Pride-vært Ole Henriksen: Jeg føler mig forpligtet til at hjælpe folk ud af skabet

Ole Henriksen skal for første gang til Pride i København. Vi skal fejre fremgang, siger han.

Skønhedsekspert og foredragsholder Ole Henriksen har været til Pride i Los Angeles mange gange - men aldrig i København. Ikke før nu. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

Der florerer en vittighed i Ole Henriksens hjemby Los Angeles.

En kvinde kommer ind på politistationen i West Hollywood for at anmelde, at hun er blevet overfaldet af fire mænd.

Den ene holdt hende, siger hun til politimanden. Den anden gav hende en pænere kjole på, den tredje lagde make-up og den fjerde satte hendes hår.

Skønhedsspecialist og foredragsholder Ole Henriksen griner, når han fortæller vittigheden. For der er vitterlig mange homoseksuelle i West Hollywood, forklarer han.

Derfor har han altid følt, at han kunne være sig selv i den californiske storby. Alligevel kender Ole Henriksen også til det at skulle kæmpe for at blive accepteret. Men det vender vi tilbage til om lidt.

Sagde ja til at være vært

For i morgen er han først og fremmest vært på det store Pride Show på Rådhuspladsen i Købehavn, og det ”betyder enormt meget” for ham.

Det er da også lidt af en debut på Pride Copenhagen, han får sig. For Ole Henriksen har ikke tidligere deltaget i den danske Pride.

- Da Pride spurgte, om jeg ville være vært på årets store begivenhed, sagde jeg ja med stor glæde. Også fordi jeg som åben homoseksuel har været igennem en kamp personligt tidligere i mit liv, dengang hvor der blev diskrimineret mod bøsser og lesbiske, siger han og tilføjer:

- Så det, at vi har set så store fremskridt på området, er jo det, vi skal fejre i morgen.

Den altid så energiske Ole Henriksen siger, han har nogle overraskelser med, når han i morgen er vært på Pride Show. (Foto: Sara Gangsted © Scanpix)

Den svære tid som ung

Og der er virkelig sket noget, siden Ole Henriksen voksede op i Nibe, hvor han oplevede at blive mobbet.

Da han kom til USA, var myndighederne heller ikke just omfavnende.

- Da jeg første gang søgte om at få min arbejdstilladelse i USA for mange år siden, fik jeg afslag, fordi jeg fortalte, jeg var bøsse. Men jeg kæmpede min kamp, og efter ti år lykkedes det mig at få min tilladelse, fortæller Ole Henriksen.

Heldigvis var hverdagen i Los Angeles og på hans skønhedsklinik nemmere at have med at gøre.

I skønhedsbranchen i Los Angeles og i showbusiness er man omgivet af mange homoseksuelle, så det var ikke så problematisk for mig, fortæller Ole Henriksen og uddyber:

- Men jeg kunne godt mærke det, når jeg rejste til for eksempel sydstaterne i USA. Der kunne man godt mærke en lidt diskriminerende tankegang. Men jeg har ikke følt mig personligt undertrykt på grund af min seksualitet.

Lad os tale om transkønnede

Det er der til gengæld andre, der gør, og derfor er der også stadig noget at kæmpe for på området. For selvom ”vi er mere ligestillede i dag end tidligere”, så oplever mange stadig en utryghed.

- Jeg tror, der er mange unge mennesker, der bor i små kommuner eller endda i større byer, som er bange for at springe ud og vise deres omgivelser, at de er født lidt anderledes end det forventede, siger Ole Henriksen.

Han glæder sig derfor over, at man for eksempel er begyndt at tale mere om forskellighed, så man kan få alle til at føle sig godt tilpas i egen krop.

- Transkønnede er noget nyt for mange, men det er skønt at se, det nu er noget, vi taler om. For jeg tror, det kan være endnu sværere for folk at forstå – at en mand eller kvinde har behov for at skifte køn.

Ole Henriksen håber desuden, at hans egen kamp for at blive accepteret, som han er, kan inspirere andre. At han kan hjælpe dem ud af skabet.

- Jeg har hørt manges personlige historier, så jeg har altid følt mig forpligtet til at hjælpe dem, der har behov for føle sig trygge og gladere for sig selv. Det har jeg kunnet herhjemme, fordi jeg er blevet en populær fyr på mange felter, hvilket er en stor ære for mig. Men hvis jeg kan motivere på det område, så er det jo positivt.

Pride-showet lørdag foregår på Rådhuspladsen, hvor der siden tirsdag har været arrangementer. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson © Scanpix)

"Man får så meget fra publikum"

I det hele taget varmer det at opleve den positive stemning, der er i den danske hovedstad i disse dage, siger Ole Henriksen:

- Her til morgen kørte jeg igennem Købehavn og så den smukke udsmykning – alle de her Pride-farver, som man ser overalt i byen. Det er et bevis på, hvor populær denne her begivenhed er blevet.

Det er da også det helt store show, som han skal præsentere i morgen på Rådhuspladsen fra klokken 16 og frem til de sene aftentimer.

På scenen kan man nemlig opleve folk som popsangerne Medina, Bjørnskov og Camille Jones, dragqueen Megan Moore, overborgmester Frank Jensen, USA-ambassadør Rufus Gifford og en række dj’s, der løbende sætter gang i festen.

Det glæder Ole Henriksen sig alt sammen til – men bare det at være med på scenen bliver en oplevelse:

- Man får så meget fra publikum, når der er så mange glade mennesker samlet, så man kan ikke andet end at blive i godt humør. Så det er det positive, vi skal fejre i morgen, siger han.

Du kan opleve det gratis Pride Show på Rådhuspladsen i København fra klokken 14, når den store parade med optog gennem byen er nået frem.

Facebook
Twitter