Propagandaminister åbner kinesisk kulturcenter i København

Han er Kinas øverst ansvarlige for propaganda og ideologi, og er tilhænger af censur. I dag står han side om side med den danske kulturminister for at åbne et nyt stort kinesisk kulturhovedsæde i København.

Det Kongelige Musikkonservatoriums over 100 år gamle bygninger på H.C. Andersens Boulevard i København danner rammen, når dørene onsdag åbnes til et nyt kinesisk kulturcenter i hovedstaden. (Foto: dkessaris- stock.xchng)

Det Kongelige Musikkonservatoriums over 100 år gamle bygninger på H.C. Andersens Boulevard i København danner rammen, når dørene onsdag åbnes til et nyt kinesisk kulturcenter i hovedstaden.

Kulturcentret i det 2500 kvadratmeter store kompleks skal gøre danskerne klogere på Kina. Det vil blandt andet huse udstillinger, koncerter, filmfestivaler, teater og litteraturarrangementer, ligesom der vil være kurser i kinesisk og kalligrafi.

Censurtilhænger åbner centret

Til formålet har kineserne sendt Liu Yunshan, en af de øverste ledere fra Kommunistpartiet, til Danmark. Han er ansvarlig for propaganda og ideologi og betegnes i internationale medier som tilhænger af censur.

Mette Thunø, der er ekspert i kinesisk kultur og dekan ved Aarhus Universitet, kalder dog projektet for vigtigt, fordi hun mener, at danskerne ikke oplever nok udveksling med fremmede kulturer.

- Vi har oplevet, at dansk kultur er kommet i fokus i Kina, men vi mangler, at kineserne kommer her og fortæller om deres egen opfattelse af deres kultur, så det er utrolig positivt, at Kina nu også har ressourcerne til at gøre denne type af kulturel investering i Danmark.

Skal bryde den stereotype opfattelse

- Der hersker stadig en del stereotype og eksotiske opfattelser af, hvad kinesisk sprog, kultur og befolkning er for noget, så det er sundt for os at få udfordret disse forestillinger, siger hun.

Michael Metz Mørch, der er generalsekretær i Det Danske Kulturinstitut, taler også for, at kulturudvekslingen går begge veje.

- Det her er et resultat af et samarbejde, som har været under udvikling i mange år, og vi har både fra dansk og kinesisk side arbejdet for at finde en række af spændende ting, hvor der kunne blive tale om gensidig inspiration, siger han.

Det nye center bliver Kinas kulturhovedsæde for hele Skandinavien, og ved åbningen deltager kulturminister Marianne Jelved (R).

/ritzau/

Facebook
Twitter