Producere angriber Zentropa for at gøre grin med sexchikane: Vi kan ikke acceptere, hvad vi hørte

En række udenlandske filmfolk tager skarp afstand fra filmselskabet efter en middag i oktober, skriver Politiken.

Producer hos Zentropa Louise Vesth, der også er medlem af selskabets ledelse, bekræfter over for Politiken, at der under den pågældende middag blev lavet sjov i forbindelse med MeToo. (Foto: Philip Schulte © Getty Images)

Ti udenlandske producere, som var til branchemiddag på Zentropa i slutningen af oktober, offentliggør tirsdag i Politiken en fælles erklæring, hvori de tager skarp afstand fra filmselskabet og dets ledelse.

Under branchemiddagen blev debatten om sexchikane i filmbranchen mødt med latterliggørelse.

Det fortæller de ti internationale producere i erklæringen, hvori de på det skarpeste tager afstand fra det danske filmselskabs ledelse og dens adfærd under middagen.

- Vi kan ikke acceptere, hvad vi så og hørte den aften, lyder det.

En middagsgæst og medunderskriver af erklæringen er den sydafrikanske producer Cait Pansegrouw, der er i Los Angeles for at promovere sin film 'Inexba', Sydafrikas bud på en oscarnominering i kategorien for ikke-engelsksprogede film.

- Det var den tydeligste opvisning af skadelig maskulinitet, jeg har oplevet. Og jeg kommer fra Sydafrika, som er et ekstremt patriarkalsk land, siger hun til Politiken.

Den sydafrikanske producer Cait Pansegrouw (i midten) er blandt de ti udenlandske producere, der nu kritiserer Zentropa. Her står hun sammen med John Trengrove og Elias Ribeiro, der ikke har noget med sagen at gøre. (Foto: TIBRINA HOBSON © Getty Images)

Lavede sjov med MeToo

Producer Louise Vesth, der også er medlem af Zentropas ledelse og deltager ved middagen, ønsker ikke at blive interviewet over telefonen, men har besvaret spørgsmål om branchemiddagen via mail.

Hun bekræfter, at der blev lavet sjov i forbindelse med MeToo og anklager om sexchikane mod Zentropa fra sangerinden Björk, men hun forklarer, at humoren var rettet mod Zentropa selv.

- Jeg lavede sjov med os selv i forhold til sexchikane, da MeToo, Weinstein, Björk var på alles læber. Sagen med Björk kender jeg ikke noget til, så den har jeg helt sikkert ikke henvist til. Jeg lavede en joke om, at man kunne spørge vores elever, om de havde været udsat for sexchikane, og det var et forsøg fra min side på ikke at fortie den aktuelle debat. Jeg lavede også nogle jokes, som gik ud over Peter Aalbæk, skriver hun til Politiken.

/DR Kultur

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk