsider som National Enquirers temmelig problematisk:

- Er man ikke "perfekt", bliver man dømt ude. Det er et voldsomt pres at lægge på os mennesker, der jo oftest gerne vil være en del af fællesskabet. Nu kan man så læse, at man ikke må tage på stranden, uanset om man er tyk eller tynd, siger hun.

Kontroversielt medie

National Enquirer er blevet et stort og magtfuldt medie i USA, men der er ofte kontroverser omkring tabloidavisen, og avisens sladderhistorier har de seneste år haft både rigmænd og toppolitikere på nakken.

Amazon-grundlægger Jeff Bezos har tidligere anklaget avisen for at afpresse ham og true med at udgive nøgenbilleder af ham selv og en kæreste.

I 2016 kontaktede den tidligere model Karen McDougal ejerselskabet bag avisen, A.M.I., for at sælge en historie om, at hun havde en affære med Donald Trump i 2006-2007. Det endte med, at A.M.I. betalte 150.000 dollar for rettighederne og begravede historien.

Det vakte også stor forargelse blandt Whitney Houstons fans, da tabloidavisen bragte et billede af den døde sangerinde i sin åbne kiste i forbindelse med begravelsen.