'Prinsesse fra Blokken' om Danmarkskanon: Godt at der er fokus på ligestilling

DR har spurgt fem kendte danskere, hvad de synes om den nye Danmarkskanon. Flere af dem har svært ved at se meningen med projektet.

Jeg kan godt lide den med kønsligestilling. For jeg synes, der har været rigtig meget om, at der er mange mænd, der tjener mere end kvinder, siger Isabell Fabricius Andersen fra tv-programmet 'Prinsesser fra Blokken' om den nye Danmarkskanon. (Foto: Marie Ravn Nielsen Web og Mobil)

Abdel Aziz Mahmoud, journalist og forfatter

Journalist og forfatter Abdel Aziz Mahmoud modtog sammen med en række andre kulturpersonligheder en invitation af den tidligere kulturminister Bertel Haarder (V) til et indledende kanonseminar. (Foto: NILS MEILVANG © Nils Meilvang)

Hvad synes du om ideen med en Danmarkskanon?

- Bertel Haarder havde et indledende møde med forskellige kulturpersonligheder for at få gode råd til, hvordan man kunne gribe Danmarkskanonen an. Jeg sagde ja til at medvirke, fordi jeg føler, det er vigtigt at tale om, hvad der er dansk.

Hvilken værdi synes du, er den vigtigste?

- Ord som gæstfrihed og tolerance kunne godt have været med i Danmarkskanonen. Jeg er dog glad for at ’Det danske sprog’ er kommet med.

Er værdierne særligt danske?

- Når vi går ned i de ti udvalgte ord og værdier, så er der ikke nogle af dem, der kun er danske. Men det er kombinationen af dem, der gør det interessant. Processen er vigtigere end resultatet. Den har været med til at skabe en debat om danskhed.

Vincent F. Hendricks, professor i filosofi, Københavns Universitet

Professor og leder af Center for Information og Boblestudier, Vincent F. Hendricks, mener, at det er mere interessant at opstille et kodeks for at være verdensborger end for at være dansker. (Foto: Simon Læssøe © Simon Læssøe/ sils@berlingskemedia.dk)

Hvad synes du om ideen med en Danmarkskanon?

- Verden står i flammer, og vi bekymrer os om, hvad danskhed er. Samfundet er globalt, og det, at ting hele tiden skal være danske, forekommer mig en smule arkaisk. Er det ikke mere interessant at opstille et kodeks for at være verdensborger - et internationalt værdisæt for, hvordan borgere skal leve med hinanden i en globaliseret verden?

- Eftersom verden er blevet global, er det mere interessant at se på, hvad det vil sige at være verdensborger. Danmark går ikke til landegrænserne mere, ligeså lidt som verden stopper ved Danmarks grænser.

Hvilken værdi er efter din mening vigtigst?

- Værdierne i Danmarkskanonen er som sådan udmærkede, de er bare ikke særegent danske. De hygger sig vel også i andre lande. De kalder det bare ikke hygge. Tillid er en meget vigtig værdi – det er sammenhængskraften i samfund, dansk eller ej.

Omar Marzouk, komiker:

Standupkomiker Omar Marzouk synes, værdier som åbenhed og tolerance mangler på listen. (Foto: Sarah Christine Nørgaard © sCANPIX)

Hvad synes du om ideen med en Danmarkskanon?

- Måske giver det mening for etniske danskere. Men jeg tror ikke, at en flygtning vil få noget ud af at få stukket en Danmarkskanon i hånden. Mange af værdierne gør sig jo gældende mange steder i verden. Og den særligt danske måde at føre dem ud i livet på – dem skal man jo opleve for at forstå, hvorfor det er fedt.

- Personligt er jeg gået kold i hele danskhedsdebatten, fordi den er så politisk. Det virker ikke, som om der er et reelt ønske om at gøre noget for integrationen eller få flere mennesker inkluderet. Det er blevet en kampplads.

- De danske værdier forandrer sig løbende. Vi havde ikke de samme idealer om ligestilling mellem kønnene for 30 år siden, som vi har i dag. Derfor giver jeg ikke så meget for den Danmarkskanon – du kan ikke afgrænse dansk kultur på den måde. Sådan fungerer verden jo ikke; alle mennesker bliver præget af, hvad der sker i verden omkring dem. Og det gælder måske særligt Danmark, fordi vi er så lille et land – så har omverdenen enormt meget indflydelse på os.

Hvilken værdi er vigtigst?

- Helt kedeligt: Lighed for loven. Jeg synes, vi er exceptionelle til at holde den fane højt. Og det er en af de ting, jeg holder allermest af ved dansk kultur – der er ikke stor afstand fra bonde til konge. Og man er ikke automatisk mere værd, bare fordi han har en højere social status.

Hvilken værdi mangler på listen?

- Åbenhed og tolerance. Det er værdier, som jeg betragtede som enormt danske, da jeg voksede op. Det er ikke fordi, arabere ikke også prædikede tolerance, men danskere praktiserede det bare i en særlig grad under min opvækst. Sådan har jeg det ikke i de her dage, men sådan havde jeg det for ti-femten år siden. Vi er blevet mere intolerante og bange i takt med, at vi er blevet rigere og samfundet er blevet mere trygt og stabilt.

Isabell Fabricius Andersen, 'Prinsesser fra Blokken'

Isabell Fabricius Andersen, kendt fra tv-programmet ’Prinsesser fra Blokken’, synes værdien ’Kønsligestilling’ er vigtig. (Foto: Marie Ravn Nielsen Web og Mobil)

Hvad synes du om ideen med en Danmarkskanon?

- Jeg synes, det er lidt spøjst. For der er så meget med, at vi skal være lige og alle skal kunne være her, men samtidig er der også meget racisme. Så jeg er i tvivl om, om jeg ville tage det som noget racistisk eller positivt. Det er lidt, som om at vi isolerer os lidt mere - lidt ligesom ’Dansk Folkeparti for danskerne’. At det er en lille smule krænkende overfor dem, der ikke er født i Danmark.

Hvilken værdi er efter din mening vigtigst?

- Jeg kan godt lide den med kønsligestilling. For jeg synes, der har været rigtig meget om, at der er mange mænd, der tjener mere end kvinder. Det er fedt, at der endelig er begyndt at blive åbnet lidt mere op for, at vi alle sammen er lige.

Hvilken værdi mangler på listen?

- Jeg synes, det lyder meget godt. Jeg kan ikke rigtig komme på noget.

Morten Hesseldahl, direktør for Det Kongelige Teater

Direktør for Det Kongelige Teater, Morten Hesseldahl, synes værdien ’Tillid’ er den mest væsentlige. (Foto: Sara Gangsted © Scanpix/Sara Gangsted)

Hvad synes du om ideen med en Danmarkskanon?

- På den ene side bliver man lidt træt, da det er femte gang, man prøver at lave en kanon over kultur. På den anden side er Danmarkskanonen et interessant eksperiment, der er med til at se på, hvad vi er for en nation. Det er vigtigt at se, det er kulturen der skaber værdierne og fundamentet for det samfund, vi har i dag. Vi skal være ambitiøse på kulturen som førhen. De danske partier forholder sig meget magert til kultur.

Hvilken værdi er efter din mening vigtigst?

- Alle 10 værdier hænger meget sammen. Men jeg tænker ’Tillid’ er den væsentligste for at opbygge vores skandinaviske velfærdssamfund. Tillidskulturen, der er mellem borgere og stat, er helt unikt for Skandinavien og en forudsætning for, at vi kan have et velfærdssamfund. Det er måske også denne tillidskultur, der er under størst opbrud i disse år, hvor tilliden mellem stat og borger udfordres.

Facebook
Twitter