Professor: Bob Dylan er min nobelfavorit

Danske eksperter ser både japansk romanforfatter og Bob Dylan som favoritter til nobelprisen i litteratur.

- Det er ikke dårligt, at han både løfter traditionen og fornyer den, mener litteraturprofessor, der hepper på musikeren og multikunstneren Bob Dylan.

En amerikansk sanger og sangskriver - eller amerikanske og japanske romanforfattere.

Buddene er mange, når det gælder topkandidaterne til nobelprisen i litteratur, der torsdag uddeles for 105. gang siden 1901.

Litteraturprofessor ved Syddansk Universitet Anne-Marie Mai hører til den kreds af forfattere og forskere, som det svenske akademi inviterer til at stille forslag til prisen. Og hun er ikke i tvivl om sin favorit, som hun indstiller for fjerde år i træk.

- Bob Dylan er en rigtig god digter. Man burde se kvaliteterne: Det er en fornyelse af digtningen samtidig med, at han vender tilbage til dens rødder i den sungne lyrik. Det er ikke dårligt, at han både løfter traditionen og fornyer den, forklarer hun.

Tipper på japansk forfatter

Ud over den amerikanske sanger og sangskriver peger hun også på den amerikanske romanforfatter Thomas Pynchon og den japanske bestseller-forfatter Haruki Murakami som mulige - og spændende - bud til prisen.

Også både Ladbrokes og Unibet tipper på japaneren som årets litteraturprismodtager.

Romanforfattere er gode bud

Og efter sidste års pris til en lyriker er romanforfatterne da også et populært bud hos flere. Forlægger hos Verve, Maria Krabbe Hammershøy, peger på amerikaneren Joyce Carol Oates som sit bud.

- Hun skriver om almindelige mennesker fra middelklassen, som kæmper med fattigdom, social arv, vold, dårlig skolegang og følgevirkninger fra økonomisk og social krise - og så har hun haft en enorm indflydelse på yngre amerikansk litteratur, siger hun.

Maria Krabbe Hammershøy understreger dog, at det ikke er til at gætte sig til, hvem der vinder.

"Man er bange for nye medier"

Anne-Marie Mai er enig, men håber, at akademiet vil se lidt bredere efter vinderen:

- Hvis man vil blive ved at finde den bedste litterære kvalitet, skal man se bredere ud i genrer, medier og litteraturens nye og gamle genrer. Dér mangler de et blik, siger hun:

- Man skal følge den litterære kvalitet, hvor end den dukker op - hvad enten det er i rockmusikken eller børnebøger. At man ikke er bange for nye genrer og medier. Det er vigtigt.

Det svenske akademi offentliggør vinderen i Stockholm torsdag klokken 13.00.

Prisen består af en medalje, et personligt diplom, et tilbud om svensk statsborgerskab og en pengesum på 10 millioner svenske kroner.

/Ritzau/

Facebook
Twitter