Provokunstner vil gøre det sejt at være klog med kæmpe bronzestatue af forsker

Med en tre meter høj skulptur vil Kristian von Hornsleth gøre forskere til idoler.

Forudsat det lykkes at indsamle de fornødne godt to millioner kroner, vil der næste år stå en kæmpeskulptur i bronze, som forestiller professor Eske Willerslev, ved indgangen til Rungsted Gymnasium og Vallerødskolen i Hørsholm.

Formålet er at gøre det mere cool blandt børn og unge at interessere sig for videnskab.

Manden bag projektet er provokunstneren Kristian von Hornsleth, som tidligere blandt andet har fået landsbybeboere i Uganda til tage hans efternavn mod at blive forsynet med grise og geder. Og har lavet et aktieselskab, der udelukkende investerede i våben og klyngebomber, for derefter at sælge aktierne som billedkunst.

Kristian Von Hornsleth vakte opstandelse både i Danmark og i Uganda, da han fik indbyggerne i en lille ugandisk landsby til at skifte navn til Hornsleth. (Foto: © ERik Refner, Scanpix)

Projekter, som ifølge hans udsagn har skullet udstille vores absurde omgang med afrikanere og våben. Men projektet med Willerslev-skulpturen, som har fået navnet 'Forskeren' har et anderledes missionerende sigte.

Gøre op med begejstring for youtubere

Nu vil von Hornsleth gøre op med ungdommens begejstring for bloggere, reality-TV og youtubere. I stedet skal mødet med statuen af Eske Willerslev give dem interesse for forskning og videnskab.

- Der er ikke noget galt med kattevideoer og Justin Bieber og alt det bras, som mine børn selv ser – og jeg også selv ser nogle gange. Men der er også en verden udenfor, der er fyldt med interessante ting, astronomi, fysik… al den forskning, der overhovedet gør, at vi kan være her i et studie, alt det glemmer vi i denne her fuldstændige bedøvelse af kedelig sukkerholdig bedøvelse, forklarede von Hornsleth i Aftenshowet på DR1.

- Der mangler et projekt, der ikke nedgør de der Youtube-værdier, men som viser, at der også en anden rejse ud i den store uvidenhed - at være med til forske og skabe nogle ting, der kan gavne hele verden, uddybede kunstneren i Deadline, hvor han var i studiet sammen med objektet for skulpturen, professor og DNA-forsker Eske Willerslev.

Vil give ungdommen en rollemodel

Willerslev har sagt ja til projektet, fordi han vil være med til at give ungdommen et forbillede, som kan gøre dem interesserede i forskning.

- Mit udgangspunkt er jo, at jeg er vild med forskning. Jeg elsker det og vil gerne fortælle, at det er vigtigt. Og alt, som er med i den fortælling, er et godt projekt, som jeg støtter op om.

Sådan kommer det til at se ud, når Forskeren er på plads ved indgangen til Rungsted Gymnasium. (Foto: © Hornsleth)

- For mig er det ikke et spørgsmål om mig. Statuen hedder Forskeren, og det handler om, at man skal sætte fokus på dem, der ved noget i denne her fake news-verden.

- Man kunne lave rollemodeller ud af dem, som ved noget, og som gør at vi har en bil, og at vi kan gøre alle de ting i samfundet, som man ikke tænker over normalt. Jeg synes, at det fede er, at det er forskeren, der bliver sat fokus på. Så er jeg blevet udvalgt, og det er jeg selvfølgelig meget beæret over, men i virkeligheden handler det ikke om mig, det handler om symbolet på forskeren.

Eske Willerslev er internationalt anerkendt for sin forskning. (Foto: © Thomas lekfeldt, Scanpix)

For den unge Willerslev havde rollemodellerne nemlig stor betydning for, at han blev forsker.

- Jeg ville være ligesom Knud Rasmussen og Helge Ingstad. Når man kommer længere ind, så finder man ud af, at det de lavede, og det man selv laver som forsker er meget mere interessant end personen. Men fordi det er den her ret komplicerede ting, må man have en lettere vej til at få det aktiveret. Og det her projekt er i hvert fald et bud på det.

Selvom statistikkerne viser, at stadig flere unge vælger at få langvarige uddannelser, og flere vælger at forske, er der ifølge Willerslev ikke mindre grund til at sætte fokus på forskning.

- Fordi det er en trend i, at der er nogle, som gør noget af det, vi gerne vil have, betyder det ikke, at man bare skal sidde på sin flade røv og så sige 'nu kører det nok af sig selv'. Denne her interesse skal holdes oppe og dyrkes. Ligegyldigt hvor meget jeg sidder her i Deadline, kommer jeg jo aldrig på niveau med ham Seebach eller andre af dem, som repræsenterer noget andet.

Solgte tyve eksemplarer

Kristian von Hornsleth ser ikke 'Forskeren' som et forsøg på at få flere til at uddanne sig, men snarere at få os til bredt at anerkende forskningens altafgørende betydning.

- Det har ikke noget med uddannelse at gøre. Det handler om tankegangen, hvem ’breaker the pattern’. Vi skal bryde hierarkierne ned, vi skal væk fra de der excel-ark, vi skal have mange flere penge ind i det her, vi skal have plads til at fejle – grundforskning er det dyreste shit, som man overhovedet kan rode med.

Ved et foredrag på rådhuset i Hørsholm igår solgte von Hornsleth 20 eksemplarer af 'Forskeren' i et mindre format. Ideen er, at man gennem et køb af en af von Hornsleths mindre udgaver bliver medejer og er med til at finansiere den tre meter høje Willerslev-skulptur, som kommunen har givet grønt lys til at få opstillet.