Politiet advarer: Falske film-castere vil have piger til at smide tøjet

Politiet behandler i øjeblikket en sag, hvor flere unge kvinder er blevet bedt om at smide tøjet af falske film-castere.

De falske castere har spurgt, om pigerne ikke har lyst til at komme til casting til hovedrollen i 'en ny dansk film med en kendt, kvindelig instruktør'. Hverken filmen eller den kvindelige instruktør findes dog i virkeligheden. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

- Det her ville under ingen omstændigheder forekomme til en rigtig casting.

Så klare er ordene fra Marie Brandstrup Larsen, grundlægger af CPH Casting, oven på historien om de falske film-castere, der har fuppet flere unge piger til at smide tøjet på webcam.

De falske castere har blandt andet over Facebook spurgt, om pigerne ikke har lyst til at komme til casting til hovedrollen i 'en ny dansk film med en kendt, kvindelig instruktør'.

Hverken filmen eller den kvindelige instruktør findes dog i virkeligheden.

De falske castere har i stedet fået flere kvinder til at sende billeder af sig selv - og i nogle tilfælde også lave en casting via Skype, hvor kvinderne skulle tage tøjet af.

Sagen involverer også Marie Brandstrup Larsen selv. De falske castere har nemlig brugt hendes navn og billede til at komme i kontakt med de unge piger.

- Jeg har ikke tænkt så meget over, at det er mit navn, der bliver brugt. Jeg er faktisk mere ked af det på pigernes vegne over, at de føler sig krænkede, og at de desværre også har opgivet deres adresse og telefonnumre og sådan nogle ting, inden de kommer på det her Skype-kald.

DR er i besiddelse af nogle af de samtaler, forskellige piger og unge kvinder har haft med personen eller personerne på Facebook, og har efter onsdagens historie modtaget flere henvendelser, der bekræfter de falske casteres fremgangsmåde.

Først begynder castingen stille og roligt ud fra et manus, de har fået på forhånd. Senere bliver de blandt andet spurgt om, hvordan de har det med at være nøgne - og om de er gode til at holde på hemmeligheder.

Politiet: Sager som denne sker flere gange om året

Sager som denne er desværre noget, som foregår med jævne mellemrum, selv blandt mindreårige børn.

Det siger Flemming Kjærside, der er politikommissær i politiets cybercrimecenter.

- Vi ser sådanne sager et par gange om året. Det, der typisk sker, er, at nogle piger optræder i en castingvideo til et job som model eller skuespiller, hvor de i løbet af castingen bliver bedt om at smide tøjet, siger han.

Har fortæller, at gerningsmændene er meget opfindsomme med at finde på tricks for at snyde kvinderne.

Falske instagramprofiler

Hvis kvinderne bliver mistænksomme, henviser gerningsmændene ofte til instagramprofiler på piger, som de påstår at have hjulpet til at få et job.

Derefter kan ofret selv kontakte indehaveren af instagramprofilen, som i virkeligheden tilhører gerningsmændene.

Desuden får ofrene typisk op til castingen at vide, at gerningsmændenes kamera er gået i stykker, så ofrene aldrig ser gerningsmændene.

Hvis det lykkedes for gerningsmændene at få optagelserne af pigerne, bliver optagelserne oftest brug som 'fornøjelse' af gerningsmændene. Men der findes også tilfælde, hvor pigerne er blevet afpresset og har fået at vide, at optagelserne vil blive lagt ud på nettet.

- Nogle piger opdager endda aldrig, hvad der er sket. De får at vide, at de vil blive kontaktet, hvis der kommer et job til dem. Men det ender med, at de aldrig hører fra dem igen, siger Flemming Kjærside.

Derfor er opfordringen også klar fra politikommissæren:

- Denne sag er en glimrende lejlighed til at sige, at man skal tænke sig om. Det gode råd er, at man ikke optræder nøgen overfor nogen, man ikke har mødt i virkeligheden. At gøre det over et webcam svarer til at man tager tøjet af midt på Rådhuspladsen, siger Flemming Kjærside.

Caster: Vær opmærksom

Hvis man bliver kontaktet af en caster, opfordrer caster Marie Brandstrup Larsen til, at man skal være opmærksom på, om der er noget, 'der stikker ud' - samt at man laver baggrundstjek på den person, der henvender sig til én.

- Den måde, man i hvert fald kan sikre sig på, er ved ikke at gøre noget, som overskrider ens grænser. Og så lige tænke over, at hvis der er noget, der stikker ud - hvis der for eksempel er nogen, der beder én om at tage tøjet af - så skal man måske lige lave et baggrundstjek.

Københavns Politi modtog ifølge DR’s oplysninger en anmeldelse om sagen tilbage i august.

DR har spurgt Københavns Politi om, hvor langt de er nået med efterforskningen, men de har ikke ønsket at kommentere sagen på grund af den igangværende efterforskning.

Facebook
Twitter