Populær vært færdig efter angreb på Harry og Meghan: 'Jeg tror stadig ikke på hende'

Hvem er tv-værten Piers Morgan, og hvorfor hader han tilsyneladende hertuginde Meghan?

Tv-vært Piers Morgan har i flere år kritiseret prins Harry og Meghan Markle i skarpe vendinger. Tirsdag kostede det ham jobbet. (© Scanpix Ritzau)

Den britiske tv-personlighed Piers Morgan er kendt for at ryge i slagsmål med alt og alle, og nu er det sket igen. Denne gang har slagsmålet været så stort og opsigtsvækkende, at han har måttet sige farvel til sit job.

I går kom det nemlig frem, at Piers Morgan stopper som vært på 'Good Morning Britain' på tv-kanalen ITV, efter han mandag i meget hårde vendinger fortalte, at han ikke tror på hertuginde Meghan, der i et interview med Oprah fortalte, at hun havde overvejet at tage sit eget liv.

Det førte til 41.000 seerklager, et skænderi med medværten og en aftale om at forlade tv-kanalen.

- Jeg er så vred, at jeg næsten koger over i dag. Jeg har det fysisk dårligt over det, jeg har set, startede Piers Morgan mandag morgen i, hvad der skulle vise sig at være et af hans sidste vredesudbrud i morgenprogrammet.

- Det er to timers trash-athon af vores monarki, af den kongelige familie og af alt, hvad dronningen har arbejdet så hårdt for.

- Og det sker alt sammen, mens prins Phillip ligger indlagt på hospitalet, sagde en oprørt Piers Morgan, mens han affejede sin medværts indsigelse.

- Hvem gik du til? Hvad sagde de til dig? Undskyld, men jeg tror ikke på et eneste ord af, hvad du siger, Meghan Markle. Jeg ville ikke engang tro på dig, hvis du læste vejrudsigten for mig, harcelerede han direkte ind i kameraet, mens medværten, Susanna Reid, med sammenbidte kæber forsøgte at ignorere hans afbrydelse af hendes oplæg.

Under tirsdagens show fortsatte hele kontroversen.

Her valgte Piers Morgan at storme ud af showet på direkte tv, fordi medværten Alex Bresford gik til modangreb på Piers Morgan.

Nu har Piers Morgan så kommenteret sit exit, og den korte udgave er, at han ikke fortryder.

- Mandag sagde jeg, at jeg ikke troede på Meghan Markle i hendes Oprah-interview. Jeg har nu haft tid til at reflektere over den holdning, og jeg tror stadig ikke på hende, skrev han blandt andet på Twitter onsdag formiddag.

Ligesom han i øvrigt også hæfter sig ved, at tirsdagens udsendelse af morgenprogrammet, hvor han rejser sig fra sin stol, mens vejrværten, Alex Beresford, tog bladet fra munden, for første gang har slået konkurrenten 'BBC Breakfast' i seertal.

- Mit arbejde er færdigt her, skriver han onsdag formiddag og afslutter med en solbrilleklædt smiley.

For kontroversiel

Det er langt fra første gang, at Piers Morgan har vakt opsigt med sin stil. Med en fortid i den kulørte, britiske presse og sidenhen rollen som tv-vært, bød han første gang Storbritannien godmorgen i 'Good Morning Britain' i 2015.

Modsat mange af sine kolleger, lod han sig ikke hæmme af den tradionelle tilgang til journalistfaget, hvor man forsøger at være neutral og ikke give plads til egne holdinger i interviews. Og den kontroversielle tilgang fældede ham i sidste ende, men seerne var vilde med det i starten.

- Han er en meget kontroversiel figur og har gjort meget godt for programmet, siger DR's korrespondent i Storbritannien, Tinne Hjersing Knudsen.

Sammen med medværten, Susanna Reids, har Piers Morgan styret slagets gang i det populære morgenprogram 'Good Morgning Britain' siden 2015. Som Reid udtalte i onsdagens program, hvor Morgan altså ikke sad ved hendes side, så har de igennem årene været uenige om mange ting, og "den dynamik var en af de mange ting, som seerne elskede ved programmet". Mandagens og tirsdagens kontroverser blev dog for meget for både medværter og tv-kanalen. (Foto: ?VTI/Shutterstock © (c) Ritzau Scanpix)

Men denne uges vredesudbrud har vist, at der trods alt er en grænse for, hvor personlig man må blive i sine angreb, som nyhedsvært:

- Hans udtalelser har simpelthen gjort ham for kontroversiel, siger hun.

Desuden falder særligt hans udtalelser om ikke at tro på hetuginde Meghans udtalelser om sine selvmordstanker på et meget uheldigt tidspunkt. Tv-stationen ITV, som ejer morgenprogrammet, er nemlig midt i en kampagne, der forsøger at fremme åbenhed omkring mentalt helbred.

- Og så går det jo ikke, at en af stationens frontværter sidder og siger, at han ikke tror på en kvinde, når hun siger, at hun har haft selvmordstanker, tilføjer Tinne Hjersing Knudsen.

Avisjournalisten der blev kendt

Men hvem er manden bag de polariserende udtalelser og holdninger?

Den 55-årige Piers Morgan er først og fremmest nyhedsjournalist. Det var på avisen News of the World, at han som bare 29-årig blev en af Storbritanniens yngste chefredaktører.

Seks år senere blev briten med det iltre temperament chefredaktør for tabloidavisen The Daily Mirror. Et job han også forlod med et opsigtsvækkende exit, da det i 2004 kom frem, at avisen havde tryk forfalskede billeder af britiske soldater, der misbruger irakiske fanger.

Men Piers Morgan har ikke kun holdt sig til avisspalterne.

For mange er han nemlig nok særligt kendt for sin rolle som dommer i både 'America's Got Talent' og 'Britian's Got Talent', der gjorde ham til en kendt og vellidt tv-personlighed.

Så kendt at han i 2011 overtog CNN-sendetiden fra den legendariske tv-vært Larry King med sit eget show, 'Piers Morgan Live'. Efter tre år med konstant dalende seertal blev kontrakten dog annulleret.

Sammen med musiker Brandy Norwood og skuespiller David Hasselhoff var Piers Morgan dommer på den første sæson af 'America's Got Talent' i 2006, der var med til at slå hans status som kendis fast. Også udenfor Storbritannien. (Foto: Keith Bedford © (c) Ritzau Scanpix)

Meghan Markle - et had-/kærlighedsforhold

Angrebet på ægteparret, der nu har kostet ham jobbet, er dog langt fra første gang, at tv-journalisten går til angreb på prins Harry og - i særdeleshed - Meghan Markle. I flere år har han brugt meget af sin taletid og spalteplads på at kritisere parret.

Det startede ellers med et venskabeligt møde med Meghan Markle på en lokal pub tilbage i 2016.

Morgan har adskillige gange fortalt historien om, hvordan de to mødtes og havde en hyggelig aften sammen, før hun tog en taxa hen til et middagsselskab, hvor hun angiveligt - ifølge Morgan - mødte prins Harry for første gang.

Da prins Harry og Meghan Markle i 2017 offentliggjorde deres forlovelse, var der eksempelvis kun lutter rosende ord og lykønskninger fra Piers Morgan.

- Jeg hørte ikke fra hende igen, efter hendes kongelige romance blev opdaget af offentligheden, hvilket er fuldstændig forståeligt under omstændighederne, skrev han i en klumme i The Daily Mail i 2017, mens han henviste til, at prins Harry nok ikke har været så imødekommende overfor, at Meghan Markle var venner med en tidligere chefredaktør fra sladderpressen.

I samme klumme skriver han jokende, at han tilgiver alt, hvis han bliver inviteret med til brylluppet.

Det blev han ikke.

Og i de efterfølgende år forvandles forståelsen for og erindringen af mødet på den lokale pub og Markles efterfølgende afstandstagen til ham til, at hun er en "social climber", altså en, der udnytter folk for at komme højere op i hierakiet, som i denne klumme fra 2018:

- Meghan Markle er en selvoptaget, professionel skuespiller, der har landet sit livs rolle, og som nu er fast besluttet på at malke den.

I sidste uge valgte han i øvrigt at sammenligne ægteparret med ingen ringere end Putin og Kim Jong-un. Denne gang gik kritikken på deres håndtering af pressen og det - på det tidspunkt - forestående interview med Oprah Winfrey:

- De vil kun have positiv mediedækning. Hvem vil ellers det? Vladimir Putin og Kim Jong-un, sagde han i 'Good Morning Britain', mens medværten Reid forgæves forsøgte at skære igennem.

Udtalelser, der i sidste ende fik programmets vejrvært, Alex Bresford, til tirsdag at sætte spørgsmålstegn ved, som du måske også gør nu, hvorfor Morgan er så bidsk overfor særligt Meghan Markle:

- Jeg kan forstå, at du har et personligt forhold til Meghan Markle - eller havde et, og hun brød kontakten med dig. Det er hun i sin ret til, hvis hun vil. Har hun sagt noget om dig, efter hun brød kontakten med dig? Det tror jeg ikke, hun har, men alligevel fortsætter du med at tilsvine hende.

Som svar forlod Piers Morgan sin værtsstol i vrede - for sidste gang.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk