Popstjernes undertøjsbillede blev slettet fra Instagram: 'Jeg kan da ikke gøre for min størrelse'

Sangeren Jason Derulos bule i underbukserne var for voldsom til Instagram.

Jason Derulo har fået fjernet et undertøjsbillede fra Instagram, fordi det bryder med deres retningslinjer for nøgenhed og seksuelt indhold. (Foto: Per Lange © Scanpix)

Hvor meget krop, synes du, er okay at vise på Instagram? Er det fint med en numse? Antydningen af et nøgent bryst måske?

Eller hvad med et par tætsiddende underbukser, der overlader ganske lidt til fantasien?

Et billede af sidstnævnte har nu fået konsekvenser for den amerikanske sanger Jason Derulo.

Instagram har i hvert fald fjernet et billede af popstjernen, hvor han står i bar overkrop og et par tætsiddende, sorte underbukser, hvor man tydeligt kan se aftegningen af hans penis.

Det har fået Derulo, der står bag hits som 'Swalla', 'Wiggle' og 'Talk Dirty', til at dele sin frustration med sine følgere i en Instagram-story, der er tilgængelig hos den britiske avis Daily Mail.

- I tror, det er løgn. Instagram fjernede mit kropsbillede, lægger sangeren ud i storyen.

- Der er alle de her piger på Instagram, der viser deres røv og alt muligt andet, og jeg har endda undertøj på på Bali (hvor billedet er taget), og så fjerner de mit billede. Det er diskrimination.

- Jeg kan da ikke gøre for min størrelse, forsætter han i opslaget, der slutter med hashtagget #bringbackAnaconda - en henvisning til de sidste par ugers fan-virak om det nu fjernede billede af det, Derulo selv har kaldt 'anakondaen'.

Sangeren har derudover delt et billede af Instagrams forklaring på, hvorfor billedet er blevet fjernet.

'Vi har fjernet dit opslag, fordi det bryder med vores retningslinjer for nøgenhed og seksuelt indhold', står der i forklaringen, der siden er blevet slettet.

Lyt til 'Talk Dirty', mens du læser videre:

0:00

'Svaberen' kan opfattes som grænseoverskridende

Kenneth Reinicke, der er kønsforsker på Roskilde Universitet, forklarer, at mandekroppen generelt er mere 'usynlig' end kvindekroppen, når det kommer til seksualisering i mediebilledet.

Det kan være derfor, Instagram har valgt at fjerne billedet af Jason Derulos 'anakonda', mener han.

- Sagen siger noget om, hvor uvant det er for os at skulle forholde os til den seksualiserede mandekrop. Vi er derimod meget vant til at have blikket rettet mod den seksualiserede kvindekrop, siger kønsforskeren og uddyber:

- Vi ser jo busser køre rundt i bybilledet med bare bryster, der reklamerer for brystoperationer. Men kunne du forestille dig busser køre rundt med billeder af penisser, der reklamerede for penisforstørrende operationer?

Kenneth Reinicke forklarer, at det ganske enkelt er en uvant situation for os pludselig at skulle forholde os til en boksershortsindpakket penis i det offentlige rum frem for et par nøgne bryster.

- Det kan simpelthen opfattes som kulturelt stødende og grænseoverskridende, at han står dér med en ordentlig svaber - også for andre mænd. Det bringer mænd i en situation, hvor vi så pludselig skal stå og måle pikke i overført betydning.

Det er ikke første gang, Jason Derulo skaber virak på sociale medier. Han har tidligere været i vælten, fordi han talte for en legalisering af cannabis. (Foto: Danny Moloshok © Scanpix)

Større accept af kvindelig nøgenhed

Pointen om den kønsmæssige slagside i forhold til, hvad mænd og kvinder kan tillade sig, bliver understøttet af Marie Valentin Beck, der er diversitets- og innovationskonsulent med speciale i køn, repræsentation og medier.

- Derulos billede er en seksualisering af ham og hans krop - og er blevet fjernet. Men Instagram lader i stor stil kvinder gøre det samme, siger Marie Valentin Beck.

- Man kan dog også vende den om og spørge, hvorfor der er en større grad af social accept af den seksualiserede kvindekrop i det offentlige rum?

- Det handler ikke om, hvorvidt det er positivt eller negativt at lade sig seksualisere; det handler om, at vores sociale koder tillader en højere grad af kvindelig nøgenhed frem for mandlig nøgenhed.

Hun understreger, at hun ikke har en holdning til, hvorvidt Jason Derulos billede bør være tilladt på Instagram eller ej.

- Men sagen tydeliggør, at vi har behov for klarhed fra Facebook og Instagram om, hvordan de censurerer. Jeg synes, det er uklart, hvilken moral der ligger til grund for, hvad man kan tillade sig.

Det bortcensurerede billede er dog ikke helt væk fra Instagram endnu. Jason Derulo har nemlig valgt at bruge det som sit profilbillede - dog kun den øverste del af billedet.