Prins Joachim og grevinde Alexandra er 'rasende' på tidligere Herlufsholm-rektor - Nu undskylder han

Den tidligere rektor lægger sig fladt ned og har undskyldt til prins Nikolai.

Prins Nikolai har sammen med sine forældre i dag modtaget en skriftlig undskyldning fra den tidligere rektor på Herlufsholm. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Den tidligere rektor på Herlufsholm Klaus Eusebius Jakobsen "svigtede sin elevs tillid og fortrolighed", da han under et interview med TV 2 ØST fortalte, at prins Nikolai havde fået en advarsel, fordi han ikke overholdt skolens alkoholpolitik.

Sådan lyder det i en fælles skriftlig udtalelse fra grevinde Alexandra og prins Joachim, hvor forældreparret også understreger, at man er "rasende" over Klaus Eusebius Jakobsens kommentarer, der faldt i søndags.

- Som forældre til en tidligere elev på Herlufsholm er vi - for at sige det på godt dansk - rasende over at se vores søn blive udleveret offentligt af hans tidligere rektor, Klaus Eusebius Jakobsen.

- Han har svigtet sin elevs tillid og fortrolighed, og prins Nikolais straf for i sin tid at overtræde skolens alkoholregler skal ikke bruges til at flytte fokus fra de alvorlige hændelser, som for nylig er kommet for dagen, lyder det i udtalelsen til BT og Ekstra Bladet.

Herlufsholm Skole blev stiftet helt tilbage i 1565. Det er dog en ny tradition, at de kongelige går på skolen. En tradition, der ifølge flere eksperter risikerer at blive lagt i graven efter TV 2's afsløringer af vold og overgreb på skolen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Kommentarerne faldt, fordi Klaus Eusebius Jakobsen blev bedt om at forholde sig til påstande om, at Herlufsholm holdt hånden over særligt privilegerede elever.

Her brugte han så eksemplet med prins Nikolai som eksempel på, at det ikke var noget, der foregik i hans tid som rektor.

- Jeg må sige, at jeg var iskold, og der var ikke overhovedet tvivl om, at den dreng skulle have en advarsel. Det fik han – og så blev hans far i øvrigt orienteret om det, siger Klaus Eusebius Jakobsen og bliver derefter spurgt, om det er prins Nikolai, han taler om.

- Ja, det er det, lyder svaret fra den tidligere rektor, der stod i spidsen for Herlufsholm fra 1993 til 2016. Prins Nikolai gik på skolen i perioden 2014 til 2018.

Tidligere rektor: 'Det var en brøler af rang'

I dag gjorde den tidligere rektor det dog klart, at han fortryder den udtalelse voldsomt.

- Jeg har for få øjeblikke siden skrevet en undskyldning til prins Nikolai - og hans forældre - for mit utilgivelige svigt ved at omtale ham i et tv-interview i TV 2 Øst forleden, siger han i et skriftligt svar til DR Nyheder.

- Alle elever skal have privatlivets fred - også prinser.

Klaus Eusebius Jakobsen ønsker ikke at stille op til interview med DR Nyheder, men uddyber i sit skriftlige svar.

- Jeg skulle svare på et spørgsmål om, hvorvidt skolen i min tid gjorde forskel på eleverne, i forhold til hvor de kom fra i samfundet. Da dette ikke under nogen omstændigheder var, og formodentlig stadig ikke er, tilfældet, så faldt historien om Nikolai mig ind - og uden at tænke dybere over det, røg det ud over mine læber.

Intervieweren beder Klaus Eusebius Jakobsen bekræfte, at der er tale om prins Nikolai, hvilket den tidligere rektor gør for rullende kameraer.

- Fra det øjeblik var jeg klar over, at det var en brøler af rang, lyder det fra den tidligere rektor.

Irettesat efter udtalelser

Ifølge Klaus Eusebius Jakobsen har bestyrelsen på Herlufsholm også talt med store ord over for ham, selvom Eusebius ikke længere er ansat på skolen.

- Skolens forstander har efterfølgende givet mig en fortjent irettesættelse, selv om jeg ikke er i et ansættelsesmæssigt forhold til skolen mere, siger han.

Skolens forstander og bestyrelsesformand er Torben Lowzow.

Han har til DR Nyheder ingen kommentarer til, hvorvidt han har irettesat Klaus Eusebius Jakobsen.

Til Ekstra Bladet skriver han dog:

- Jeg kan bekræfte, at både nuværende og tidligere medarbejdere til enhver tid er forpligtet til at opretholde fortrolighed med hensyn til elevforhold – både over for nuværende og tidligere elever.

Kongehusekspert: Sagen bliver blæst ud i offentligheden

Thomas Larsen er politisk redaktør på Radio4, men har skrevet flere bøger om Kongehuset. Han følger derfor den royale disput med stor interesse.

- Det er helt usædvanligt og ekstraordinært, at prins Joachim og grevinde Alexandra går så kraftigt til genmæle, siger han.

- Men der er der også grund til, at de er meget vrede, for det er helt klart, at den tidligere rektor har brudt spillereglerne.

Medierne holder sig nemlig sjældent tilbage, når der serveres royale fortroligheder for åben skræm.

- Konsekvensen er jo, at prins Nikolai bliver udleveret i en sag, der skulle være håndteret på skolen, og som han har fået sin straf for. Den bliver så blæst ud til offentligheden, og der giver det temmelig god mening i min bog, at de som forældre reagerer ret kraftigt på det her, siger Thomas Larsen.

Næste år skal prinsesse Isabella efter planen starte på Herlufsholm som sin storebror. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Får det indflydelse på Kongehusets bånd til Herlufsholm?

Mens det er flere år siden, at prins Nikolai gik på kostskolen, så går Danmarks kommende konge, prins Christian, på skolen nu, mens hans lillesøster prinsesse Isabella efter planen skal starte efter sommer.

Den fremtid har flere ekspert sået tvivl om, efter afsløringerne i TV 2's dokumentar.

- Der er mange ting, der trækker i retning af, at de ikke bør gå der efter alt, hvad der er kommet frem, men det er også en familie. Og det forlyder, at prins Christian er meget glad for at gå der, siger Thomas Larsen.

Skubber denne her sag i retning af, at de royale børn ikke længere skal gå der?

- Det kan kun være gætværk fra min side, men jeg vil ikke tro, at denne her anden sag får indflydelse på beslutningen. For det er en sag, der aldrig skulle have været fremme, og beror på en kæmpe fejl fra den tidligere rektors side.

Hverken Kongehuset eller Kongehuset presseafdeling har ønsket at stille op til interview med DR Nyheder. Man har heller ikke yderligere kommentarer.