Prins Harry kommer med bredside mod britisk kongehus i ny Netflix-trailer

Kvinder, der gifter sig ind i familien, lider, siger prins Harry i trailer for ny dokumentarserie.

Meghan og Harry har en kontrakt med blandt andet Netflix, hvor de skal levere indhold til streamingtjenesten. Her ses de til dronning Elizabeths begravelse i London tilbage i september. (Foto: © Dylan Martinez, Ritzau Scanpix)

Der er skruet op for dramaet i den nye trailer fra Netflix' dokumentarserie om prins Harry og hans hustru, Meghan Markle, der får premiere på torsdag.

I traileren beskriver prins Harry det britiske kongehus som en hierarkisk familie, hvor der bliver "lækket og plantet historier" som en del af et "beskidt spil".

Han fortæller, at kvinder, der gifter sig ind i familien, bliver udsat for lidelser og smerte. Det sker, mens man ser optagelser af Harrys mor, prinsesse Diana, der strømmer væk fra pressen.

- Jeg ville ikke have historien til at gentage sig, lyder det fra prins Harry.

Desuden lyder det fra kommentatorer i traileren, at der var en krig for at få Meghan til at passe ind i andres agenda, og at det handlede om "had og race".

Se traileren fra Netflix her:

De første tre episoder af dokumentarserien 'Harry & Meghan' får ifølge BBC premiere torsdag. Herefter vil tre nye episoder komme på streamingtjenesten torsdag ugen efter, men at dømme ud fra traileren ser det virkelig dramatisk ud.

Sådan lyder det fra Christian Damm Pedersen, der er ph.d. i britisk historie og det britiske imperium.

- Man har en klar fornemmelse af, at der lander en bombe lige om lidt. Det virker, som om at parret vil løfte sløret for, hvad der er foregået bag scenetæppet, og hvordan de føler, de blev modarbejdet af familien, siger han.

Racisme og selvmordstanker

Parret, der brød med det britiske kongehus, har tidligere talt om deres liv i familien. Efter bruddet i 2020 fortalte hertuginde Meghan blandt andet om selvmordstanker og om racisme, da medlemmer af kongehuset angiveligt havde delt deres bekymring om hudfarven på deres dengang ufødte børn.

Prins Harry og hertuginde Meghan blev i 2021 interviewet af Oprah Winfrey, hvor de blandt andet fortalte at unavngivne i det britiske kongehus var bekymrede for farven på deres dengang ufødte børn. (Foto: © Handout ., Ritzau Scanpix)

Christian Damm Pedersen understreger, at parret efter bruddet med kongehuset nu selv skal tjene deres penge. En af de måder, de har valgt at gøre det på, er blandt andet ved at lave indhold til Netflix. Desuden har prins Harry også en selvbiografi på vej.

- Derfor har de også en interesse i at sætte en dagsorden. Det gavner dem selv, siger han.

Han vurderer ud fra traileren, at dokumentarserien kan skabe udfordringer for det britiske kongehus.

En ud af mange møgsager

- Det er nogle af de store samfundstemaer, de ridser op i traileren. Det er blandt andet problematikken om racisme, som kongefamilien har kæmpet med et stykke tid, siger Christian Damm Pedersen.

Han fortæller, at Harry og Meghan ellers var det, som den britiske kongefamilie havde brug for – nemlig et par, der kunne give et mere positivt og moderne image af kongehuset - særligt i de områder af Commonwealth, hvor majoriteten af befolkningen er sorte. Her har Meghan og Harry vist sig at være mere populære end Kate og William, forklarer han.

Selvom han ud fra traileren har svært ved at vurdere, hvad det konkret vil betyde for kong Charles og resten af det britiske kongehus, så er han ikke i tvivl om, at det er endnu en møgsag for familien.

Han peger blandt andet på sagen om prins Andrew, der tidligere i år indgik forlig efter beskyldninger om et overgreb i 2001 på en dengang 17-årig pige. Det skete under et besøg hos den skandaleramte rigmand Jeffrey Epstein.

Prins Andrew her under sin mor, dronning Elizabeths, begravelse. (Foto: © HANNAH MCKAY, Ritzau Scanpix)

Sagen førte tidligere i år til, at prins Andrew fik frataget sine militære udmærkelser og ikke længere ville påtage sig kongelige pligter. Endda med den daværende dronnings godkendelse og enighed.

Hvordan kong Charles vil håndtere dokumentarserien, bliver derfor spændende at se, mener Christian Damm Pedersen. For mens den tidligere dronning ofte holdt sådanne diskussioner internt i familien, så mener forskeren, at kong Charles har lagt op til en mere kommunikerende adfærd.

- Hvedebrødsdagene virker i hvert fald til at være forbi for kong Charles, siger Christian Damm Pedersen.

Det britiske kongehus har endnu ikke kommenteret traileren, skriver BBC.

Det er ikke andet end en uge siden, at det britiske kongehus blev ramt af en sag om racisme. Her blev hofdamen Susan Hussey kritiseret for at komme med racistiske kommentarer til en sort aktivist.