Prisvinder er Kinas Franz Kafka

Mo Yan forlod skolen for at arbejde på en oliefabrik og endte som en af Kinas mest berømte forfattere.

Mo Yan forlod skolen for at arbejde på en oliefabrik og endte som en af Kinas mest berømte forfattere.

Tildelingen af Nobels litteraturpris 2012 til den kinesiske forfatter Mo Yan kommer uden tvivl bag på de fleste.

Den kinesiske forfatter var heller nævnt som favorit på den liste af navne, som det engelske bettingfirma Ladbrokes tradiotionen tro havde udsendt til prisuddelingen.

Alligevel kommer vinderen ikke helt bag på, Klaus Rothstein, der er vært på Skønlitteratur på P1.

På højde med Faulkner og Márques

- Det var et navn, der havde cirkuleret på rygtebørsen et stykke tid. Så jeg er ikke fuldstændig overrasket. Personligt havde jeg dog håbet, at prisen var gået til en af de lidt større navne, siger Klaus Rothstein til DR Kultur.

Valget af Mo Yan skyldes forfatterens evne til at blande fantasi og virkelighed som skaber en verden, som i kompleksitet minder om det, der findes hos forfattere som William Faulkner og Gabriel Garcia Márques, lyder det fra begrunder det svenske Nobel-akademi.

Arbejder, soldat og forfatter

Mo Yan er født i 1955 og anses for at være en af Kinas mest berømte forfattere, og han tager ofte udgangspunkt i ældre kinesisk litteratur og folkelige beretninger.

Han bliver også omtalt som Kinas svar på Franz Kafka eller Joseph Heller.

Han er født i det nordøstlige Kina i provinsen Shandong. Han forlod skolen under kulturrevolutionen for at arbejde på en oliefabrik.

Mo Yan betyder "tal ikke" på kinesisk og er et kunstnernavn. Hans rigtige navn er Guan Moye.

Den kinesiske forfatter indledte sit forfatterskab med en novelle i 1981, mens han var soldat i Folkets Befrielseshær. Han fik sit gennembrud med romanen Toumiing de Hong Luobo i 1986.

Sytemkritiker og systemets mand

Flere af hans tidligere romaner betragtes som undergravende på grund af deres skarpe kritik af datidens kinesiske samfund.

Mo Yan har blandt andet kritiseret landbrugsreformer i 1950'ernes Kina og tåbeligheder, der fandt sted under Kulturrevolutionen i 1970'erne.

Trods sin kritik har han været i stand til at undgå problemer med den nuværende kinesiske ledelse. Det skyldes sandsynligvis hans position som viceformand for det regeringsgodkendte kinesiske forfatterforbund.

Han har desuden åbent støttet Kinas officielle kulturpolitik, hvilket har ført til kritik fra kinesiske kolleger.