Producer om dansk Oscar-nominering: 'Et kæmpe chok. Vi fløj op alle sammen'

- Det er en fuldstændig vild følelse, siger Sigrid Dyekjær, som har produceret den dansk-syriske film 'The Cave'.

Den dansk-syriske dokumentar 'The Cave' kan vinde prisen som 'Bedste dokumentar', når de gyldne statuetter skal uddeles natten til den 10. februar. (© Camerafilm)

Det er ikke hvert år, at en dansk film er med i det afsluttende kapløb om den absolut mest prestigefyldte filmpris - en Oscar.

Derfor vakte det ikke overraskende stor glæde, da det danske filmhold bag den dansk-syriske dokumentarfilm 'The Cave' fik at vide, at filmen er blandt de fem nominerede til prisen.

- Det var et kæmpe chok. Vi fløj op alle sammen, og vi var så lykkelige, siger filmens producer, Sigrid Dyekjær.

Filmen handler om en kvindelig læge, der leder et underjordisk hospital i den syriske provins Al-Ghouta. I december kom den på den såkaldte Oscar-shortlist, som i alt indeholder 15 film.

Nominerede til bedste dokumentar

  • 'American Factory'

  • 'The Cave'

  • 'The Edge of Democracy'

  • 'For Sama'

  • 'Honeyland'

I dag blev den liste så skåret ned til fem, hvilket bestemt ikke var noget, som Sigrid Dyekjær havde taget som en selvfølge.

- Jeg har nærmest ikke kunnet sove i nat. I morges tænkte jeg, at den ikke var hjemme, fordi det har været så hårdt et Oscar-år.

Filmens producer, Sigrid Dyekjær, fortæller, at der var enormt hårdt felt i år.

Ikke kun stort for Danmark

Sigrid Dyekjær sender store roser til filmens instruktør, Feras Fayyad, der i 2018 også blev Oscar-nomineret for den beslægtede 'De sidste mænd i Aleppo'.

Produceren mener, at filmen ikke kun skal ses som en succes for et dansk filmhold og for Danmark.

- Det er også stort for Syrien, hvor der er en kæmpe krig. Det er vigtigt, at vi bliver ved med at sætte fokus på den, fordi folk har glemt den, siger hun.

At filmen har stor kvalitet, er DR's filmanmelder, Per Juul Carlsen, enig i. Han kvitterede med fem stjerner i sin anmeldelse fra i torsdags.

- Fem stjerner! Rørende dansk Oscar-kandidat viser håbet i et blodigt kaos, lød anmeldelsens overskrift.

Oscar-uddelingen finder sted natten til mandag den 10. februar.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter