Professor vil gøre op med stereotyper: 'Min kone kan godt synes, det er lidt ekstremt'

Historiker og juraprofessor Ditlev Tamm vil have os til at indse, at der ikke er noget "os og dem", når det kommer til mode.

(Foto: Sofie Barfoed © DR)

Hvor ofte sker det, at du vælger den samme gamle t-shirt og de samme slidte jeans, når du skal have tøj på om morgenen? Måske lidt oftere, end du vil indrømme.

Hvor ofte sker det så, at du rent faktisk vælger noget spraglet og farverigt? Og kunne du nogensinde finde på at gå ind i afdelingen tiltænkt det andet køn, når du shopper tøj – bare lige for at se, om der var noget dér, du havde lyst til at prøve?

For historiker og juraprofessor Ditlev Tamm har stormagasinernes opdeling i "herre"- og "dame"-afdelinger været fortid i godt og vel 20 år. Han går nemlig klædt i lige præcis dét, han har lyst til – også hvis det er en kjole eller et par højhælede sko.

- Det er ikke ligefrem slået bredt igennem endnu – og slet ikke i et land som Danmark, hvor de fleste mænd stadig går meget kedeligt klædt. Men butiksbilledet er blevet meget mere livligt, og man kan meget mere i dag, end man kunne førhen, siger han til dr.dk og uddyber:

- Jeg går nok lige til en streg, der ligger lidt længere fremme, end den gør for andre. Det tænker jeg dog ikke over mere.

'Tøj er jo ikke bare noget pjat'

Selvom juraprofessoren for længst er holdt op med at tænke over, hvorvidt hans egen påklædning i nogens øjne er opsigtsvækkende, er han til gengæld levende interesseret i den crossdresser-kultur, han er en del af.

Den er også omdrejningspunktet for serien 'Ditlev Tamm – professor på høje hæle', hvor han blandt andet besøger Copenhagen Fashion Week og Copenhagen Pride og tager til Napoli og Paris for at blive klogere på crossdresser-kulturen.

Ditlev Tamm vil nemlig gerne vise os, at der ikke behøver være noget "os og dem", når det kommer til mode. Faktisk bliver livet rigere, hvis vi ikke lader os begrænse af fastlåste opfattelser af, hvad mænd og kvinder bør gå klædt i, mener han.

Det er også tydeligt, da vi møder ham i hans herskabelige lejlighed i det indre København, hvor han er iført en sort skjorte og et par matchende bukser, hvori der er broderet et diskret og dog opsigtsvækkende guldmønster – et afdæmpet sæt, der skal passe til den festforelæsning, han senere skal holde på Københavns Universitet, forklarer han.

- Min kone kan godt synes, det er lidt ekstremt i forhold til min stilling. Hun kan godt lide at gå med ordentlige ting og er meget sikker i sin stil. Hun mener, man skal se standsmæssig ud, som hun kalder det. Men det indebærer nok lidt mere diskretion, end jeg har, siger han med et smil og uddyber:

- Men tøj er jo ikke bare noget pjat med at gå rundt og pynte sig. Det er også noget med at vise, at man stadigvæk er her.

- Jeg har valgt sættet på grund af den flotte farve. Jeg kan godt lide at gå med sort og en kontrastfarve. Støvlerne er nærmest verdens dyreste sneakers, nemlig Diors, som jeg synes, jeg skulle have – selv om de er vildt overpriced, fortæller Ditlev Tamm om sit magentafarvede jakkesæt. (Foto: Sofie Barfoed © DR)

Det er Ditlev Tamm i dén grad stadigvæk.

Udover at medvirke i tv og være en flittig gæst i medierne bliver den 76-årige juraprofessor – der blev noget nær en akademisk rockstjerne for afhandlingen 'Retsopgøret efter besættelsen' i 1984, der siden er blevet et standardværk inden for den akademiske litteratur – nemlig stadig bemærket, når han bevæger sig rundt i gadebilledet.

- Der er unge piger, der stopper mig for at sige, at jeg ser godt ud. Jeg oplevede for nylig to piger på Købmagergade (i København), der endnu ikke var fyldt 18 år, som stoppede mig og spurgte, om de måtte sige noget til mig. "Jeg vil bare sige, at du ser så cool ud med det tøj på," lød det så fra den ene. Det var så sødt.

Gamle konventioner er ved at forsvinde

Ditlev Tamm begyndte selv at gå anderledes klædt omkring årtusindskiftet, og det er, som om tiden siden er begyndt at følge med den farverige professor, mener han.

- Det er blevet mere anerkendt og en trend – i hvert fald for nogle mænd – at forsøge at gå mere modigt klædt. Man kan diskutere, om det er sket, fordi der er nogle mænd, der gerne vil gå med noget tøj, der er mere livligt, eller om det er modefirmaerne, der har skubbet på. De gør jo kun ting, hvis de fornemmer, det er noget, de kan have succes med.

- Men unge mænd i dag føler sig heldigvis ikke så bundet af de gamle konventioner om, at mænd skal se lidt kedeligere ud for at virke seriøse.

Det med at "virke seriøs" igennem sin påklædning hænger i øvrigt historisk set tæt sammen med ligestillingsspørgsmålet, mener han.

- Til gengæld for at have en god stilling som mand gav man afkald på at gå med spændende tøj, og så kunne kvinderne få lov til at more sig med dét, mens mændene tog indflydelsen.

- På den måde er tøjet en del af et opgør. Hvis vi begynder at gå mere klædt i al slags tøj, så tager vi i hvert fald et opgør med de visuelle koder for, hvem der opfattes som seriøs, og hvem der ikke gør.

- Nogle gange, når jeg går ind i en butik og kigger, må jeg åbenbart se ud på en sådan måde, at ekspedienterne tænker, at de nu kan de endelig få solgt nogle af deres mere specielle ting, fortæller Ditlev Tamm om dette sæt. Jakken med nitter er købt i Rom og har været i Ditlev Tamms besiddelse i mange år. (Foto: Sofie Barfoed © DR)

Ditlev Tamm understreger dog, at tøjet altid bør passe til lejligheden.

- Jeg synes ikke, en statsminister skal være kendt for sin påklædning, men for at være dygtig til at lede sin regering og et land. Det kan man selvfølgelig sagtens være, selvom man går i dyrt eller fint tøj, men man skal passe på, at opmærksomheden ikke fæstner sig om noget andet end det, der er det vigtige.

- Sådan har jeg det også selv. Når jeg skal holde en seriøs forelæsning, tager jeg ikke en lyserød jakke på. Det handler om respekt for rummet og publikum.

Når Ditlev Tamm er ude med sin kone, afpasser ægtefællerne sig derfor også efter hinanden.

- Vi lægger meget vægt på ikke at gentage mønstret med, at manden går i t-shirt og hullede bukser, mens konen har købt noget rigtig pænt tøj – hvor man så kan se, at manden er fuldstændig ligeglad med, hvordan konen ser ud. Vi vil gerne være på samme stilleje, når vi går ud.

Dette sæt er et silkesæt fra det italienske mærke Moschino, forklarer Ditlev Tamm: - Det er rent leopard hele vejen igennem parret med en sort bluse med pailletter. Damen, der solgte det, gik ret langt ned i pris. Jeg er ikke sådan én, der går ind og køber stangtøj fra de store mærker til den pris, de oprindeligt har haft – så kunne jeg få nok at gøre. Ofte køber jeg det, når det er på tilbud eller i et outlet, hvor man kan få en mere fornuftig snak om, hvad det skal koste. (Foto: Sofie Barfoed © DR)

Mennesker kan se ud på mange måder

Man mærker, at ordentligheden er et gennemgående tema for Ditlev Tamm, ligesom ønsket om at oplyse og gøre os klogere. Det er også derfor, han har sagt ja til at medvirke i denne artikel – og talrige andre – selvom han egentlig ikke bryder sig synderligt om opmærksomheden.

Han vil nemlig vise, at det danske samfund "er meget rigere, end vi tror".

- Jeg bliver tit mødt med det her: "Er det ikke for meget med alt det her LGBT+?". Og så svarer jeg, at jeg nogle gange går ind et sted, hvor jeg føler mig meget dårligt tilpas: nemlig et byggemarked. Dér er der virkelig mange former for søm og skruer. Og hvis jeg ikke beder om den rigtige, så får jeg den ikke, siger han og fortsætter:

- Men hvis helt almindelige mennesker godt kan finde ud af at bede om den rigtige søm og skrue, så må de også kunne finde ud af noget så vigtigt, som at mennesker også har forskellige størrelser og passer ind forskellige steder.

Det bringer os tilbage til det med "dem og os", som juraprofessoren på de høje hæle så gerne vil gøre op med.

- Jeg føler, jeg er lykkedes med programmerne, hvis man sidder tilbage med en fornemmelse af, at der ikke er noget dem og os, men at mennesker kan se ud på mange forskellige måder, og at der er mange måder at udtrykke ens personlighed på.

- Det er en Monies-kæde, jeg har rundt om halsen. Jeg er meget glad for deres smykker. Kunstnerisk er de meget originale og smukke og udsender et meget stærkt budskab om godt håndværk og personlighed, slutter Ditlev Tamm. (Foto: Sofie Barfoed © DR)