Prismodtager død lige før uddeling i Koncerthuset

Jazzlegenden Ray Pitts, der har været bosat i Danmark siden 1962, døde fredag morgen - samme dag som han stod til at blive hyldet i Koncerthuset.

Fredag aften skulle Ray Pitts have modtaget den prestigefyldte jazzpris Leo Mathisen Prisen. Men fredag morgen døde han, 80 år gammel.

Fredag aften skulle jazzmusikeren Ray Pitts have trådt op på scenen og modtaget den prestigefyldte jazzpris Leo Mathisen Prisen i Koncerthuset i DR Byen.

Men den 80-årige amerikanske saxofonist og komponist, som har boet i Danmark siden 1962, kommer ikke til at opleve ceremonien, der bliver holdt i hans ære.

Ray Pitts sov nemlig stille ind tidligt fredag morgen, oplyser chef for DR Big Bandet, Mogens Bähncke, i en pressemeddelelse.

Prisfest gennemføres

- Rays enke ringede mig her til morgen med den triste meddelelse og betonede, at i Rays ånd skal aftenens planlagte koncert med DR Big Bandet i DR Byen gennemføres. Det gør vi som et smukt minde om en stor kollega og en god ven, siger Bähncke.

Leo Mathisen Prisen, som DR Big Bandet og Leo Mathisen-foreningen "How How" med formand Bent Fabricius-Bjerre står bag, bliver uddelt for fjerde gang i år.

Traditionelt set går prisen til en nulevende dansk jazzmusiker, der både rummer elementer af guldalderjazzen, som Leo Mathisen stod for, men også har en fremadpegende kunstnerisk jazzåre, der tegner den nutidige jazz.

Aktiv til det sidste

Ray Pitts stod så sent som i marts i spidsen for DR Big Bandet med koncerten "Mere Ray Pitts - Cosmic Grooves" i Koncerthuset, hvor han skulle have været hædret fredag aften, og det er langt fra første gang, han har sat sit præg på den danske jazzscene.

Da han kom til Danmark for 50 år siden, startede han som saxofonist, men blev senere både arrangør og komponist, producer og til sidst leder af Radiojazzgruppen.

Sideløbende med indsatsen i DR-orkestret spillede Ray Pitts også med George Russels Orkester og gruppen Underground Railroad. Han har desuden skrevet en række artikler for magasinet Jazz Special, ligesom han har undervist i musik.

Prisen bliver overrakt ved en koncert med DR Big Bandet og Hanne Boel som solist og Master Fatman som konferencier. I første del af koncerten spiller DR Big Bandet Ray Pitts' musik.

De tre tidligere år er Leo Mathisen Prisen gået til Niels Jørgen Steen, Kresten Osgood og Ib Glindemann.

/Ritzau/

Facebook
Twitter