Professor var nær ven med Lise Nørgaard: 'Hun var så meget festabe, at jeg ikke kunne følge med'

Vincent F. Hendricks og Lise Nørgaard havde et tæt venskab. I dag siger han farvel til sin veninde, når hun bisættes.

Her ses Vincent F. Hendricks (i midten) med Lise Nørgaard under en af middagene med 'Spise med Lise'-klubben, der blandt andet også talte den tidligere politiker og minister, Mogens Lykketoft. (© PRIVATFOTO)

I eftermiddag bisættes den kendte journalist, forfatter og 'Matador'-mor Lise Nørgaard fra Sankt Pauls Kirke i det indre København – og alle interesserede er velkomne i det omfang, der er plads.

Hvis du vil med, skal du dog tage tidligt afsted, for der bliver med sikkerhed rift om pladserne i kirken.

105-årige Lise Nørgaard holdt sig nemlig socialt frisk hele livet og efterlader sig både familie, en stor flok venner og et væld af professionelle forbindelser.

En af vennerne, der sidder med i kirken, er Lise Nørgaards gode ven Vincent F. Hendricks, der er professor i formel filosofi ved Københavns Universitet.

Han mødte Lise Nørgaard første gang til et arrangement i 2007, hvor han satte sig ved siden af hende. De to faldt i snak og blev med ét venner. Det var faktisk nærmest som om, at de ofte forstod hinanden, selv uden at sige noget, fortæller han.

- Som Bente, Lises datter, sagde forleden, var Lise og jeg på samme bølgelængde. Der var mange ting, vi ikke behøvede at sige til hinanden, men som vi bare forstod, siger Vincent F. Hendricks og tilføjer:

- På nogle punkter mindede vi lidt om hinanden, selvom man dårligt nok kan finde to, der er mere forskellige i fysisk fremtoning, hvilket vi også har grint meget af.

Lise Nørgaard skal bisættes fra Sankt Pauls Kirke i det indre København klokken 14. Det er hendes nære veninde, sognepræst Kathrine Lilleør, der forestår bisættelsen. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Venskabet var så dybt, at når der efter bisættelsen er gravøl – dog kun for de nærmeste – skal professoren holde en tale for Lise Nørgaards familie og mange venner.

- Udover at Lise var et kulturikon, dannelsesdronning og alt det, hun har været for offentligheden, så var det ikke det, jeg mistede i første omgang – jeg mistede en god ven. Så det er det, der er udgangspunktet for denne tale, siger han.

Halvt så gammel, men dobbelt så intenst et venskab

Det var noget af en aldersforskel, der var på 52-årige Vincent F. Hendricks og hans gamle veninde, der nu er væk.

- Lise og jeg plejede at sige til hinanden, at fordi jeg er cirka halvdelen af Lises alder, så var vores venskab dobbelt så intenst, siger han og griner.

Tiden sammen brugte de for eksempel på dybe samtaler om blandt andet samfundet og litteratur, og Vincent F. Hendricks blev da også en del af flokken, der kaldte sig "Spise med Lise"-klubben og tog med Lise Nørgaard ud at spise.

Især var fjordrejer og hvidvin et hit hos den gamle journalist og forfatter.

Faktisk var hun lidt af en festabe. Det var i hvert fald et ord, hun brugte om sig selv, fortæller Vincent F. Hendricks.

- Nogle gange har jeg måtte sande, at Lise var så meget festabe, at jeg ikke kunne følge med. Vi var engang ude på Skodsborg Hotel for at spise fjordrejer, men så endte det med, at vi sad og drak gintonic. Før jeg så mig om, kunne jeg jo ikke køre hjem, så Lise måtte tage en taxa.

Vincent F. Hendricks og Lise Nørgaard nåede at have mange gode stunder sammen. (© PRIVATFOTO)

Til professorens 50-års fødselsdag dukkede Lise Nørgaard i øvrigt op klokken 19.30 og gik først klokken halv to om natten efter at have "holdt hof ude foran", hvor hun talte med høj som lav.

Hun kerede sig i det hele taget meget om andre mennesker, fortæller hendes ven – og efter en samtale med hende, gik man altid beriget derfra.

- Der var noget superuprætentiøst over Lise, samtidig med at hun var Danmarks kulturdronning. Den kombination var meget efterstræbelsesværdig og enorm frigørende at være sammen med.

'Åh, dumme dreng!'

Lise Nørgaard kunne dog også være spydig som ven, og det er faktisk også en af de mange ting, som Vincent F. Hendricks kommer til at savne ved hende.

- Jeg kunne finde på at komme ind og råbe "hey baby!", og så ville hun se på mig og sige: "Åh, dumme dreng, vi skal nok have sat noget skik på dig". Så hun var både varm, men man kunne også slå sig på hende som ven – der var bare altid en grund til, at man slog sig, fortæller Vincent F. Hendricks.

Den sidste tid blev Lise Nørgaard mindre mobil, mens synet blev dårligere. Derfor foregik besøgene på plejehjemmet i Humlebæk i Nordsjælland, hvor Vincent F. Hendricks kom og læste bøger op for sin veninde.

- Så diskuterede vi dem, samtidig med at vi spiste ostepops, som Lise altid insisterede på, siger han.

Selvom kroppen svigtede, fejlede spydighederne til gengæld ikke noget.

Under en oplæsning gjorde Vincent F. Hendricks hende opmærksom på, at det var lidt svært at læse og spise ostepops samtidig, hvortil Lise Nørgaard tørt svarede: "Jamen, så læs op!".

- Jeg følte mig fuldstændig hensat til en scene i 'Matador', hvor Hans Christian Varnæs skal i boksen for at finde et notat til Tante Møhge. Han siger, nej, hvor er det en overraskelse at se hende, hvortil hun svarer: "Hans Christian, sæt dig!".

'Matador' har altid fyldt meget, når snakken faldt på Lise Nørgaard, der selv kom fra et Varnæs-lignende hjem i Roskilde. Her ses blomster ved Lise Nørgaard-statuen i hendes fødeby, hvor hun i øvrigt også skal begraves på Sankt Ibs Kirkegaard, hvor hendes forældre og søn også ligger begravet. (Foto: © Claus bech, Ritzau Scanpix)

Den måde at blive irettesat på af Lise Nørgaard kommer han ærligt talt til at savne. I det hele taget vil han savne at tale med hende, spørge hende til råds og have en hverdag med hende.

- Hun var enormt trofast som ven. Man kunne altid regne med hende. Hun tog altid lige temperaturen på en, når man mødtes og sagde: "Hvordan har du det egentlig?" Så man følte sig altid meget velkommen – ikke kun i gemakkerne, men også i hendes sind.

Bisættelsen foregår klokken 14, men allerede fra klokken 12.15 sender DR1 live fra studiet, hvor Stephanie Surrugue taler med gæster.