Polanski løslades trods anklage om børnesex

Filminstruktøren Roman Polanski er i USA anklaget for at have voldtaget en mindreårig. Alligevel nægter Schweiz, hvor han bor, at udlevere ham til USA.

Roman Polanski bliver løsladt øjeblikkeligt, efter at de schweiziske myndigheder har afvist at udlevere den verdensberømte filminstruktør til USA, skriver nyhedsbureauet AFP.

Den polsk-fødte filminstruktør Roman Polanski blev anholdt af schweizisk politi i september sidste år efter anmodning fra de amerikanske myndigheder.

Anklaget for voldtægt af 13-årig

Polanski står i USA anklaget for voldtægt af en 13-årig pige tilbage i 1977. Polanski erklærede sig året efter skyldig i "kun" at have haft seksuel omgang med en mindreårig, men afviste en række andre samtidige anklager for strafbare, seksuelle handlinger.

Ifølge anklageren voldtog Polanski den dengang 13-årige Samantha Geimer. Hun skulle angiveligt have accepteret at lade sig fotografere til et modemagasin, men blev påvirket af bedøvelsesmidler, som Polanski - ifølge anklagen - havde hældt i hendes champagne, hvorefter han begik fuldbyrdet voldtægt.

Men nu er filminstruktøren igen på fri fod.

- De foranstaltninger, de har begrænset hans frihed, er blevet ophævet. Årsagen til beslutningen skyldes, at det ikke har været muligt at udelukke eventuelle fejl i det amerikanske krav om udlevering, oplyser det schweiziske justitsministerium.

Flygtede fra sin behandlingsdom

Kun få uger efter, at den amerikanske domstol besluttede, at Polanski skulle i fængsel i 1978, flygtede han ud af USA. Siden har han aldrig vist sig i USA af frygt for at blive arresteret.

Det blev han så alligevel i Schweiz sidste år, men nu har myndighederne i alpelandet altså besluttet at løslade instruktøren igen. Da han i september blev arresteret i Schweiz fik Roman Polanski stor opbakning fra sine kolleger.

Opbakning fra kolleger

I et fælles brev til de schweiziske myndigheder skrev blandt andet Woody Allen, David Lynch og Martin Scorsese, at de krævede Polanski løsladt øjeblikkeligt. Også offeret for voldtægten, Samantha Geimer har ifølge amerikanske medier appelleret til den amerikanske domstol om at droppe sagen.

Siden decmber har Polanski siddet i husarrest, men det har dog ikke holdt har fra at fejre kunstneriske triumfer. Hans seneste film "Skyggen" blev modtaget med begejstring ved filmfestivalen i Berlin, hvor Polanski vandt en Sølvbjørn for bedste instruktion. Polansk var dengang ikke selv til stede, fordi han sad i husarrest i Schweix.

- Hr. Polanski kan nu bevæge sig frit omkring. Siden 12.30 i dag har han været en fri mand, sagde Eveline Widmer-Schlumpf, talskvinde for det schweiziske justitsministerium.

Siden 1978 har Roman Polanski boet i Frankrig, hvor han er gift med skuespilleren Emmanuelle Seigner. Parret har to børn. Han er kendt for at have instrueret film som "China Town" og "Rosemary's Baby".