Politisk krav om svensk i danske tv

For få eller slet ingen nabolandskanaler på de digitale net får flere til at kræve, at politikerne stiller større krav. Kanalerne koster kun omkring en krone at tilbyde.

Tv-seere, der modtager deres signal fra enten en parabol fra Viasat eller Canal Digital eller får billeder i fjernsynet fra Boxer kan slet ikke eller kun i meget få tilfælde se svensk, tysk og norsk tv.

For generalsekretær i Foreningen Norden, Peter Jon Larsen, er fraværet af især de nordiske kanaler ikke i orden. Han fortæller, at Nordisk Råd i flere omgang har foreslået, at netop de nordiske public service-kanaler burde vises.

- Lige her og nu skal der gøres en indsats. Og det vil vi gøre. I forhold til Boxer vil vi gøre dem opmærksom på, hvilke politiske beslutninger, der ligger. Og presse dem til at følge dem, fortæller Peter Jon Larsen til DR Nyheder.

Tysk klinger lettere i det sydlige

Han bakkes op formand for Nordisk Råds kultur- og uddannelsesudvalg, Mogens Jensen (S), der kalder det ”for dårligt”, at især public service-kanalerne fra nabolandene ikke kan ses.

- Det er meget lettere for københavnere at forstå svensk. Og lettere for sønderjyder at forstå tysk. Det hænger sammen med, at man har set tv fra henholdsvis Tyskland og Sverige. Den betydning skal man ikke undervurdere, siger Mogens Jensen til DR Nyheder.

Politikerne i Nordisk Råd har enstemmigt vedtaget, at de nordiske public service-kanaler skal være tilgængelige for alle borgere i Norden, fordi de nordiske public service-kanaler er med til, at man lærer at forstå hinandens sprog på tværs af grænserne.

- Derfor burde vi have adgang til både svenske og norske kanaler. Og tyske for den sags skyld. Fordi det sikrer, at vi forstår hinanden, siger Mogens Jensen.

Fint med politisk krav

Det samme mener Hinrich Jürgensen, der er formand for det tyske mindretal i Danmark. Han ser gerne, at politikerne vågner op og gør noget ved fraværet af public service-kanalerne fra nabolandets.

- Det ville være fint, hvis der var et politisk krav, at udbyderne skulle have disse kanaler med, siger Hinrich Jürgensen.

En krone for en kanal

Canal Digital og Viasat tilbyder slet ingen nabolandskanaler, mens Boxer tilbyder svenske TV 4, Norge 2 og tyske ARD.

I Boxers tilfælde er det faktisk to nabokanaler flere end, hvad de danske politikere kræver. Altså kun en public service kanal fra Tyskland til de tre udbyderes knap en million kunder.

Og det skyldes tilsyneladende ikke prisen, at tv-udbyderne ikke viser større interesse for kanalerne. Ifølge kulturminister Carina Christensen koster de public service-kanalerne ikke meget mere end en rød reje, da de jo ikke skal tjene penge på kommercielle vilkår.

- Disse programmer – primært nabolands-tv-programmer – koster i størrelsesordenen 1 kr.. per måned i vederlagsbetaling, skriver hun i forbindelse med en lovgivning for fællesantenneanlæg, der er på vej.

DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra ministeren, men Carina Christensen er på efterårsferie og kan først træffes mandag.