Popekspert om stjernebesat klimasang: Ligegyldigt nummer, fedt budskab

Lil Dickys støttesang 'Earth' er dårlig, men budskabet får seks stjerner, mener Henrik Milling.

Videoen buldrer allerede derudaf på nettet. (© Welovetheearth.org)

- Hej. Jeg er en bavian. Jeg er ligesom et menneske, bare mindre udviklet, og min anus er enorm.

Sådan starter Justin Bieber den nye store klima-støttesang, der skal få os jordboere til at reagere og gøre noget ved klimaforandringerne nu.

Sangen er skrevet af den amerikanske komiker og rapper 'Lil Dicky'. Den blev udgivet i morges, dansk tid, på diverse streamingtjenester og som musikvideo på Youtube.

I sangen får han hjælp af stjerner som Ed Sheeran, Ariana Grande, Sia og Wiz Khalifa - for at nævne nogle få.

Som DR's musikekspert og radiovært Henrik Milling påpeger:

- De kunstnere er jo ikke bare øverste hylde. Det er den øverste hylde af den øverste hylde - det er enormt godt. Det er dejligt at se den her perlerække af kunstnere, der lægger selvfedmen til side og tager stilling. Det er et ufatteligt stærkt signal.

Mere positivt er der så ikke rigtigt at sige om selve sangen, mener Henrik Milling.

- Rent musisk er der ikke noget at komme efter. Det er simpelthen ikke et godt nummer, siger Henrik Milling, der svinger sig op på to ud af seks stjerner for det musikalske.

Ligegyldig sang, men vigtigt budskab

Til gengæld får sangens budskab seks ud af seks mulige.

- Sangen er fuldstændig ligegyldig, men det er dens signalværdi og budskab, det handler om. At vi dropper flyveturene og kødet. At det er NU - eller for fem år siden - vi skal gøre noget ved klimaet.

"Earth" passer direkte ind i tiden med klimademonstrationer og den 16-årige Greta Thunbergs forsøg på at råbe verdens ledere op og gøre noget ved klimaforandringerne NU.

- Forskellen er dog bare, at Greta ikke går ud med sit budskab med humor, påpeger Henrik Milling.

Hvor sangen måske nok vil blive affejet som "fjollet" af de 40+-årige, skal sangen nok ramme de unge, mener han.

- Teenagere vil se den her sang og video og få det indtryk, at det er cool at have en holdning til klimaet - i stedet for bare at ignorere det og mene, at klimaforandringer bare er noget pjat, som kineserne og venstrefløjen har fundet på, siger Henrik Milling og fortsætter.

Lil Dicky har fået nogle af verdens pt. største stjerner med i sin sang. De synger ikke så meget klogt, men signalværdien er stor. (Foto: Scott Dudelson © 2018 Scott Dudelson)

- Her er det ikke værket, der driver værket. Det er chokværdien og budskabet om, at hvis ikke du tror på, at klimaforandringerne er ægte, så er det dig, der er til grin - ikke Greta - det er dig. Sangen er plat, men langt mindre plat end dem, der siger, at klimaforandringer ikke findes.

Svær at sammenligne med andre store støttesange

Udover, at toppen af musikverdenen er med i den nye sang, er den svær at sammenligne med andre store støttesange, herunder Lionel Richie og Michael Jacksons superhit fra 1985 "We are the World".

Ifølge DR-radioværten vil det være det samme som at sammenligne "leverpostej med håndbold".

- Hvis "We are the World" er sangskrivning på indekstal 100, er det her en blød 8’er. Men det er fuldstændig ligegyldigt, for som statement ender "Earth" måske oppe på 90.

Og støttesange kan faktisk gøre en forskel, påpeger Henrik Milling.

- Når de er bedst, og det lyder bizart, men så kan man redde verden med en popsang. De kan få os til at stå sammen bag en sag. De gode støttesange er med til at få os til at tænke os om, måske donere nogle penge og samle os. Den danske sang "Hvor små vi er" (skrevet til fordel for ofrene for tsunamien i Sydøstasien, red.) er jo ikke en ret god sang, men det er ligegyldigt, for det, som den handlede om, var vigtigt, lyder det.

Mangler dansk storsang

Selv håber Henrik Milling, at der kunne komme en dansk pendant til "Earth", men en sang, der også rammer de, der er over 25, og som sidder på magten og kraften til at gøre noget ved klimaproblemerne.

- Hvor er Anne Linnets store klimasang, hvor man siger "Der fik hun mig?". Den mangler vi. Der er måske mange danske kunstnere, der har tænkt på at ville lave sådan en sang, men det kan også være farligt, hvis den bliver ufrivillig morsom eller dårlig, men det er bare at komme i gang, for budskabet er så vigtigt, siger Henrik Milling.

Sådan ser kunstnerne ud i musikvideoen. (© welovetheword.org)

Set over en million gange

Vi slutter med et endnu et citat fra "Earth", efter at Justin Bieber-bavianen har spurgt: "Skal vi dø?", hvor til Lil Dicky svarer:

"Ved du hvad, Bieber? Måske dør vi.

Jeg vil ikke lyve over for dig.

Det, jeg mener, er, at der er så mange menneske derude, som ikke tror på, at global opvarmning er ægte.

Ved du hvad? Vi skal redde den her planet. Vi dummer os."

- Med mindre vi tager os sammen nu, slutter superstjernen Ariana Grande nummeret, der allerede er afspillet i videoform på YouTube over 1,3 millioner gange, siden den udkom ved 6-tiden i morges.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter