Populært radioprogram fejrer 75 år: 'Familiemedlemmer og ungdomskærester har fundet hinanden via Giro 413'

Giro 413 fejres med liveudsendelse fra stamsted med Dorthe Kollo og Birthe Kjær.

Opskriften er ganske enkel: Lad lytterne ønske musikken og sende en hilsen til venner og familie, samtidig med at man støtter et godt formål.

Alligevel - eller måske derfor - kan radioprogrammet 'Giro 413' i denne uge fejre 75-årsjubilæum i en medieverden, hvor streaming og podcast er godt på vej til at overtage fra radiomaster og FM-bånd.

- Jeg tror, hemmeligheden er, at det er et meget enkelt koncept, siger mangeårig vært på programmet, Margaret Lindhart.

- Det handler om at glæde nogen med en hilsen og et stykke musik og så gavne nogle socialt dårligt stillede og udsatte børn og unge, siger hun.

I programmet, der sendes om søndagen på DR P5, kan lytterne sende hilsen, ønske et stykke musik og give et bidrag til udsatte og socialt dårligt stillede børn og unge.

I sammenlagt 19 år sad Margaret Lindhart bag mikrofonen og videreformidlede lytternes hilsner.

- Jeg har friet et par gange for åben mikrofon, og jeg vil påstå, at jeg flere gange end nogen anden offentligt har sagt "jeg elsker dig" på andres vegne, siger hun.

- I hilsnerne ligger der gemt mange historier. De fleste af dem handler om kærlighed, nære relationer og store livsbegivenheder, siger hun.

Det kan være barnedåb, fødselsdage eller bare et barnebarn, der fortæller sine bedsteforældre, hvor meget de betyder.

- Nogle familiemedlemmer har fundet hinanden via en hilsen i Giro 413, og ungdomskærester har fået kontakt med hinanden gennem Giro 413, siger hun.

- Der var en herre, der ringede, efter at en hilsen havde været i radioen, at han ville bare gerne vide, hvem hilsenen var fra, for der var flere muligheder, og han ville nødigt kontakte den forkerte, siger hun.

- Sådan er det med mange hilsner. Jeg har tit tænkt: 'Hvad skete der så?'

  • Otto Leisner blev vært for 'Giro 413' i 1950'erne, og det var ham, der gav programmet det nuværende navn i 1951. (Foto: Dr)
  • Margaret Lindhardt var i sammenlagt 19 år vært på Giro 413. Dermed er hun den vært, der i længst tid har bestyret programmet. (Foto: BENT MIDSTRUP © Scanpix Danmark)
  • Da Giro 413 i 1999 fejrede 50-årsjubilæum i Radiohuset i København, var blandet andet programmets værter Jimmy Stahr (t.v.) og Margaret Lindhardt (nr. 2 fra venstre) til stede sammen med nogen af programnmets mest populære musikere: Fra venstre: Johnny Hansen fra Kandis, Keld og Hilda Heick, Bjarne Lisby og Eva Madsen. (Foto: BENT MIDSTRUP © Scanpix Danmark)
1 / 3

'Unge mennesker kender ikke girokort'

Hun medgiver, at navnet Giro 413 kan virke lidt forvirrende på unge generationer, der aldrig har brugt et girokort til at betale en regning.

- Unge mennesker aner jo ikke, hvad sådan noget er. Men navnet består, og det er blevet en særlig betegnelse for et radioprogram, siger hun.

Oprindeligt hed programmet dog 'Lytternes ønskeprogram på grammofon', da det opstod i 1946.

Men i 1950'erne ændrede mangeårig DR-vært Otto Leisner navnet til 'Giro 413' og besluttede, at det var lytterne og ikke Danmarks Radio, der skulle bestemme musikken.

Hør hvordan hilsnerne i programmet lød i 1960'erne.

0:00

Ifølge den nuværende vært, Peter Sten, er det også Leisners principper, han følger, når programmet i dag sendes på DR P5 eller DR Lyd.

- De har forsøgt flere gange at lave om på programmet, og det er gået rigtig galt hver gang, Så jeg synes, at vi skal fortsætte som nu, siger han.

- Hvis man hører udsendelsen fra dengang og så nu, så er der jo forskel, men princippet er det samme. Det skal være lytternes ønsker, der skal præge programmet, fastslår han.

Sender direkte fra værtshus på Amager

I dag fejres jubilæet ved at sende direkte fra Tingkroen på Amager, hvor gæsterne ved stambordet hver eneste søndag lytter med og samler ind.

I dag vil nogle af programmets mest ønskede hits dog blive leveret live af Birthe Kjær, Dorthe Kollo, Richard Ragnvald, Michael Winckler og kapelmester Ronnie Flyvbjerg Olesen.

  • Dorte Kollo og Birthe Kjær optrådte på Tingkroen i dag, da Giro 413 blev fejret. Flere af deres sange ønskes tit i programmet. (Foto: Kim Dang Trong © DR)
  • Richard Ragnvald spillede også i dag på Tingkroen. Hans sange 'Kære lille mormor' og 'Tak fordi vi er venner' er også Giro 413-hits. (Foto: Kim Dang Trong © DR)
  • Radioprorammet blev i dag sendt direkte fra Tingkroen på Amager. (Foto: Kim Dang Trong © DR)
  • Stamgæsterne hører programmet fast og samler hver uge ind til Giro 413. (Foto: Kim Dang Trong © DR)
1 / 4

For Dorthe Kollo har det gennem tiden været dejligt, at hendes sange som 'Velkommen til verden', 'Gid du var i Skanderborg og blev der' og 'Der er stjerner nok på himlen" jævnligt er blevet ønsket i programmet.

- Det betyder utroligt meget. For det er jo et program for folk, der gerne vil gøre andre folk glade og høre en sang, der står deres hjerte nær, siger hun.

- Jeg er lykkelig for, hvis vi kan gøre andre mennesker glade. Det er netop derfor, vi har sådan nogle sange. Det er derfor, vi er i denne her branche, og derfor vi går på scenen, siger Dorthe Kollo.

Fra Metallica til viser

Dansktopnumrene bliver forsat ønsket i programmet, men alle typer musik bliver ønsket og spillet, fortæller vært Peter Sten.

- Det er nok et de mest varierede musikprogrammer, vi har i Danmarks Radio. Her er alt mellem himmel og jord, fra heavy metal til viser. Det er virkelig et udtryk for, hvad lytterne gerne vil høre, siger han.

Margaret Lindhart har både spillet Metallica, opera og Nik & Jay.

- Det er ret vigtigt at sige, at man kan ønske alt muligt musik. For der skal også være nye numre, ellers bliver det et nostalgisk museum, siger hun.

Ifølge DR er der gennem årene samlet næsten 29 millioner kroner ind via 'Giro 413'. Pengene går til socialt udsatte børn og unge under 18 år i Danmark.

FacebookTwitter